Για πρώτη φορά, από τον περασμένο Αύγουστο, ο Τόνι Άμποτ συγκέντρωσε μεγαλύτερο ποσοστό προτιμήσεων από τη Τζούλια Γκίλαρντ για τη θέση του πρωθυπουργού!
Η πιο πάνω στροφή των ψηφοφόρων υπέρ του αρχηγού της αντιπολίτευσης για την πρωθυπουργία, από τη μια πλευρά, και η συνεχιζόμενη ελεύθερη πτώση του Εργατικού Κόμματος στις δημοσκοπήσεις, από την άλλη, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να ανατρέψει το εις βάρος της κλίμα πριν τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτέμβρη.

Πιο συγκεκριμένα, στην τελευταία δημοσκόπηση που διεξήγε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο γνωστός οργανισμός Newspoll, για λογαριασμό της εφημερίδας «The Australian», στην ερώτηση ποιον προτιμάτε για πρωθυπουργό της χώρας, ο Τόνι Άμποτ συγκέντρωσε το 40% των προτιμήσεων και η Τζούλια Γκίλαρντ το 36%.
Αυτό σημαίνει ότι η δημοτικότητα της πρωθυπουργού υποχώρησε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η δημοτικότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα το ίδιο χρονικό διάστημα.

Κατά μία, επίσης, ποσοστιαία μονάδα μειώθηκε και η εκλογική δύναμη του Εργατικού Κόμματος που συγκέντρωσε το 31% των προτιμήσεων, σε σχέση με 32% που είχε συγκεντρώσει στη σφυγμομέτρηση που είχε γίνει πριν η πρωθυπουργός ανακοινώσει την ημερομηνία των ομοσπονδιακών εκλογών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το ίδιο χρονικό διάστημα κατά μία ποσοστιαία μονάδα μειώθηκε και η δύναμη των κομμάτων του Συνασπισμού Φιλελευθέρων και Εθνικών, που στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση είχαν συγκεντρώσει το 48% των προτιμήσεων, ενώ σε αυτή του περασμένου Σαββατοκύριακου συγκέντρωσαν 47%.
Τον ίδιο καιρό, κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες αυξήθηκε η δύναμη του κόμματος των πράσινων, φτάνοντας το 11% από 9% που είχε λάβει στη σφυγμομέτρηση στις 1 και 2 Φεβρουαρίου.

Μετά την καταμέτρηση και των σταυρών δεύτερης προτίμησης, το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 45% των ψήφων, ενώ στην προηγούμενη είχε λάβει 44% και ο Συνασπισμός της αντιπολίτευσης το 55% σε σχέση με 56% που είχε συγκεντρώσει πριν την προκήρυξη των εκλογών του Σεπτέμβρη.
Τα πιο πάνω αποτελέσματα, της τελευταίας σφυγμομέτρησης, έδωσαν, για άλλη μια φορά, το ερέθισμα στα Μέσα Ενημέρωσης να ασχοληθούν εκτεταμένα με το θέμα της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος που κάθε τόσο επανέρχεται στην επικαιρότητα.

Έγκυροι αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που και η επόμενη σφυγμομέτρηση, στα μέσα Μαρτίου, είναι αρνητική για το Εργατικό Κόμμα και τη δημοτικότητα της πρωθυπουργού στο εκλογικό σώμα, δεν αποκλείεται νε τεθεί πιο επιτακτικά το θέμα της ηγεσίας.
Ορισμένοι σχολιαστές υποστηρίζουν ότι πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος έχουν ήδη πλησιάσει τον πρώην πρωθυπουργό, Κέβιν Ραντ, και έχουν συζητήσει μαζί του το όλο θέμα.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα, την ίδια στιγμή που ο πρώην Εργατικός πρωθυπουργός διαψεύδει κατηγορηματικά την πιθανότητα να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος, προτείνοντας, μάλιστα, σε αυτούς που τον ερωτούν να κάνουν ένα παγωμένο ντους.

Παρ’ όλα αυτά, η κινητικότητα και ανησυχία στις τάξεις του κόμματος συνεχίζεται, αφού δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του κυβερνητικού στρατοπέδου που έχουν αρχίσει να διαδίδουν ότι με την Τζούλια Γκίλαρντ στην ηγεσία δεν μπορούν να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές.

Στην ίδια σφυγμομέτρηση ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες, δήλωσε σε σχετική ερώτηση, ότι ενδεχομένως ψηφίσει το Εργατικό Κόμμα στις προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές αν αναλάβει την ηγεσία ο Κέβιν Ραντ.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της σφυγμομέτρησης, το πιο πάνω ποσοστό δεν είναι αρκετό για να κάνει τη διαφορά και να δώσει στην κυβέρνηση τη νίκη.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μετά την προκήρυξη της ημερομηνίας των εκλογών όλα δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι έχουν αποφασίσει πιο κόμμα θα ψηφίσουν και είναι πολύ δύσκολο στους έξι μήνες που απολείπονται να αλλάξουν άποψη.