Η αυστραλιανή κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει περιορισμούς στο πρόγραμμα προσέλκυσης ειδικευμένων προσωρινών εργατών από το εξωτερικό με τη λεγόμενη βίζα 457 μετά την διαπίστωση ότι έγινε «κατάχρησή του».

Το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει σε εργοδότες όταν δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας στην Αυστραλία να τους φέρνουν από το εξωτερικό για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Αντί αυτού, όμως, ορισμένοι εργοδότες με τη λεγόμενη βίζα 457 φέρνουν εργαζόμενους από το εξωτερικό και αγνοούν τους εργάτες της Αυστραλίας.
Και αυτό γιατί αμείβουν χαμηλότερα τους «εισαγόμενους» εργάτες, παραβιάζοντας και όλα τα εργατικά τους δικαιώματα, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν με τους Αυστραλούς.
«Έχουμε πολλά παραδείγματα κατάχρησης του συστήματος. Γίνονται συστηματικές διακρίσεις σε βάρος των Αυστραλών και υποχρεωνόμαστε να λάβουμε περιοριστικά μέτρα» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης Brendan O’Connor.

Ο γενικός γραμματέας της Αυστραλιανής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (ACTU), Ντέιβ Όλιβερ, είπε ότι «τελευταία παρουσιάστηκε έκρηξη εισαγωγής προσωρινών εργατών από το εξωτερικό παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες Αυστραλοί είναι άνεργοι».

Σύμφωνα με τον κ. Όλιβερ, μόνο στον οικοδομικό τομέα παρουσιάστηκε αύξηση 38% των εργατών του εξωτερικού, στο πλαίσιο του προγράμματος βίζα 457 την ίδια στιγμή που απολύθηκαν 68.000 οικοδόμοι τον τελευταίο χρόνο.

Ο υπουργός Μετανάστευσης είπε ότι στο πλαίσιο των περιορισμών που θα βάλει η κυβέρνηση στο σχετικό πρόγραμμά της, κύρια μέριμνα της είναι να προστατευθούν οι θέσεις των εργαζομένων της Αυστραλίας αλλά «παράλληλα θα υπάρχει και ευελιξία για να μην υποφέρει κανένας κλάδος της οικονομίας και αν δεν υπάρχουν ειδικευμένοι εργαζόμενοι στην Αυστραλία για συγκεκριμένες θέσεις οι εργοδότες θα μπορούν να τους φέρνουν από το εξωτερικό».