Οι οικογένειες αντιμετωπίζουν κατακόρυφη αύξηση του κόστους βασικών αναγκών όπως είναι το νερό, το ηλεκτρικό, γκάζι και το CityLink.
Oι αυξήσεις αυτές σημαίνουν πρακτικά ότι οι οικογενειάρχες θα αναγκαστούν να πληρώνουν ακόμη $1.300 έξτρα ετησίως -το λιγότερο- προκειμένου να έχουν φως, νερό, γκάζι και να μπορούν, μέσω του CityLink, να κυκλοφορούν.

Πιο συγκεκριμένα, προχτές Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013, τα διόδια στο CityLink πρόκειται να αυξηθούν κατά $76.80 το χρόνο, για το μέσο οδηγό, ενώ από την πρωτοχρονιά αυξήσεις θα δεχτούν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και του γκαζιού, ύψους $250 το μήνα. Οι αυξήσεις του νερού θα εφαρμοστούν από τον ερχόμενο Ιούλιο, υπολογίζεται, δε, ότι θα είναι $310 επιπλέον ετησίως.

Σαν να μην έφτανε αυτό, αυξήσεις αναμένεται να δεχτούν και οι ιδιωτικές ασφάλειες υγείας ύψους -το λιγότερο- 5%.
Αυτό μεταφράζεται σε $150 έξτρα στην οικογενειακή ασφάλεια υγείας $3.000 ετησίως και $75 έξτρα, σε προσωπική ασφάλεια $1,500, που θα μπει σε ισχύ από τον ερχόμενο Απρίλη.

Οι αυξήσεις στα διόδια του CityLink ανεβάζουν το κόστος σε $280 για τον οδηγό που πηγαινοέρχεται στη δουλειά του μ’ αυτό το μέσο.
Με βάση την «παράδοση, αύξηση αναμένεται να σημειωθεί και στα δημοτικά τέλη, σε ορισμένες περιοχές μέχρι και $240 επιπλέον ετησίως.

ΣΚΕΤΗ ΕΙΡΩΝΙΑ

Εν τω μεταξύ, όπως έχουμε ήδη δημοσιεύσει, τα νέα περί αυξήσεων έρχονται στη χρονική στιγμή που έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικού και Οικονομικού Σχεδιασμού (National Centre for Social and Economic Modelling) παναυστραλιανής κλίμακας, μάς πληροφορεί ότι «το βιοτικό επίπεδο της Αυστραλίας ποτέ δεν ήταν καλύτερο με αναφορά στη μείωση των στεγαστικών επιτοκίων και τις μισθολογικές αυξήσεις.

Σύμφωνα με ανάλυση την οποία διεξήγε η εφημερίδα «Herald Sun», οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, μετά τις μειώσεις ύψους 1.35% από τον προπερασμένο Οκτώβρη, βγαίνουν κερδισμένοι κατά $1350 ετησίως, υπολογισμένων και των αυξήσεων ηλεκτρικού και γκαζιού.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του φιλανθρωπικού ιδρύματος St. Vincent de Paul Society, δηλώνει αναφορικά ότι οι αυξήσεις στις βασικές ανάγκες των πολιτών, πλήττουν τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, όπως εκείνους που είναι σε κυβερνητικά επιδόματα, τους χαμηλόμισθους οικογενειάρχες και εκείνους που χάνουν τη δουλειά τους.
 «Αυτοί είναι που βρίσκονται σε απόγνωση με τις νέες αυξήσεις. Αλήθεια τι περιμένουμε, να μη πίνουν νερό, να μην έχουν ηλεκτρικό, να μη μπορούν να κυκλοφορήσουν με το αυτοκίνητο για να πάνε στη δουλειά τους και να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο. Γιατί, σε τελευταία ανάλυση, γι’ αυτά τα πράγματα μιλάμε» θα πει ο Gavin Duffy.

Όσον αφορά το νερό να προσθέσουμε ότι οι εταιρίες παροχής νερού της Μελβούρνης, από την 1η Ιουλίου 2013 θα έχουν την άδεια να προσθέτουν τόκο στους λογαριασμούς που καθυστερούνται.