Ιδιαίτερη προσοχή και μη εμπλοκή της Ελλάδας στην κρίση μεταξύ της Τουρκίας με την ΕΕ, συστήνει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Βουλής. 

«Είναι αρκετά επικίνδυνη οποιαδήποτε εκτίμηση για την εξέλιξη των πραγμάτων. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να εμπλακούμε σε αυτή την υπόθεση, η οποία χαρακτηρίζεται από τις εκλογικές διαδικασίες, στην Ολλανδία και το δημοψήφισμα στην Τουρκία. 

Με μια τέτοια “υπερβάλλουσα” ρητορική από τις πολιτικές ηγεσίες, αυτοί οι άνθρωποι που συμβιούν σε μια πόλη, δεν θα έχουν κάποιο πρόβλημα», διερωτήθηκε. 

Παράλληλα, παρατήρησε ότι μια τέτοια κατάσταση πλήττει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας -που είναι «και προς το συμφέρον της γεωπολιτικής σταθερότητας, και δημιουργεί νέες συνθήκες, οι οποίες δεν ξεπερνιούνται από τη μία ημέρα στην άλλη μετά. Άρα, σε αυτό το επίπεδο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».  

Σε ό,τι αφορά στην πραγματοποίηση ή μη τουρκικών προεκλογικών συγκεντρώσεων στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Βίτσας σχολίασε: «Άλλο πράγμα να είναι βουλευτικές εκλογές και άλλο δημοψήφισμα. 

Άλλο πράγμα είναι να έρχονται στελέχη του κόμματος και να μιλάνε στην πρεσβεία ή κάπου αλλού και άλλο να έρχεται σε μια προεκλογική εκδήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο πρωθυπουργός. 

Σε αυτά τα πράγματα πρέπει να υπάρχει καταρχήν συνεννόηση», παρατήρησε. Σε ερώτηση για το εάν η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει απομακρυνθεί, σχολίασε ότι «υπάρχουν πολλά στοιχεία (Κυπριακό, η διαχείριση των κρίσεων στα Νότια και Ανατολικά σύνορα της, οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη), για τα οποία «δεν είναι ανεύθυνη η ηγεσία της Τουρκίας». 

Πάντως, παρατήρησε ότι «η Τουρκία έχει ανταποκριθεί σε μεγάλο βαθμό στην κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό». Όσον αφορά στην ελληνική στάση, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε: «Σεβόμαστε τις συνθήκες.  Έχουμε όμως πλάνα για τα πάντα-κάτω από το δόγμα νηφαλιότητα, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, ό,τι και να γίνεται θα υπάρχει και η ελληνική απάντηση». 

Σε ερώτηση εάν μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία θα ξεμπλοκάρουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Δημήτρης Βίτσας εξέφρασε την ελπίδα «να απαλύνουν, να κατευναστούν κάπως τα πράγματα, αλλά δεν είναι δική μας υπόθεση αυτή. Η Κύπρος ως μέλος του ΟΗΕ, ως ανεξάρτητο κράτος-μέλος της ΕΕ, έχει αρκετές εγγυήσεις στο να προχωρήσει σε αυτό που πρέπει να προχωρήσει».