Melbourne: Αρκετά σύννεφα, ελαφριά νεροποντή, 20 °C

Sydney: Αρκετά σύννεφα, 23 °C

Athens: Λίγα σύννεφα, 15 °C

Μεϊμαράκης: «Εμείς θα δώσουμε ψήφο στους απόδημους»

Ο Πρόεδρος της "Νέας Δημοκρατίας" μιλά στο «Νέο Κόσμο»

Node Tools

Rate This

5
2 votes
Your rating: None
18 September 2015

Η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατάθεση σχετικού εκτελεστικού νόμου προκειμένου να δοθεί -επιτέλους- δικαίωμα ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές στους απόδημους, τους Έλληνες πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό.

Την δέσμευση αυτή ανέλαβε ο αρχηγός της Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο "Νέο Κόσμο" με την ευκαιρία των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα που θα γίνουν την Κυριακή.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Μεϊμαράκης δηλώνει ότι το κόμμα του έχει αποφασίσει την κατάθεση νομοσχεδίου για την αναγέννηση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.).

Διαβεβαιώνει ακόμα πως αν η παράταξή του κερδίσει τις εκλογές, μια από τις πρώτες πράξεις της θα είναι η επικύρωση της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Αυστραλίας για χορήγηση βίζας σε νέους με δικαίωμα εργασίας.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Κ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ 

-Το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού ουσιαστικά έπαψε να λειτουργεί από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Υπήρξε, βεβαίως ένας πολυδάπανος και μη αποτελεσματικός φορέας. Υπάρχει σκέψη να αναδιοργανωθεί ή να σχηματιστεί ένας άλλος φορέας που θα αποτελεί το εκφραστικό όργανο του ελληνισμού της διασποράς;

- Το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού είναι το μεγάλο χαμένο στοίχημα της πατρίδας και της ομογένειας. Είναι αναγκαίο να επισημαίνω ότι το Σ.Α.Ε. είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο όργανο όλων των αποδήμων Ελλήνων. Σκοπός και στόχος του ήταν να αγκαλιάσει, να ενώσει, να στηρίξει όλες τις δυνάμεις της Ελληνικής διασποράς, να οργανώσει την διεθνή προάσπιση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και να συμβάλλει στη διατήρηση και την εξάπλωσή της ελληνικής γλώσσας.

Το γιατί δεν εκπλήρωσε την αποστολή του λίγο πολύ όλοι το ξέρουμε εντός και εκτός Ελλάδος.

Το ζήτημα είναι τι κάνουμε τώρα πως διορθώνουμε το πρόβλημα και πως κερδίζουμε το στοίχημα.

Θέλω να ενημερώσω τους συμπατριώτες μου στην Αυστραλία, που ενδεχομένως δε γνωρίζουν, ότι ως κυβέρνηση είχαμε έτοιμο νομοσχέδιο το οποίο προέκυψε μετά από εξαντλητική διαβούλευση δύο χρόνων με την ομογένεια και όλους τους θεσμικούς φορείς.. Η ανατροπή της κυβέρνησης με την πρόφαση της μη εκλογής προέδρου Δημοκρατίας, δεν μας έδωσε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια μας για την ανασυγκρότηση αναβάθμιση και την σταδιακή οικονομική αυτοτέλεια του Σ.Α.Ε.

Είναι απόφασή μας η άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για την αναγέννηση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) και με τη στήριξη όλων των ομογενών θα επιτύχουμε τη συσπείρωση όλων των φιλελληνικών δυνάμεων εντός ενός σαφούς και ενισχυμένου νομικού πλαισίου.

-Ποια είναι η θέση σας στο θέμα της χορήγησης ψήφου στους Έλληνες της διασποράς. Όλα τα κόμματα δείχνουν να είναι υπέρ, αλλά δεν ψηφίζουν τη σχετική νομοθεσία, τη στιγμή μάλιστα που οι πολίτες των περισσοτέρων άλλων χωρών που ζουν στο εξωτερικό έχουν το δικαίωμα αυτό.

Η Νέα Δημοκρατία πίστευε και πιστεύει στην αναγκαιότητα άμεσης συμμετοχής των ομογενών στις εθνικές εκλογές. 

Ως κυβέρνηση, το 2008 εισηγηθήκαμε την ψήφο των αποδήμων, άλλα λόγω της αυξημένης πλειοψηφίας που απαιτείτο, δεν έγινε νόμος γιατί η τότε αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, το καταψήφισε. 

Είναι απόφασή μας, όπως δεσμεύθηκα και στην ομιλία μου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, να προχωρήσουμε στην κατάθεση σχετικού εκτελεστικού νόμου προκειμένου να δοθεί επιτέλους δικαίωμα ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές στους απόδημους, τους Έλληνες πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό.

