Melbourne: Λίγα σύννεφα, 14 °C

Sydney: Αρκετά σύννεφα, 21 °C

Athens: Λίγα σύννεφα, 14 °C

Καλλιτεχνική «επιχείρηση» Δαίδαλος

Έρχεται τον Φεβρουάριο στο Φεστιβάλ Fringe World του Περθ

Node Tools

Rate This

0
No votes yet
Your rating: None

Εικονογραφία φτιαγμένη απο μέταλλο, ξύλο, γυαλί, ακρυλική μπογιά και το υλικό αεροτζέλ. Η δημιουργία είναι του καλλιτέχνη Ιωάννη Μιχαλούδη που επιχείρησε να εισάγει την διαυγή, σχεδόν αιθέρια ουσία αεροτζέλ σε γλυπτά. Αθήνα 2010

23 January 2017

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δυτικής Αυστραλίας Fringe World και με την υποστήριξη της μη κερδοσκοπικής καλλιτεχνικής οργάνωσης Hellenic Ekhos, η καλλιτεχνική «επιχείρηση» Δαίδαλος πρόκειται να παρουσιάσει στο κοινό έργα οκτώ διεθνώς καταξιωμένων Ελληνοαυστραλών καλλιτεχνών σε μια πρωτοποριακή έκθεση όπου η καλλιτεχνική έκφραση συναντά την επιστήμη και την τεχνολογία.

Το Daedalus Project θα προβληθεί σε τέσσερις διαφορετικές γκαλερί του προαστίου Maylands από τις 3 έως και τις 17 Φεβρουαρίου, με δωρεάν είσοδο.
Το όνομα της διοργάνωσης προέρχεται, φυσικά, από τον αρχαίο Έλληνα εφευρέτη Δαίδαλο, γνωστό για την κατασκευή των μηχανικών κέρινων φτερών που κόστισαν στον γιο του Ίκαρο που πέταξε μαζί τους τη ζωή του. Πρόκειται για έναν συμβολισμό της συμβιωτικής σχέσης της τέχνης με την τεχνολογία, όπως μάλιστα αυτή εκδηλώνεται στην ελληνική μυθολογία και πολιτιστική κληρονομιά.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές από την πλευρά της Hellenic Ekhos, πρόκειται για την πρώτη φορά που η ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας εκπροσωπείται από μία συλλογικότητα καλλιτεχνών τέτοιου βεληνεκούς σε ένα παγκοσμίου φήμης φεστιβάλ.

Το καλοκαιρινό Φεστιβάλ που φιλοξενείται στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας από το 2011, θεωρείται το τρίτο σε σειρά μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο της παγκόσμιας διοργάνωσης Fringe World Festival.

Για του λόγου το αληθές, τα επίσημα νούμερα για το 2016 κατέγραψαν πωλήσεις περισσότερων από 350.000 εισιτηρίων που αντιστοιχούν σε $9,3 εκατομμύρια, ενώ η προσέλευση τόσο στις δωρεάν όσο και στις έναντι αντιτίμου εκδηλώσεις εκτιμάται ότι άγγιξε ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

Τα έργα περιλαμβάνουν από φωτογραφίες και βίντεο έως και αντισυμβατικές δημιουργίες, όπως για παράδειγμα γλυπτά φτιαγμένα από την συνθετική ουσία αεροτζέλ που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων από τη NASA για τη συλλογή διαστημικής σκόνης και χαρακτηρίζεται ως το ελαφρύτερο υλικό στον κόσμο.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι και ο γεννημένος στην Κύπρο και μεγαλωμένος στη Μελβούρνη Στέλιος Αρκαδίου –γνωστός πλέον με το όνομα Stelarc– ο οποίος δανείζεται στοιχεία από την ρομποτική τεχνολογία για να δημιουργήσει πρόσθετα ανθρωποειδή μέλη που επεκτείνουν τις δυνατότητες του ανθρωπίνου σώματος.

Ο καλλιτέχνης και ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο Curtin αποσκοπεί με αυτόν τον τρόπο να αποδομήσει τα φυσικά όρια της σχέσης μας με την τεχνολογία. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο καλλιτεχνικό-επιστημονικό του πείραμα εμφύτευσης ενός «τρίτου αυτιού» στο χέρι του που λειτουργεί ως διαδικτυακό μικρόφωνο και μεταφέρει ό,τι ακούει στην άλλη άκρη της Γης.

Αναλυτικά, πέρα από τον Stelarc έργα θα παρουσιάσουν οι καλλιτέχνες Βικτώρια Χολέσση, Χρήστος Κομπίλης, Renee Δωριπούλου, Masonik, Steve Παράσχος, Πέτρος Βουρής και Ιωάννης Μιχαλούδης.

Ο τελευταίος είναι, μάλιστα, γνωστός ως ο καλλιτέχνης που επιχείρησε να χρησιμοποιήσει την διαυγή, σχεδόν αιθέρια, ουσία αεροτζέλ σε έργα τέχνης, ενώ η δουλειά του επιλέχθηκε από τη NASA για την κατασκευή του πρώτου γλυπτού που αναμένεται να τοποθετηθεί στην επιφάνεια της Σελήνης.

Τις εκθέσεις συνοδεύει, επίσης, συμπόσιο με τον τίτλο «Daedalus Reanimated», κατά το μοντέλο των αρχαίων ελληνικών συμποσίων, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί συζήτηση ή καλύτερα ένας φιλοσοφικός διάλογος αναφορικά με τη σχέση της τέχνης με την επιστήμη και την τεχνολογία.

Οι παρευρισκόμενοι καλλιτέχνες θα μιλήσουν ακόμη για την ελληνική τους καταγωγή και πώς αυτή έχει επηρεάσει το έργο τους.

Το συμπόσιο είναι προγραμματισμένο για την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, 6-9μμ. με τιμή εισόδου $15.

*Για κρατήσεις εισιτηρίων για το συμπόσιο επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.eventbrite.com.au/e/daedalus-reanimated-tickets-31087377182?...

**Περισσότερες πληροφορίες για το Daedalus Project και τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες βρίσκονται στην επίσημη σελίδα 'The Daedalus Project - Fringe World Perth 2017' στο Facebook.

Read more from

Copyright © 2009-2017 Ethnic Publications Pty Ltd ABN 13005 255 087