Οι αστυνομικές Αρχές της Αυστραλίας εξέδωσαν ανακοίνωση προειδοποιώντας τους ταξιδιώτες για τη χρήση του λογισμικού χαρτογράφησης του κινητού τηλεφώνου iPhone της Apple, αφού πολλοί ήταν οι αυτοκινητιστές που κατέληξαν σε περιοχή της ερήμου, η οποία είναι γεμάτη με δηλητηριώδη φίδια.
Οι Αρχές της Βικτώριας, ανακοίνωσαν ότι πολλές ήταν οι περιπτώσεις όπου αναγκάστηκαν να στείλουν αστυνομικούς προκειμένου να διασώσουν αυτοκινητιστές που είχαν αποκλειστεί στην περιοχή για περισσότερες από 24 ώρες «χωρίς τροφή ή νερό», αφού αντί να φτάσουν στην τουριστική πόλης της Μιλντούρα, κατέληξαν 70 χιλιόμετρα μακριά στο Εθνικό Πάρκο Μάρεϊ Σάνσετ.

«Ο τελευταίος που χρειάστηκε διάσωση, ήταν την Παρασκευή το βράδυ. Το αυτοκίνητό του σταμάτησε και ήταν πολύ φοβισμένος να βγει από το όχημά του. Όπως μας είπε αργότερα, είδε ένα φίδι, μια κατσίκα και μια αλεπού» δήλωσε την Τρίτη ο Επιθεωρητής της αστυνομίας στη Μιλντούρα, Σάιμον Κλέμενς.
Το Εθνικό Πάρκο Μάρεϊ Σάνσετ, είναι μια σχετικά παρθένα περιοχή, προσβάσιμη μόνο με τη χρήση τετρακίνητων αυτοκινήτων. Ο Κλέμενς δήλωσε ότι τουλάχιστον έξι οχήματα είχαν κολλήσει σε αμμώδης περιοχές του Πάρκου, μετά τις οδηγίες που ακολούθησαν από το λογισμικό χαρτογράφησης του iPhone.

«Η διάσωση των ατόμων που αποκλείστηκαν με τα οχήματά τους στις αμμώδης περιοχές ήταν σχετικά εύκολη. Αλλά οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας ανεβαίνουν πολύ. Σήμερα, παραδείγματος χάρη, είχαμε 46 βαθμούς Κελσίου. Αν βρίσκονταν εκτός των οχημάτων τους, υπό αυτές τις θερμοκρασίες και δεν είχαν σήμα στο κινητό τους τηλέφωνο, τότε η κατάσταση θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί δραματικά».

Ο Κλέμενς δήλωσε ότι οι αστυνομικές Αρχές επικοινώνησαν με την εταιρεία Apple για το θέμα. Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει πλέον διορθώσει την τοποθεσία της Μιλντούρα για όσους ταξιδεύουν από τη Νότια Αυστραλία, όμως οι ταξιδιώτες που πραγματοποιούν αναζήτηση για τη διαδρομή από την Μελβούρνη, εξακολουθούν να λαμβάνουν λανθασμένες οδηγίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, ζήτησε τον Σεπτέμβριο δημόσια συγνώμη από τους πελάτες της, για τα προβλήματα που είχαν εμφανιστεί στο νέα εφαρμογή χαρτογράφησης, ενώ πρότεινε τη χρήση της αντίστοιχης υπηρεσίας της ανταγωνιστικής εταιρείας, Google, έως ότου επιλυθεί το θέμα.