Είναι εθνικό χρέος απέναντι στους απόδημους Έλληνες, στον ελληνισμό της διασποράς. Θα το κάνουμε πράξη, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες,. Γιατί ανήκουν εδώ, γιατί οφείλουμε να έχουμε τη δική τους φωνή, την ψυχή τους, και μέσω της κάλπης για την πατρίδα μας, για να είναι συμμέτοχοι στο εκλογικό αποτέλεσμα. 

-Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα να «χαλαρώσει» και η σχέση του μητροπολιτικού κέντρου με τον απόδημο ελληνισμό. Μειώθηκαν οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί, σταμάτησε η αποστολή βιβλίων, δεν υπάρχει πλέον το δορυφορικό κανάλι της ΕΡΤ, απολύθηκαν οι ανταποκριτές του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις χώρες όπου υπάρχουν οι μεγάλες κοινότητες Ελλήνων, περιορίστηκαν οι επισκέψεις, αλλά και τα προγράμματα φιλοξενίας αποδήμων νέων. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που οι ίδιοι οι απόδημοι κινητοποιήθηκαν από μόνοι τους για να στηρίξουν με κάθε δυνατό τρόπο την Ελλάδα. Υπάρχει σκέψη να αξιοποιηθεί το κεφάλαιο που λέγεται απόδημος ελληνισμός; Και με ποιο τρόπο;

-Για τη χαλάρωση της σχέσης μητροπολιτικού κέντρου με τον απόδημο ελληνισμό λόγω της οικονομικής κρίσης εν μέρει έχετε δίκιο, αλλά ως κυβέρνηση κατορθώσαμε, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά με μικρές ελλείψεις καθηγητών αλλά με βιβλία και ικανοποιητική λειτουργία, με εξαίρεση τη χρονιά που τώρα ξεκινά τώρα (έργο Μπαλτά-Κουράκη), επαναφέραμε τα προγράμματα κατασκηνώσεων και επισκέψεων φοιτητών και σπουδαστών Ελληνικής καταγωγής στην πατρίδα τα οποία πάλι καταργήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύσαμε της Έδρες Ελληνικών Σπουδών στα πανεπιστήμια, προχωρήσαμε στην δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού φορολογικού πλαισίου για τους Έλληνες του εξωτερικού, μετά από εξαντλητικό διάλογο με τους αποδήμους και αντιμετωπίσαμε αρκετά θέματα μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας. Αν είμαι ικανοποιημένος για όσα έχουμε κάνει η απάντηση είναι όχι. Το κρίσιμο ερώτημα όμως παραμένει εδώ και χρόνια: «Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το εθνικό κεφάλαιο που λέγεται απόδημος ελληνισμός;». 

Η απάντηση είναι πως απαιτείται αλλαγή φιλοσοφίας στην προσέγγιση και αξιοποίηση της ελληνικής ομογένειας. Για εμάς είναι στρατηγική επιλογή μας η ομογένεια να πρωτοστατήσει στη χάραξη μακρόπνοου σχεδιασμού, σε συνεργασία με την Ελληνική πολιτεία, σχεδιάζοντας τα βήματα, τις δράσεις και το μέλλον του απόδημου ελληνισμού, όχι με βάση το σήμερα αλλά για την επόμενη 20ετία. Στο εξής θα πρέπει να συζητάμε για πολιτική αποδήμων και εθνικό μάρκετινγκ με σαφείς στόχους προβολής της πατρίδας μας και αξιοποίησης του ομογενειακού ανθρωπίνου δυναμικού. 

-Για χρόνια οι ομογενείς πιέζουν ώστε να υπογραφεί διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας για χορήγηση βίζας σε νέους με δικαίωμα εργασίας για ένα χρόνο. Τελικά, αν και υπογράφτηκε, μετά από πολλές προσπάθειες, ένα σχετικό μνημόνιο μεταξύ των δυο χωρών, εντούτοις δεν έχει επικυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ακόμα, τη στιγμή που η Αυστραλία έχει ανάλογες συμφωνίες με δεκάδες άλλες χώρες. Είναι στις προθέσεις σας να προωθήσετε την επικύρωση της σχετικής συμφωνίας;

-Την ίδια απορία έχουμε και εμείς. γιατί μια σημαντική διακρατική συμφωνία που υπογράφηκε το Νοέμβριο του 2014, μετά από εξαντλητικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κρατών, δεν ήρθε στην Βουλή για επικύρωση; Δυστυχώς, η κυβέρνηση και σε αυτό τον τομέα απέδειξε αδυναμία, ακόμη και διεκπεραίωσης ολοκληρωμένων συμφωνιών και προγραμμάτων. Σας διαβεβαιώνω ότι θα είναι από τις πρώτες πράξεις μας ως κυβέρνηση η επικύρωση της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Αυστραλίας.

