Σύνοδος-Γολγοθάς για την Γκίλαρντ
Μόνη, εναντίον της ισχυρής κοινοπραξίας των Φιλελεύθερων πολιτειακών συναδέλφων της θα βρεθεί η πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, στην αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Πρωθυπουργών Αυστραλίας, Council of Australian Governments' (COAG).
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η αυριανή συνεδρίαση θα εξελιχθεί σε σκληρή αναμέτρηση της κ. Γκίλαρντ με τους Φιλελεύθερους πρωθυπουργούς των τεσσάρων πολιτειών (Βικτωρία, Νέα Νότια Ουαλία, Κουηνσλάνδη και Δυτική Αυστραλία), και όχι μόνο, που κατεβαίνουν στην πρωτεύουσα με κοινή ατζέντα.
Το εχθρικό κλίμα κατά της Κοινοπολιτείας ενέτειναν τα σαρωτικά, για το Εργατικό Κόμμα, αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων στη Νέα Νότια Ουαλία και την Κουηνσλάνδη, τα οποία άλλαξαν ριζικά τις σχέσεις της κοινοπολιτείας με τις πολιτείες. Στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Πρωθυπουργών –Αύγουστο 2011– η κ. Γκίλαρντ μιλούσε από θέση ισχύος, με τη στήριξη των τεσσάρων Εργατικών Πρωθυπουργών (Νέα Νότια Ουαλία, Κουηνσλάνδη, Νότια Αυστραλία και Τασμανία) και των Περιφερειαρχών Βόρειας Περιφέρειας και Περιφέρειας Πρωτευούσης.
Στην αυριανή συνεδρίαση η πρωθυπουργός θα έχει αντιμέτωπους τους πρωθυπουργούς των τεσσάρων μεγάλων πολιτειών, Τεντ Μπέιλιου (Βικτώρια), Κόλιν Μπαρνέτ (Δυτική Αυστραλία), Μπάρι Ο’Φάρελ (Νέα Μότια Ουαλία) και τον νεοεκλεγέντα Κάμπελ Νιούμαν (Κουηνσλάνδη).
Οι τέσσερεις μεγάλες πολιτείες προσέρχονται στη συνεδρίαση με κοινή ατζέντα στα θέματα-καρφιά, όπως ο φόρος διοξειδίου του άνθρακα, ο φόρος υπερκερδών της εξορυκτικής βιομηχανίας, η ανακατανομή στις πολιτείες του κρατικού εισοδήματος από το GST με νέα κριτήρια, η χρηματοδότηση της Εθνικής Ασφάλειας Αναπήρων, η δημοσιονομική πολιτικής της κεντρικής κυβέρνησης, κ.ά.
Η πρωθυπουργός θα δεχθεί και φίλια πυρά. Ο θησαυροφύλακας της Νότιας Αυστραλίας –της μόνης Εργατικής Πολιτείας που αντέχει στον αντικυβερνητικό Αρμαγεδδώνα– δήλωνε την περασμένη Τετάρτη στην εφημερίδα Financial Review, ότι «οι περικοπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση Γκίλαρντ, για να εξασφαλίσει πλεόνασμα θα πλήξουν καίρια τις πολιτείες».
Η στάση των πολιτειακών πρωθυπουργών στην αυριανή συνεδρίαση προλογίστηκε από τις αρνητικές δηλώσεις των πολιτειακών θησαυροφυλάκων, μετά την πολύωρη συνάντησή τους με τον Τσάρο της εθνικής οικονομίας, Γουέιν Σουάν, την παρελθούσα Τετάρτη στην Καμπέρα.
Οι πολιτειακοί θησαυροφύλακες «τα έψαλαν» στον κοινοπολιτειακό θησαυροφύλακα για τον προτεινόμενο τρόπο «ανακατανομής στις πολιτείες του κρατικού εισοδήματος από το φόρο αγαθών και Υπηρεσιών, GST”.
