Η Πρόνοια μέσω του προγράμματος Οικογένειας και Σχέσεων προσφέρει στήριξη σε ευάλωτα, πολλές φορές κοινωνικά απομονωμένα άτομα, ζευγάρια και οικογένειες που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις λόγω χωρισμού/διαζυγίου ή διαφορών με άλλους συγγενείς καθώς και μεταξύ παππούδων και γιαγιάδων και των ενήλικων παιδιών τους. Η ενδοοικογενειακή βία, η κατάχρηση αλκοόλ και άλλων ναρκωτικών, ο εθισμός στον τζόγο, η ανεργία, οι ψυχασθένειες, ο θάνατος και η θλίψη που συνεπάγεται καθώς και η κακοποίηση ηλικιωμένων δυστυχώς για πολλούς ανάμεσά μας είναι πραγματικότητα που φέρνει τον άνθρωπο σε καθημερινή απόγνωση. 

Το πρόγραμμα Οικογένειας και Σχέσεων παρέχει μεταξύ άλλων, Συμβουλευτική Υπηρεσία σε άτομα και οικογένειες για να τους βοηθήσει να κατανοήσουν και να διαχειριστούν ή να ξεπεράσουν αν γίνεται τα προσωπικά και συναισθηματικά τους προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις σχέσεις τους με τους άλλους. Πληροφόρηση και εκπαίδευση σε θέματα σχέσεων και διαπαιδαγώγησης και ανάπτυξης του παιδιού παρέχονται στο Brunswick και το Oakleigh συνάμα με την Συμβουλευτική που καταγίνεται ως επί το πλείστον με ζευγάρια που έχουν εξαρτώμενα παιδιά (σχολικής ηλικίας), βιώνουν μικτούς γάμους και σχέσεις, είναι φροντιστές ή παππούδες και γιαγιάδες και χρειάζονται στήριξη. Εκπαίδευση και σεμινάρια/εργαστήρια καλύπτουν θέματα όπως η διαχείριση του άγχους και διευθέτηση διαφορών, επικοινωνία, προγραμματισμός και στρατηγικές αλλαγής, (σχέσεις, εργασία, οικονομικά, και υγεία). Το πρόγραμμα επίσης παρέχει στήριξη σε νεοφερμένα άτομα και οικογένειες στον τομέα των σχέσεων. 

Στο πλαίσιο των πολλαπλών και ραγδαίων αλλαγών που γίνονται αυτή τη στιγμή στο εθνικό σύστημα υγείας και υπηρεσιών για ηλικιωμένους και ανάπηρους η Πρόνοια διοργανώνει ημερίδα με θέμα το Εθνικό πρόγραμμα Ασφάλισης Ατόμων με Αναπηρία (γνωστό και με την ονομασία NDIS) που είναι ένας νέος τρόπος παροχής υπηρεσιών υποστήριξης σε άτομα με αναπηρία. Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 10.30 το πρωί στο Κοινοτικό κέντρο του Clayton στο 9–15 Cooke Street, Clayton στην αίθουσα του Youth & Family Services. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς λειτουργεί το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλισης Ατόμων με Αναπηρία και αν δικαιούστε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα αυτό. Το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλισης Ατόμων με Αναπηρία παρέχει σε όλους τους πολίτες που είναι κάτω των 65 ετών και έχουν κάποια αναπηρία τις υπηρεσίες στήριξης που χρειάζονται για να διατηρήσου μια καλή ποιότητα ζωής. Οι ανάγκες και οι στόχοι κάθε ατόμου διαφέρουν. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να πληροφορηθείτε για να μπορείτε να λάβετε τις κατάλληλες υπηρεσίες για την περίπτωσή σας σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στις υπηρεσίες ανάλογα με την ηλικία, τον τόπο διαμονής και την αναπηρία σας. Αν είστε κάτω των 65 ετών και ζείτε στην Αυστραλία, είστε Αυστραλός πολίτης ή μόνιμος κάτοικος και η αναπηρία σας είναι μόνιμη και έχει αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο ανταπεξέρχεστε στις καθημερινές σας δραστηριότητες τότε χρειάζεστε τη βοήθεια άλλων ατόμων ή ειδικό εξοπλισμό για να κάνετε ορισμένα πράγματα. Με την έγκαιρη παρέμβαση βοηθούμε τα άτομα με αναπηρία παρέχοντάς τους ορισμένες υπηρεσίες στήριξης. 

Ο σκοπός είναι όλοι οι συμπάροικοι να μπορούν να ζήσουν μια πιο ανεξάρτητη ζωή. Αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται και σε παιδιά κάτω των έξι ετών που πάσχουν από νοητική υστέρηση. Ακόμη και αν δεν δικαιούστε χρηματοδότηση και οικονομική βοήθεια, ενδέχεται να έχετε το δικαίωμα πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες υποστήριξης για άτομα με αναπηρία και σε βασικές υπηρεσίες υποστήριξης που υπάρχουν διαθέσιμες στην κοινότητα μας. Κλείστε απαραίτητα θέση δηλώνοντας συμμετοχή στην ημερίδα της Τετάρτης 8 Μαρτίου τηλεφωνώντας στην Πρόνοια στον αριθμό 9388 9998 για να κλείσετε θέση. Ελάτε να ενημερωθείτε για τις διαθέσιμες επιλογές σας, μελετήστε τους στόχους σας, επιλέξετε τους παρόχους σας και ρωτήστε οτιδήποτε σας απασχολεί. *Ο Αντώνης Μαγκλής είναι κοινωνικός επιμορφωτής της Πρόνοιας.