Melbourne: Καθαρός ουρανός, 32 °C

Sydney: Αρκετά σύννεφα, 27 °C

Athens: Αρκετά σύννεφα, 7 °C

Athens Insiders

Επισκεφθείτε την Αθήνα με τα μάτια των ντόπιων!

Node Tools

Rate This

4.92857
14 votes
Your rating: None
Η άλλη πλευρά της κρίσης

Η άλλη πλευρά της κρίσης

27 April 2014

Για τους περισσότερους νέους Έλληνες η οικονομική κρίση ισοδυναμεί με αδιέξοδο, όμως για τους Athens Insiders υπήρξε αφορμή να δημιουργήσουν τη δική τους έξοδο διαφυγής!

Πρόκειται για μια μικρή επιχείρηση, που έρχεται να μας προτείνει μια φρέσκια οπτική στο χώρο του τουρισμού: την περιήγηση σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς μέσα από τα μάτια των ντόπιων. Τα τουριστικά πακέτα που προσφέρουν οι Athens Insiders είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του καθενός, είτε μιλάμε για μοναχικούς επισκέπτες από την άλλη άκρη της γης, παρέες, οικογένειες, ή ακόμη και επαγγελματίες.
Ξεχάστε τις βαρετές, συνηθισμένες ξεναγήσεις και ετοιμαστείτε να μεταφερθούμε με μια εικονική περιήγηση στο σύντομο ιστορικό τους.
Η ιδέα για τους Insiders ξεκίνησε ως “προσωπική ανάγκη” για τους τέσσερις Αθηναίους συνιδρυτές, Ανθία Βλασσοπούλου, Δάφνη Τραγάκη, Νάταλι Κόντου και Κωνσταντίνο Κουκούλη. Η επιθυμία τους ως ταξιδιώτες ήταν πάντοτε να γνωρίσουν έναν τόπο σε βάθος, να προσεγγίσουν τους κατοίκους και να δουν το αληθινό του πρόσωπο.

Γυρνώντας στην Ελλάδα της κρίσης το 2012, το μυαλό τους άρχισε να τριβελίζει η πρωτόλεια ιδέα της δημιουργίας μιας επιχείρησης που προσφέρει αυτό ακριβώς που αποζητούν και οι ίδιοι όταν ταξιδεύουν, «κάτι αληθινό και βιωματικό».

Στην αρχή τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα. Το κόστος του να στηθεί ένα γραφείο και η βαριά φορολογία σε συνδυασμό με τις αργές γραφειοκρατικές διαδικασίες -πόσο μάλλον εν μέσω οικονομικής κρίσης-  καθιστούν το άνοιγμα μιας επιχείρησης άπιαστο όνειρο και τη διαδικασία «Γολγοθά».
«Θέλει γερά νεύρα να το ξεκινήσεις μόνος σου όλο αυτό. Είναι πάρα πολύ δύσκολο ειδικά για ανθρώπους νέους, οι οποίοι δεν έχουν κάποιο προϋπολογισμό, δεν έχουν κάποιο κεφάλαιο για να ξεκινήσουν κάτι τέτοιο» εξηγεί η Νάταλι στο «Νέο Κόσμο».

Η ιδέα υλοποιήθηκε το 2013, όταν επιλέχθηκε από ένα πρόγραμμα υποστήριξης νέων επιχειρήσεων, με το όνομα EGG (Enter-Grow-Go). Εκατοντάδες ομάδες κατέθεσαν τις ιδέες τους στο διαγωνισμό, αλλά μόνο 20 εγκρίθηκαν, μεταξύ αυτών και οι Athens Insiders.

Πρόκειται για ένα από τα προγράμματα που λανσάρονται την τελευταία περίοδο στην Ελλάδα, με στόχο τη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας. Η διαφορά με τα έως τώρα γνωστά προγράμματα είναι ότι δεν παρέχουν χρηματοδότηση, αλλά όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που χρειάζεται μια επιχείρηση στο ξεκίνημά της.
Έτσι και για τους Insiders, το EGG παρείχε υποστηρικτικές ενέργειες: επαγγελματικό χώρο για έναν ολόκληρο χρόνο, συμβουλές από εξειδικευμένους επαγγελματίες του χώρου, επιμορφωτικά σεμινάρια και συναντήσεις με εταιρίες μάρκετινγκ που συμβάλλουν με την τεχνογνωσία τους στην επέκταση μιας επιχείρησης.
Κάπως έτσι, αυτό που ξεκίνησε σαν προσωπική άποψη τεσσάρων φίλων για τα ταξίδια πήρε σάρκα και οστά και μετατράπηκε σε υπηρεσία ικανή να σταθεί με αξιώσεις στην ελληνική αγορά. Στην πορεία, ένα από τα ιδρυτικά μέλη, ο Κωνσταντίνος Κουκούλης, αποχώρησε και στην ομάδα ήρθε ένας ακόμη γέννημα-θρέμμα Αθηναίος, ο Αλέξης Φρυδάς.