-Γιατί πιστεύετε ότι οι ψηφοφόροι που εγκατέλειψαν τη Νέα Δημοκρατία θα πρέπει τώρα να την ψηφίσουν; Τι άλλαξε;

-Έχουν αλλάξει πολλά και δυστυχώς πρώτα απ' όλα έχει χαθεί το περιβάλλον σταθερότητας και σιγουριάς για την πορεία και το μέλλον της πατρίδα που ένιωθε η ελληνική κοινωνία στις εκλογές του Ιανουαρίου. Πριν επτά μήνες οι ψηφοφόροι έκριναν και συνέκριναν τα πεπραγμένα της τότε κυβέρνησης με τις υποσχέσεις, τα ευχολόγια και τα λόγια τα μεγάλα του κ. Τσίπρα.

Σήμερα έχουν να κρίνουν και να συγκρίνουν αυτές τις υποσχέσεις που τότε πίστεψαν με τα σημερινά πεπραγμένα του 7μηνου. Και ταυτόχρονα έχουν και στο μυαλό τους την εγγύηση της πορείας των δύο ετών το '12-'14 με την κυβέρνηση που πραγματικά είχε πολλά θετικά, παρ' όλες τις παραλείψεις και τα όποια επικοινωνιακά λάθη έγιναν, αλλά είχε πολλά θετικά, σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, επαναφορά της κανονικότητας και ανάνηψη της κοινωνίας, έμοιαζε να εκκινεί η χώρα, να πηγαίνει επιτέλους ξανά μπροστά.

Ας σκεφτούν πώς ήταν η ζωή του καθενός μας τον Ιανουάριο του '15 και πώς είναι σήμερα. Αν έστω και σε έναν τομέα είναι ποιοτικά καλύτερη.

Σήμερα απευθυνόμαστε σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες και τους ζητάμε να σκεφτούν, να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν: θέλουν να πάμε μπροστά ή να παλινορθώσουμε τους 7 μήνες που πασχίζουν όλοι να τους βαφτίσουν καινούργιο; Θέλουν αλήθειες ή ψέματα; Θέλουν συνεργασίες ή μονομέρεια και κινήσεις οι οποίες δεν επιτρέπουν στο να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να πάμε την Ελλάδα μπροστά;

Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα θα κρίνει και τις αποφάσεις της πατρίδας για το σήμερα και την πορεία της στο αύριο.

Η Νέα Δημοκρατία απαντά θετικά και αναλαμβάνει την ευθύνη να ηγηθεί της προσπάθειας για να πάμε την Ελλάδα Μπροστά. Εντούτοις, η απάντηση ανήκει στους Έλληνες πολίτες. 

-Κύριε πρόεδρε, κλείνοντας τη συνέντευξή μας, θέλουμε να σας ζητήσω να απευθύνετε ένα μήνυμα προς τον απόδημο ελληνισμό της Αυστραλίας.

-Για εμένα αλλά και την Νέα Δημοκρατία ο Απόδημος Ελληνισμός είναι ταυτισμένος με τα συμφέροντα του Έθνους και την Ορθοδοξία. 

Τα όσα έχετε πετύχει στη μακρινή Αυστραλία για την πατρίδα και ειδικά για τα μεγάλα εθνικά θέματα και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας αποδεικνύουν την ανάγκη για την άμεση και ουσιαστική ενσωμάτωση των απανταχού Ελλήνων στον εθνικό κορμό ως αναπόσπαστο κομμάτι του.

Σας καλώ να συμμετέχετε ενεργά στην εθνική προσπάθεια για την αναγέννηση της Ελλάδας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, πέρα και πάνω από όλα βάζω τη χώρα μου, την Πατρίδα μου, την Ελλάδα. Είμαι εδώ για να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, για να ξεκινήσουμε μαζί, να προχωρήσουμε μπροστά με σχέσεις όμως ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης.

Ελάτε μαζί μας. Όλοι μαζί να γίνουμε η δύναμη που θα μετατρέψει τα σημερινά αδιέξοδα σε μεγάλες ευκαιρίες. Όλοι μαζί να χτίσουμε την Ελλάδα της Ευρώπης. Την Ελλάδα της δημιουργίας, της ανάπτυξης, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Όλοι μαζί πάμε την Ελλάδα μπροστά!

Read more from

Copyright © 2009-2018 Ethnic Publications Pty Ltd ABN 13005 255 087