Melbourne: Καθαρός ουρανός, 12 °C

Sydney: Διασκορπισμένα σύννεφα, 21 °C

Athens: Αρκετά σύννεφα, 10 °C

Τζιμ Σαρρής: «Οι τραπεζικές συναλλαγές πρόσωπο-με-πρόσωπο είναι μέρος του ελληνικού DNA»

"Ζούμε σε ενδιαφέρουσες εποχές, το κόστος ζωής ανέρχεται και ένα σχέδιο αποταμίευσης είναι το κλειδί για να εξασφαλίσει κανείς το οικονομικό του μέλλον."

Node Tools

Rate This

0
No votes yet
Your rating: None
OΤζιμ Σαρρής

OΤζιμ Σαρρής

17 March 2017

Μπορεί ο Τζιμ Σαρρής να είναι επικεφαλής της Delphi Bank εδώ και λίγους μόλις μήνες, αλλά έχει μεγάλη εμπειρία μέσα στον οργανισμό. Ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα ύστερα από μία επιτυχημένη θητεία 16 ετών ως επικεφαλής των επιχειρηματικών προϊόντων, εμπειρία που του επέτρεψε να αποκτήσει μία εικόνα από πρώτο χέρι για την ελληνική παροικία και του ρόλου που παίζει σ' αυτήν η τράπεζα. 

Η ίδια η Delphi Bank, ως γνωστόν, δημιουργήθηκε από τα σπλάχνα της Τράπεζας Κύπρου, στην οποία ο κ. Σαρρής εργάστηκε επί μακρόν ως Διευθυντής του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος. Αυτού του είδους η κοινωνική δραστηριότητα αποτελεί μέχρι σήμερα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας της τράπεζας και μία απόδειξη του ρόλου της ανάμεσα στους στυλοβάτες της παροικίας. Μιλώντας στο «Νέο Κόσμο», ο νέος επικεφαλής της Delphi Bank, σκιαγραφεί τους βασικούς στόχους της τράπεζας και το δικό του όραμα για την σύνδεσή της με την τρίτη γενιά Ελληνοαυστραλών. 

Ποια ήταν η πρώτη σας προτεραιότητα από τότε που αναλάβατε τις υποχρεώσεις σας;

Είχα πολλές προτεραιότητες, αλλά η σημαντικότερη ήταν η επανασύνδεση της τράπεζας με την παροικία, να γίνει εντονότερη η παρουσία μας. Μπορεί να αλλάξαμε το όνομά μας, πριν από χρόνια, από Bank of Cyprus σε Delphi Bank, αλλά ένα πράγμα δεν άλλαξε: η δέσμευσή μας προς την ελληνική κοινότητα, την ελληνική αγορά. Μια δέσμευση που είναι εμφανής, όχι μόνο από το γεγονός ότι έχουμε στελεχώσει τα 15 υποκαταστήματά μας με προσωπικό που μιλάει Ελληνικά, αλλά από τον αριθμό των παροικιακών εκδηλώσεων και των οργανισμών που είμαστε χορηγοί. Για μένα, η αναζωπύρωση αυτής της φλόγας μέσα στην παροικία και της έμπρακτης συμμετοχής στις παροικιακές εκδηλώσεις, ήταν η πρώτη προτεραιότητα. Η δεύτερη αφορούσε περισσότερο την επιχειρηματική πλευρά, το πώς θα πρέπει να εξελιχθούμε επιχειρηματικά την επόμενη πενταετία. Βρισκόμαστε σε ένα πολύ δυναμικό περιβάλλον και ένα από τα καίρια σημεία για μας ήταν να επικεντρωθούμε στο ψηφιακό πεδίο και να κάνουμε τις κατάλληλες επενδύσεις, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα είμαστε εδώ όχι μόνο αύριο, αλλά για τα επόμενα εκατό χρόνια. 

Όπως γνωρίζετε, ασφαλώς, η ελληνική παροικία δεν είναι ένα πράγμα, είναι ένα δυναμικό συνονθύλευμα από επί μέρους υπο-ομάδες. Πώς επηρεάζει αυτό την προσέγγισή σας; 

Η προσέγγισή μας είναι απλή. Χωρίζουμε την κοινότητα σε τρία μέρη: την πρώτη, την δεύτερη και την τρίτη γενιά. Κάθε μία έχει διαφορετικές ανάγκες και η δουλειά μας είναι να καλύπτουμε ξεχωριστά τις ανάγκες κάθε ομάδας. Αυτόν τον καιρό, επενδύουμε στις ανάγκες της δεύτερης και της τρίτης γενιάς. Πρόσφατα κάναμε μία μεγάλη έρευνα στο πελατολόγιό μας, με την συμμετοχή του προσωπικού μας, ώστε να καταλάβουμε ποιες είναι αυτές οι ανάγκες, πώς εντάσσονται στο ευρύτερο τραπεζικό περιβάλλον. 

Πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν ότι η πρώτη γενιά που ήρθε στην Αυστραλία το '50 και το '60, τώρα γερνάει, αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε μία διαφορετική φάση της ζωής τους, αλλά είμαστε ακόμη αποφασισμένοι να καλύπτουμε τις ανάγκες τους. Παράλληλα, είχαμε την τύχη να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη μεγάλου μέρους της δεύτερης γενιάς και η μεγαλύτερη πρόκληση για μας είναι τώρα να καταλάβουμε την τρίτη γενιά. 