Γαστρονομικές βόλτες, γευσιγνωσία κρασιού ή τσίπουρου, εκμάθηση παραδοσιακών χορών και σεμινάρια φωτογραφίας είναι μερικές από τις εναλλακτικές δραστηριότητες που προτείνουν οι Insiders, για να μυήσουν τον επισκέπτη στην ελληνική κουλτούρα και να τον φέρουν σε επαφή με τους ανθρώπους της χώρας και τον τρόπο ζωής τους. Οι θεματικές εκδρομές μπορεί να διαρκούν από λίγες ώρες στην πόλη έως και μερικές ημέρες σε ιστορικούς χώρους στο Σούνιο, τους Δελφούς, τις Μυκήνες.
Σύμφωνα με την Νάταλι, στόχος της ομάδας είναι να αλλάξουν την εικόνα που έχουν οι ταξιδιώτες για την Αθήνα και την Ελλάδα. Ο μέσος όρος διαμονής ενός επισκέπτη στην Αθήνα είναι μόλις 1,8 βράδια.

«Το πρόβλημα είναι ότι η εικόνα που έχουν οι ταξιδιώτες για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη. Αυτό υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, λόγω του ότι η αγορά είναι έτσι, από την άποψη ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι τώρα έχουν σταθεί σε πολύ συγκεκριμένα «προϊόντα».
«Είναι αδιανόητο, έχει να κάνει με το τι προωθείται. Δηλαδή μέχρι τώρα είναι «sea, sun souvlaki and Acropolis». Αυτό και τίποτα άλλο».
Εννιά στα δέκα προγράμματα που προτείνουν οι Athens Insiders είναι tailor-made, που σημαίνει ότι λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες του ανθρώπου που έχουν απέναντί τους, ώστε να μην μένει «απλός παρατηρητής της τουριστικής βιτρίνας».
Για το σκοπό αυτό, οι πελάτες συμπληρώνουν μια διαδραστική ηλεκτρονική φόρμα. Οι προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα που καταγράφουν αποτελούν τη βάση του προσωποποιημένου προγράμματος.

«Η φιλοσοφία μας είναι να μην αναμειγνύουμε άσχετους ανθρώπους μεταξύ τους. Το μέγεθος των γκρουπ μας είναι από ένα έως οκτώ άτομα. Σίγουρα δεν μπορείς να φτιάξεις ένα πρόγραμμα που αρμόζει σε όλους. Δεν μπορείς να απαιτήσεις αυτό που θα φτιάξεις να αρέσει σε όλους, εάν είναι άσχετοι μεταξύ τους».
Ως επί το πλείστον, οι πελάτες στους οποίους απευθύνονται είναι έμπειροι ταξιδιώτες που «εκτιμούν την προσωπική επαφή, τη φιλική εξυπηρέτηση, μια προσέγγιση που είναι εκτός του μαζικού τουρισμού και των τετριμμένων».

Συνήθως έχουν μια οικονομική δυνατότητα που τους επιτρέπει να επιλέξουν τις προσωπικές ξεναγήσεις ή και κάποιες πιο ασυνήθιστες ιδέες, όπως πτώση με αλεξίπτωτο ή ιππασία. Ωστόσο, το κόστος των θεματικών ξεναγήσεων ξεκινάει από μόλις 35 ευρώ για γκρουπ 8 ατόμων.

Την ίδια έμφαση που δίνουν στην ποιότητα διατηρούν και στο δίκτυο των συνεργατών τους, που αποτελείται από εξειδικευμένους επαγγελματίες, όπως αρχαιολόγους, μάγειρες, φωτογράφους. Δηλώνουν ότι επιλέγουν τους συνεργάτες τους με κριτήριο όχι μόνο τις γνώσεις, αλλά κυρίως τις προσωπικές τους δεξιότητες, ώστε να διασφαλίζουν ότι οι υπηρεσίες τους συμβαδίζουν με τη φιλοσοφία των Insiders.

Στα άμεσα σχέδιά τους είναι να επεκταθούν σταδιακά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ξεκινώντας με το νησί της Πάρου τους ερχόμενους μήνες.
«Στόχος μας είναι στο μέλλον να έχουμε δίκτυο συνεργατών σε όλη την Ελλάδα, που θα μοιράζονται τις ίδιες αξίες με εμάς, την ίδια φιλοσοφία. Θα δημιουργούνε και θα «τρέχουν» αυτοί προγράμματα, τα οποία θα αναδεικνύουν τη φύση, την κουλτούρα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου, ενώ θα βρίσκονται «κάτω από την ομπρέλα» μας».

Μέχρι στιγμής ταξιδιώτες που έχουν δοκιμάσει τις υπηρεσίες των Insiders μιλούν για μια εμπειρία ξεχωριστή, μακριά από την πεπατημένη της περιήγησης-αγγαρείας, μια εμπειρία όπου «οι ξεναγοί θυμίζουν περισσότερο φίλους παρά ξεναγούς».
Αυτό, όμως, που ξαφνιάζει ευχάριστα τα μέλη της ομάδας είναι τα σχόλια και η στήριξη που λαμβάνουν από αγνώστους, άτομα που μαθαίνουν για τη δράση τους και τους στέλνουν email, επαινώντας την πρωτότυπη ιδέα, αναγνωρίζοντας την προσπάθειά τους.
«Είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς αυτό. Μας δίνει καύσιμα να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά».
Περισσότερες πληροφορίες για τους Athens Insiders μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα τους www.athensinsiders.com

Read more from

Copyright © 2009-2018 Ethnic Publications Pty Ltd ABN 13005 255 087