Ταραχή έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η διαφοροποίηση του πρωτοκλασάτου στελέχους της κυβέρνησης, Joel Fitzgibbon, από τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Ο κ. Fitzgibbon κάλεσε την κυβέρνηση «να παραιτηθεί από την υπόσχεσή της για παραγωγή δημοσιονομικού πλεονάσματος κατά το τρέχον οικονομικό έτος. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News είπε, ότι «o αυστραλιανός λαός θα εκτιμήσει την αστάθεια της παγκόσμιας οικονομίας και την προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει την παραγωγικότητα διοχετεύοντας χρήματα στην οικονομία».

Ο πρώην υπουργός Άμυνας υπενθύμισε, ότι κορυφαίοι οικονομολόγοι της χώρας προτρέπουν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την υπόσχεσή της.
«Η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική μας κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Η παραγωγή δημοσιονομικού ελλείμματος ενδείκνυται σε περιόδους ανάγκης. Πολλοί επιχειρηματίες εγκρίνουν σήμερα το δημοσιονομικό έλλειμμα. Πιστεύω, ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει εύκολα να πείσει τον λαό ότι το έλλειμμα είναι καλό για την οικονομία» είπε.
Ο κοινοβουλευτικός γραμματέας του Εργατικού Κόμματος, Mark Dreyfus, δηλώνει, ότι οι απόψεις του συναδέλφου του είναι προσωπικές και δεν σηματοδοτούν αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής.

«Ο κ. Fitzgibbon έχει αναφαίρετο δικαίωμα γνώμης, αλλά η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι εμμένει στην παραγωγή πλεονάσματος» δήλωσε ο κ. Dreyfus.

Η πρωθυπουργός και ο θησαυροφύλακας, Wayne Swan, επανέλαβαν, πριν τη λήξη των εργασιών της Θερινής Συνόδου της Βουλής, ότι η κυβέρνηση εμμένει στην υπόσχεσή της για παραγωγή πλεονάσματος 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το οικονομικό έτος 2012-2013, παρά το μειωμένο εισόδημα του κράτους από τους πρώτους τρεις μήνες επιβολής του φόρου υπερκερδών της εξορυκτικής βιομηχανίας, Mining Tax.