Η άρνηση του υπουργού Εργασιακών Σχέσεων, Μπιλ Σόρτεν, να πιέσει την πρωθυπουργό, Τζούλια Γκίλαρντ, να παραιτηθεί, προκειμένου να την αντικαταστήσει ο πρώην πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, μακροπρόθεσμα θα έχει κόστος και για τον ίδιο.

Ο κ. Σόρτεν φέρεται ως ένας από τους μελλοντικούς αρχηγούς του Εργατικού Κόμματος.
Λέγεται, μάλιστα, ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η κ. Γκίλαρντ θα τις χάσει, ο κ. Σόρτεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία της παράταξης με αντίπαλο τον Γκρεγκ Κόμπετ.

Ο κ. Κόμπετ υποστηρίζεται από την αριστερά και ο κ. Σόρτεν από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος.
Η δεξιά πτέρυγα, όμως, απειλεί τώρα ότι δεν θα στηρίξει τον κ. Σόρτεν από τη στιγμή που εκείνος αρνείται να ζητήσει από την κ. Γκίλαρντ να παραιτηθεί προκειμένου να τη διαδεχθεί ο κ. Ραντ.

Η ίδια πτέρυγα υπενθυμίζει ότι ο κ. Σόρτεν ήταν ένας απ’ αυτούς που συνέβαλαν στην ανατροπή του κ. Ραντ από την κ. Γκίλαρντ και εκτιμά ότι, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, με αρχηγό τον κ. Ραντ οι Εργατικοί έχουν κάποιες πιθανότητες να διατηρηθούν στην εξουσία. Με την κ. Γκίλαρντ στην ηγεσία, λένε, δεν έχουν καμιά πιθανότητα.

μερα θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης Newspoll που ενδέχεται να επιταχύνουν τις όποιες εξελίξεις.
Για την ώρα, ο κ. Ραντ δεν κάνει γνωστές τις προθέσεις του, αλλά κύκλοι του λένε ότι δεν αποκλείεται να περιμένει έως τον Ιούνιο πριν επιχειρήσει την ανατροπή της κ. Γκίλαρντ.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση Nielsen, το 61% των ερωτηθέντων προτιμά τον κ. Ραντ για τη θέση του πρωθυπουργού, έναντι του 35% που συγκεντρώνει η κ. Γκίλαρντ.