Τα ανεμβολίαστα παιδιά δεν θα μπορούν να γίνονται δεκτά στους παιδικούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης ή νηπιαγωγεία βάσει ενός νέου σχεδίου της κυβέρνησης της Αυστραλίας.

Από σχετική ενημερωτική αφίσα της κυβέρνησης πριν από δύο περίπου χρόνια όταν εξήγγειλε ότι αν οι γονείς δεν εμβολιάσουν τα παιδιά τους το κράτος θα παγώνει τις πληρωμές των οικογενιακών τους επιδομάτων

Κάποιες πολιτείες της χώρας εφαρμόζουν ήδη νόμους που απαγορεύουν την εισαγωγή ανεμβολίαστων παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, όμως τώρα ο πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ ζητεί το μέτρο να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο.

Οι γιατροί υποστηρίζουν το μέτρο αυτό, επισημαίνοντας ότι οι γονείς και η κοινωνία έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τα παιδιά.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του οργανισμού Australian Child Health, από τους σχεδόν 2.000 γονείς που ρωτήθηκαν, το 5% απάντησε ότι τα παιδιά τους δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα.

Ο Τέρνμπουλ τόνισε ότι κάτι πρέπει να γίνει, επικαλούμενος την περίπτωση ενός βρέφους που πέθανε από κοκκύτη. «Δεν πρόκειται για μια θεωρητική άσκηση, πρόκειται για ένα ζήτημα ζωής και θανάτου», τόνισε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

«Αν ένας γονιός λέει “δεν θα εμβολιάσω το παιδί μου” δεν θέτει απλώς σε κίνδυνο το δικό του παιδί, αλλά και όλων των άλλων», υπογράμμισε.

Τρεις πολιτείες, το Κουίνσλαντ, η Νέα Νότια Ουαλία και η Βικτόρια ήδη απαιτούν τα παιδιά να είναι εμβολιασμένα ή να έχουν ξεκινήσει πρόγραμμα για να κάνουν τα εμβόλια που έχουν χάσει προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν δεκτά στους παιδικούς σταθμούς.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αυστραλών Γιατρών Μάικλ Γκάνον επεσήμανε ότι τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις μολύνσεις. «Αν εσύ, ως γονιός, περιμένεις από την κοινότητα να σε υποστηρίξει είτε με την παροχή κοινωνικών επιδομάτων είτε με πρόσβαση στο σύστημα υγείας, τότε πρέπει να συνεισφέρεις στην προστασία των άλλων παιδιών της κοινότητας αυτής», δήλωσε.