Κατά 20% αυξήθηκε ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων της Αυστραλίας, τους τελευταίους 12 μήνες και τώρα ο αριθμός τους είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων 20 χρόνων. Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας 442,932 Αυστραλοί είναι άνεργοι πάνω από ένα χρόνο ενώ 73,000 εξ αυτών είναι μοναχικοί γονείς.

Το θέμα απασχόλησε και τον υπουργό Εργασίας, Μπιλ Σόρτεν, που, ενώ ανέφερε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση βλέπει το φαινόμενο ως ιδιαίτερα σοβαρό, πρόσθεσε ότι αν αυτό συνεκτιμηθεί με το ποσοστό ανεργίας στην Αυστραλία, γενικότερα, είναι μηδαμινό. «Το πρόβλημα της αυξημένης ανεργίας που αντιμετωπίζουν άλλες αναπτυγμένες χώρες» είναι πολύ μεγαλύτερο ανέφερε ο κ. Σόρτεν.

Την ίδια στιγμή, η απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από την 1η Ιανουαρίου, να κόψει τα επιδόματα από μοναχικούς γονείς για να τους αναγκάσει να βρουν δουλειά φαίνεται ότι δεν απέδωσε καθώς αντί να μειωθεί το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων αυτής της κοινωνικής ομάδας, αυτό αυξήθηκε.

Οι μοναχικοί γονείς λάμβαναν επιδόματα ευρύτερα γνωστά με την ονομασία Parenting Pensions ενώ τώρα λαμβάνουν μικρότερο ποσό δηλαδή το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν και όλοι οι υπόλοιποι άνεργοι.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων είναι άνδρες που διανύουν την τρίτη τριετία της ζωής τους και γυναίκες που διανύουν την τέταρτη.
Να αναφέρουμε, τέλος, ότι το ποσοστό ανεργίας στην Αυστραλία είναι 5,4%.