Οι πολιτειακές κυβερνήσεις αντιδρούν έντονα –και θα καταθέσουν τις ενστάσεις τους στην αυριανή συνεδρίαση– στην πρόθεση της κυβέρνησης Γκίλαρντ να συνδέσει τις χορηγίες στις Πολιτείες από το GST με «την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων που υλοποιούν».
Οι Πολιτείες επικαλούνται εκτιμήσεις του Κοινοπολιτειακού Θησαυροφυλακίου, ότι το κρατικό εισόδημα από το GST έχει μειωθεί, ήδη, επειδή «σε περιόδους κρίσης οι καταναλωτές προτιμούν προϊόντα και υπηρεσίες που δεν επιβαρύνονται με φόρο κατανάλωσης» και επιμένουν, ότι περαιτέρω περικοπές του μεριδίου τους, για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της κυβέρνησης, θα επηρεάσει αρνητικά τις οικονομίες τους.
Ουσιαστικά, οι πολιτειακοί πρωθυπουργοί θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν «άλλοθι» για μελλοντικές περικοπές υπηρεσιών προς τους πολίτες τους, αποσιωπώντας επιμελώς το γεγονός, ότι από το 2007 οι Εργατικές κυβερνήσεις Ραντ-Γκίλαρντ έχουν αυξήσει τις ετήσιες χορηγίες τις πολιτείες κατά 7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η κυβέρνηση της Βικτωρίας μήνυσε, ήδη, στην κυβέρνηση Γκίλαρντ, ότι διαφωνεί κάθετα με την εξάρτηση των χορηγιών στις πολιτείες από την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων της. Ο πολιτειακός θησαυροφύλακας, Κιμ Γουέλς ισχυρίζεται, ότι «το μερίδιο κάθε Πολιτείας από το GST πρέπει να αποφασίζεται με πληθυσμιακά κριτήρια και η αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών προγραμμάτων να μην περιλαμβάνεται στα κριτήρια χρηματοδότησης των πολιτειών».
Το άλλο, μεγάλο αγκάθι στην αυριανή συνεδρίαση θα είναι ο φόρος διοξειδίου του άνθρακα. Ταυτισμένες απόλυτα με την αξιωματική αντιπολίτευση οι Φιλελεύθερες πολιτειακές κυβερνήσεις τάσσονται αναφανδόν κατά του φόρου ρύπανσης του περιβάλλοντος, που θα επιβληθεί από την 1η Ιουλίου και επιχειρήσουν να αποσπάσουν από την κεντρική κυβέρνηση πρόσθετες αποζημιώσεις, για το έξτρα κόστος του φόρου διοξειδίου του άνθρακα.
Εν ανάγκη, οι πολιτειακές κυβερνήσεις θα χρησιμοποιήσουν την απειλή κοινής προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, κατά του επίμαχου φόρου.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «The Australian», η κυβέρνηση της Κουηνσλάνδης μελετά το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο (High Court) κατά του φόρου. Κατά την εφημερίδα είναι πολύ πιθανή η σύμπραξη της κυβέρνησης της Κουηνσλάνδης με τις Φιλελεύθερες κυβερνήσεις της Βικτωρίας και της Νέας Νότιας Ουαλίας κατά του φόρου –$23 ανά τόνο– που θα υποχρεωθούν να πληρώνουν οι 500, περίπου, ρυπογόνες βιομηχανίες της χώρας.
Οι Φιλελεύθερες πολιτειακές κυβερνήσεις οργανώνουν, επίσης, «αντάρτικο» κατά του φόρου των υπερκερδών των βαρόνων της αυστραλιανής βιομηχανίας εξόρυξης και εμπορίας μεταλλευμάτων. Ο πρωθυπουργός της Κουηνσλάνδης αναμένεται να προσέλθει στη συνεδρίαση με σχέδιο αύξησης των δικαιωμάτων της Πολιτείας για την εξόρυξη μεταλλευμάτων (Royalties) όμοιο του σχεδίου που επέβαλαν ετσιθελικά οι κυβερνήσεις της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Κουηνσλάνδης , για «να εξασφαλίσουν’ το μερίδιό τους από την εκμετάλλευση του μη ανανεώσιμου ορυκτού πλούτου της χώρας.
