Melbourne: Καθαρός ουρανός, 27 °C

Sydney: Καθαρός ουρανός, 22 °C

Athens: Διασκορπισμένα σύννεφα, 11 °C

«Eυχαριστώ» Αβορίγινων στους Έλληνες

Τους οποίους χαρακτηρίζουν ως «αδέρφια» τους

Node Tools

Rate This

0
No votes yet
Your rating: None

Αβοριγίνες παρουσιάζουν χορούς τους στο Ελληνικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ Αδελαΐδας «Οδύσσεια»

05 October 2016

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα αδέλφια μας τους Έλληνες, που μας συμπαραστέκονται».

Με αυτά τα συγκινητικά λόγια χαιρέτισε την ελληνική παροικία της Πολιτείας μας, ο υπεύθυνος της ιθαγενικής καλλιτεχνικής ομάδας Yalaka, που παραβρέθηκε στην επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων του 11ου Ελληνικού Πολιτιστικού Φεστιβάλ Αδελαΐδας «Οδύσσεια» την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, στο Ολύμπικ Χολ της Κοινότητας. 

Την εκδήλωση παρουσίασε ο κ. Γιάννης Αποστολάκης, ο οποίος καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρόεδρος της Βουλής Νότιας Αυστραλίας, κ. Μάικλ Άτκινσον (εκπροσωπώντας τον πολιτειακό πρωθυπουργό Jay Weatherill), ο αρχιδικαστής και πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Νότιας Αυστραλίας κ. Χριστόφορος Κουράκης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νότια Αυστραλία κ. Ανδρέας Κωνσταντίνος Γούρας, η πολιτειακή βουλευτής Αδελαΐδας, κ. Rachel Sanderson (εκπροσωπώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Steven Marshall), ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής Hindmarsh, κ. Στάθης Γεωργανάς, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Φλίντερς και διευθυντής του Κέντρου «Λόγος», κ. Μιχάλης Τσιανίκας και η δήμαρχος Charles Sturt, κ. Antzela Evans. 

Αρχικά, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΟΚΝΑ, κ. Βασίλης Γκόνης, ο οποίος δήλωσε ότι οι εκδηλώσεις της Κοινότητας αποτελούν αφορμή για να γιορτάσει η ελληνική παροικία την ιδιαίτερα δυναμική παρουσία της στα δρώμενα της Νότιας Αυστραλίας. 

Ένα από τα σημαντικότερα και πιο συγκινητικά στιγμιότυπα της βραδιάς διαδραματίστηκε όταν στην σκηνή εμφανίστηκε η καλλιτεχνική ομάδα Αβοριγίνων Yalaka, οι οποίοι, αφού αποδέχθηκαν την πρόσκληση της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας, διασκέδασαν τους καλεσμένους με μία μουσικοχορευτική παράσταση που παρουσίαζε την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους. 

Ο επίσημος εκπρόσωπος των Αβοριγίνων Καρλ, ο οποίος χαιρέτισε τους Έλληνες αρχικά στη γλώσσα του και μετέπειτα με μερικές ελληνικές λέξεις, ευχαρίστησε εκ μέρους της φυλής του, τους Έλληνες της Νότιας Αυστραλίας για το σεβασμό και την εκτίμηση που έδειξαν από την πρώτη κιόλας ημέρα που έφτασαν στα εδάφη της ηπείρου αυτής και εξακολουθούν να δείχνουν οι τελευταίοι απέναντι στον αρχαιότερο πολιτισμό της Αυστραλίας. 

«Γεια σας φίλοι μας ή, μάλλον, οικογένεια μας, οικογένεια όπως τα αστέρια του ουρανού και οι ιστορίες μας» είπε και συνέχισε: 

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας που μας καλέσατε απόψε εδώ για να μοιραστούμε την ιστορία της γης που πατάμε, της Πολιτείας αυτής, όπως ανέκαθεν κάνουν οι δύο αυτοί λαοί, Αβοριγίνες και Έλληνες. Σας χαιρετίζω και σας ευχαριστώ όλους λοιπόν, αδέρφια, θείοι και θείες, φίλοι μας» είπε.

Οι Αβοριγίνες της Αυστραλίας πιθανόν ήρθαν από την Νοτιοανατολική Ασία τουλάχιστον πριν 40-45.000 χρόνια. Στα τέλη του 18ου αιώνα υπήρχαν 400.000 περίπου αυτόχθονες, χωρισμένοι σε 500 περίπου διαφορετικές φυλές με διαφορετικές διαλέκτους, από τις οποίες 50 έχουν εξαφανιστεί. Αυτές οι φυλές ζούσαν νομαδική ζωή ως κυνηγοί τροφοσυλλέκτες και η επαφή τους με τους Ευρωπαίους αποίκους υπήρξε καταλυτική. 

Οι αυτόχθονες κάτοικοι της Αυστραλίας πίστευαν και εξακολουθούν να πιστεύουν, ότι η γη είναι θρησκευτικό φαινόμενο και κατοικείται από τα προγονικά πνεύματα. Αυτές οι αντιλήψεις τους γιορτάζονται με θρύλους, τραγούδι, μίμηση, ξυλοτεχνία και ζωγραφική.

Η βραδιά της έναρξης του Φεστιβάλ έκλεισε με την ανάδειξη των τριών νικητών του διαγωνισμού τέχνης που διοργανώνει κάθε χρόνο η Κοινότητα. Νικήτρια του διαγωνισμού ανακηρύχθηκε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η ελληνικής καταγωγής ζωγράφος Πανδώρα, με το έργο της «Ένα τεράστιο δάσος ελληνικών παραδόσεων».

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Κοινότητας, με κεντρικό θέμα τα «Έθιμα και Παραδόσεις», θα διαρκέσουν έως και το Σάββατο, 29 Οκτωβρίου.

Read more from

Copyright © 2009-2017 Ethnic Publications Pty Ltd ABN 13005 255 087