Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν η κ. Νίνα Χρηστίδη, ο σύζυγός της Στέφανος Στεφάνογλου, το 9χρονο κοριτσάκι τους και το 6χρονο αγοράκι τους που απειλούνται με απέλαση, πρόβλημα που προέκυψε από μία σειρά κακών συγκυριών, αλλά πάνω όλα από την ανάλγητη στάση του Υπουργείου Μετανάστευσης.

Το «μοιραίο» αλλά, ασήμαντο λάθος που έγινε, από απροσεξία όπως δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» η κ. Χρηστίδη, όταν συμπλήρωσε την σχετική αίτηση για χορήγηση της βίζας εργαζίας 457 ήταν ότι στην ερώτηση «αν αυτή ή κάποιο μέλος της οικογένειάς της σκοπεύει να φοιτήσει σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας» απάντησε «Όχι». Όπως εξήγησε η ίδια θεώρησε ότι η ερώτηση αφορούσε αποκλειστικά την ίδια που, όντως, δεν έχει σκοπό να σπουδάσει.

«Τα παιδιά μου πάνε σχολείο εδώ δεν είχα κανένα λόγο να το κρύψω» τονίζει η κ. Χρηστίδη.

Οι αρμόδιοι του Υπουργείου θεώρησαν εντούτοις ότι το λάθος της κ. Χρηστίδη ήταν εσκεμμένο και ότι προσπάθησε να παραπλανήσει τις Αρχές, εξ ου και ο λόγος που το κατέταξαν στην κατηγορία (Public Interest Criteria 4020).

Η κ. Χρηστίδη που εργάζεται για χρόνια τώρα στον οργανισμό «Φροντίδα», ο οποίος είναι και ο εργοδότης-εγγυητής στην αίτηση για την παροχή βίζας 457 που κατέθεσε τον Νοέμβρη στο υπουργείο, ήρθε στην Αυστραλία με τον σύζυγό της -μηχανικό στο επάγγελμα- και τα δύο της παιδιά, πριν από πέντε χρόνια. Λόγω της επαγγελματικής του κατάρτισης ο σύζυγός της και η οικογένειά του ήρθαν στην Αυστραλία με βίζα εργασίας 457 η οποία χορηγήθηκε στον κ. Στεφάνογλου. Και ενώ δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με την διαμονή του κ. Στεφάνογλου και της οικογένειάς του εδώ, η επιχείρηση που τον απασχολούσε και εγγυήθηκε για την απασχόλησή του ώστε να του χορηγηθεί η βίζα εργασίας 457, κήρυξε πτώχευση με αποτέλεσμα αφενός να ακυρωθεί η βίζα του και αφετέρου τόσο αυτός όσο και η οικογένειά του να βρεθούν «επί ξύλου κρεμάμενοι» όσον αφορά την παραμονή τους στην Αυστραλία.

Ο κ. Στεφάνογλου προσπάθησε να βρει άλλη εργασία και εργοδότη που να αναλάβει τον ρόλο του εγγυητή εντός του χρονικού ορίου που ορίζει ο νόμος, αλλά επειδή αυτό φαινόταν μέρα με τη μέρα πιο δύσκολο η σύζυγός του αποφάσισε να μοιραστεί το δίλλημα της οικογένειας με τον δικό της εργοδότη που ήταν ο οργανισμός «Φροντίδα» που όπως προαναφέραμε προσφέρθηκε να μπει ως εγγυητής για να χορηγηθεί σ’ αυτή βίζα εργασίας 457, έτσι ώστε να βγει η οικογένεια από το αδιέξοδο.

Τέλος να αναφέρουμε ότι μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η οικογένεια συνεχίζει να ζει με την αβεβαιότητα και την απειλή της απέλασης, καθώς όπως μας πληροφόρησε η κ. Χρηστίδη το Υπουργείο της ανακοίνωσε  ότι ο υπ. Μετανάστευσης Πίτερ Ντάτον, από τον οποίο ο δικηγόρος της ζήτησε να εξετάσει την υπόθεσή της, αρνήθηκε να το κάνει γιατί όπως της είπαν από το γραφείο του δεν είναι της δικαιοδοσίας του.

«Μου είπαν ξεκάθαρα ότι έχω μόνο δύο επιλογές, η μ είίαναι να φύγουμε από την χώρα και η άλλη να κάνουμε νέα αίτηση που σημαίνει ότι θα πληρώσουμε άλλες $5.500 χωρίς κανένας να μας εγγυάται ότι θα πιάσουν τόπο. Δεν ξέρω τι να πω νιώθουμε απελπισμένοι» είπε χαρακτηριστικά.