Advertisement
- Πλημμύρισε Ελλάδα το κέντρο του Μπρίσμπαν
- Για μην γίνουμε «Ποσειδωνιάτες» του Νότου
- Γεωργία Τσιάμη: Μια αφανής ηρωίδα
- «Θύμωσε» η Τουρκία…
- Οικογένειες πεινούν στην Αυστραλία
- Αν ο επόμενος πρωθυπουργός είναι Αβορίγινας...
- Ο δρόμος προς το Κουστα - γέρακο
- Μικρός στο μάτι, μεγάλος στο… σανίδι
- Χιλιόμετρο και… δολάριο
- H «Ποντιακή Εστία» έδωσε τη σκυτάλη στους νέους και πέτυχε
- 10 Μάιος 2013 | 11 Votes
- 29 Apr 2013 | 4 Votes
- 23 Μάιος 2013 | 4 Votes
- 21 Μάιος 2013 | 2 Votes
- 22 Μάιος 2013 | 2 Votes
- 15 Μάιος 2013 | 2 Votes
Advertisement
Advertisement
More from this Section
- Πολιτική κατά αδυνάτων
- Προεκλογικά καλοπιάσματα
- Ο λαός δεν τρώει κουτόχορτο κ. Abbott
- Οι υποθέσεις βγάζουν ψεύτες τους πολιτικούς
- Δεν μετριούνται όλα με δολάρια
- Ας δείξουμε ανθρωπισμό στους αναπήρους
- Άνανδροι… δίχως σύνορα
- Η Gillard έσπασε το συντηρητικό μέτωπο
- Give a Gonski στην παιδεία
- Φακελώματα και αφορισμοί
-
Ακόμη και στην Football League2!
-
Σε καθημερινή πλέον βάση
-
Συναγερμός για τρομοκρατία
-
«Έτσι θα έχω περισσότερες πιθανότητες επανεκλογής» λέει
-
«Δεν αυτοκτόνησαν» επιμένει η οικογένειά τους
-
Σε B- από CCC
-
Τυχεροί όσοι καταφέρουν να βρουν εισιτήρια σε λογικές τιμές
-
Το «διαμάντι» στην κορώνα της αγοράς του Gold Coast αγόρασε ο Κώστας Μακρής, ο πλουσιότερος Έλληνας της Αυστραλίας, αντί $52 εκατ.
-
Μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας όπως θέλετε αλλά οι Έλληνες «μαέστροι» του καφέ που διεκδικούν βραβείο για το γευστικότερο καφέ, υπόσχονται ότι θα σερβίρουν τον καλύτερο
-
Το 2% των μαθητών των δημόσιων σχολείων της Πολιτείας είναι ελληνικής καταγωγής
-
Με τα μάτια του Jim Clαven
-
Χθες η ισοτιμία του αυστραλιανού δολαρίου έναντι του αμερικανικού είχε φτάσει το 98,9 σεντς και απέναντι στο ευρώ 76,5 σεντς.
-
Χαμηλού προφίλ, χαμηλών τόνων, ευπροσήγοροι και φιλικοί έφεραν ένα νέο μοντέλο παράγοντα στον ελληνικό αθλητισμό.
-
Εκδηλώσεις φιλανθρωπικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα
-
Απόσυρση στο βόρειο Ιράκ
-
Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου παρέστη και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας κ. Λιανίδου, η οποία ζήτησε από το φορέα «να αποσύρει τις ατεκμηρίωτες κατηγορίες και σε βάρος της».
-
Θέλουν να βάλουν διόδια στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της Μελβούρνης
-
Τις ημέρες αυτές, κάθε χρόνο, τα Ποντιακά Σωματεία της Μελβούρνης διοργανώνουν εκδηλώσεις για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.







Comments
Post new comment