Νέα έκπληξη μας επιφύλαξε η Αθήνα στο χρονίζον θέμα της φορολογίας αποδήμων. Ενάντια στις εκτιμήσεις μελών και μη της ελληνικής κυβέρνησης το υπουργείο Οικονομικών παρέτεινε την προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ελληνική εφορία –για εισοδήματα στην Ελλάδα- μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012.
Σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου Σίδνεϊ, αναφέρει:
«Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Γεωργίου Μαυραγάνη, η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών, τα οποία υποχρεούνται να υποβάλλουν τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν τόπο κατοικίας ή συνήθους διαμονής στην αλλοδαπή και υπόκεινται σε φόρο μόνο για τα εισοδήματα τους που προκύπτουν στην Ελλάδα, και η οποία λήγει στις 29.03.2013 παρατείνεται μέχρι 28.06.2013.

«Με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις» που έχει ήδη ψηφισθεί και θα δημοσιευθεί τις επόμενες μέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προβλέπονται απευθείας στο νόμο οι βεβαιώσεις και τα πιστοποιητικά που απαιτούνται από τους κατοίκους που δηλώνουν ότι φορολογούνται μόνο για το εισόδημα που αποκτούν από πηγές Ελλάδας. Αμέσως μετά τη δημοσίευση του εν λόγω νόμου θα ακολουθήσει απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, με την οποία θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της απλοποιημένης αυτής διαδικασίας».

Βάσει της ανωτέρω ανακοίνωσης οι ομογενείς που έχουν εισοδήματα στην Ελλάδα από ενοίκια, τόκους κ.ά. θα πρέπει να τα δηλώσουν στην εφορία μέχρι τις 28 Ιουνίου τρέχοντος, και όχι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου όπως κυκλοφορούσε τελευταία.
Ο «Νέος Κόσμος» πληροφορείται, ότι απλοποιείται και η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών στην εφορία σε βαθμό, που θα οι ομογενείς θα απαλλαγούν από την ταλαιπωρία και τη δαπάνη, που απαιτούσε ο σχετικός νόμος. Επειδή η Αθήνα δεν παύσει να μας εκπλήσσει με τις παλινωδίες της επιφυλασσόμαστε να περιγράψουμε τις αλλαγές που θα περιλαμβάνει η τροπολογία του νόμου.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής Αποδήμων της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα «Ελλήνων Λόγος», ότι μελετά τη δημιουργία ενός διαδικτυακού κόμβου, ενός διαδικτυακού Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) για την ενημέρωση και την εξυπηρέτηση τρων ελλήνων της διασποράς.

«Αυτό που σκοπεύω να κάνω είναι το εξής: Θα παρουσιάσουμε μέσω του ΕΣΠΑ ένα πρόγραμμα για έναν διαδικτυακό κόμβο, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, της Επιτροπής μας και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων μέσα στον οποίο θα μπορούν οι Έλληνες ομογενείς σε όλη τη γη να:
– Βλέπουν όλες τις ειδήσεις που τους αφορούν
 – Να ανεβάζουν και οι ίδιοι θέματα και βίντεο από εκδηλώσεις τους, θα είναι δηλαδή διαδραστικό. Ταυτόχρονα ο κόμβος αυτός θα είναι σαν ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) παγκόσμιο, μέσω του οποίου θα μπορούν διαδικτυακά να λύνουν κάθε θέμα που τους αφορά από οποιαδήποτε δημόσια ελληνική υπηρεσία. Αυτό το σχέδιο είναι στα σκαριά. Έχει κατατεθεί ήδη πρόταση στην γραμματεία του ΕΣΠΑ και αν όλα πάνε καλά θα είναι έτοιμο μέσα στο 2013» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Επειδή στην Ελλάδα, τη χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα, δεν μπορεί ποτέ κανείς να είναι σίγουρος για τίποτα δεν βιαζόμαστε να χειροκροτήσουμε.