Σκοπεύετε να δημιουργήσετε νέα προϊόντα προκειμένου να ενισχύσετε αυτήν την σχέση σας με τους πελάτες σας;

Οπωσδήποτε. Δεν θέλω να αρχίσω να απαριθμώ τις ιδέες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, ή τα διαφορετικά προϊόντα που προσφέρουμε, αλλά μπορώ να πω ότι η καινοτομία στα προϊόντα είναι ένα νέο στοιχείο και μία από τις βασικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε στον τομέα μας, να μην περιοριζόμαστε στην αναγνώριση των αναγκών, αλλά και στη δημιουργία προϊόντων που χρειάζεται η αγορά. 

Ως επιχείρηση, η προσέγγισή μας στην προσφορά προϊόντων ήταν απλή και όσο προχωράμε, σκοπεύουμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές στον τρόπο που κινούμαστε. Αυτήν την περίοδο, επανασχεδιάζουμε την διαδικτυακή μας πλατφόρμα και έχουμε κάνει σημαντικές επενδύσεις σ' αυτό το προϊόν, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μελλοντικών μας πελατών. Παράλληλα, πρόσφατα εγκαινιάσαμε την πλατφόρμα μας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με γνώμονα ότι η ψηφιακή παρουσία δεν είναι κάτι ξεχωριστό, είναι μέρος της συνολικής επιχειρηματικής στρατηγικής, μαζί με το δίκτυο υποκαταστημάτων και την προσωπική επαφή με το πελατολόγιο. Στην πραγματικότητα, εκεί έγκειται η βασική μας διαφοροποίηση στην αγορά, ότι είμαστε ένας οργανισμός που προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες πρόσωπο-με-πρόσωπο. 

Αυτή η προσέγγιση παίρνει διαφορετικό χαρακτήρα όταν απευθύνεστε σε επιχειρήσεις, από ό,τι σε μεμονωμένους πελάτες που έρχονται για προσωπικά δάνεια;

Η διαφορά μας είναι ότι τους αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο, δεν διαχωρίζουμε τους πελάτες από το προϊόν που επιλέγουν. Υπολογίζουμε κάθε πελάτη που περνά την πόρτα μας ξεχωριστά. Αν κάποιος έρχεται σε μας για κάποια δανειακή διευκόλυνση, θα του ορίσουμε έναν υπεύθυνο. Πιστεύουμε ότι αυτή πρόσωπο-με-πρόσωπο τραπεζική συνεργασία είναι αυτό που λείπει από τους άλλους οργανισμούς, γι' αυτό και το έχουμε επαναφέρει. Είναι μία προσέγγιση που επιτρέπει στους πελάτες μας να μας μιλούν, να μας συμβουλεύονται και μας επιτρέπει να τους προσφέρουμε την απαραίτητη καθοδήγηση. Υπάρχουν κάποιες συναλλαγές που οι άνθρωποι προτιμούν να κάνουν ηλεκτρονικά, με την ησυχία τους, όπως είναι η πληρωμή λογαριασμών, ή οι μεταφορές χρημάτων σε άλλους λογαριασμούς. Αλλά όταν είναι να συζητήσουν για την επόμενη αγορά τους ή το στεγαστικό τους δάνειο, προτιμούν την πρόσωπο-με-πρόσωπο επικοινωνία, θέλουν να μιλούν σε ανθρώπους και να αισθάνονται ότι η τράπεζα καταλαβαίνει τις ανάγκες τους. Πιστεύω ότι αυτό πηγάζει από τα ελληνικά γονίδια, είναι μέρος του ελληνικού DNA. Μας αρέσει να αλληλεπιδρούμε, να σχετιζόμαστε, να συνδεόμασε. 

Στηρίζοντας την ομογένεια για χρόνια τώρα

Αναφέρατε τα στεγαστικά δάνεια που αποτελούν ένα βασικό κομμάτι της τραπεζικής δραστηριότητας. Ως οργανισμός που επικεντρώνεται, όπως είπατε, στην τρίτη γενιά Ελληνοαυστραλών, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις γνωστές δυσκολίες της αγοράς ακινήτων, τι θα τούς συμβουλεύατε;

Αυτή είναι μία περίπλοκη ερώτηση, στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα. Έχουμε δει την αγορά να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και αναμένουμε μία αύξηση του πληθυσμού κατά οκτώ εκατομμύρια μέχρι το 2050, βάσει του ρυθμού μετανάστευσης. Οπότε το κύριο ερώτημα είναι κατά πόσον οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και ως τραπεζίτης δεν είμαι σε θέση να απαντήσω. Δυστυχώς, η συζήτηση αφορά το κατά πόσον η νέα γενιά μπορεί να διαθέσει τα απαιτούμενα ποσά. Η βασική συμβουλή που θα έδινα είναι η εφαρμογή ενός ενεργού σχεδίου αποταμίευσης. Αυτό είναι κάτι συνυφασμένο με την κουλτούρα μας, από την πρώτη γενιά. Πρέπει να θέτει κανείς αποταμιευτικούς στόχους, τόσο σε μηνιαία βάση, όσο και σε ετήσια, προκειμένου να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα, να μπει στην αγορά ακινήτων, την στιγμή που θα κρίνει κατάλληλη. Ζούμε σε ενδιαφέρουσες εποχές, το κόστος ζωής ανέρχεται και ένα σχέδιο αποταμίευσης είναι το κλειδί για να εξασφαλίσει κανείς το οικονομικό του μέλλον. 

Ποιος είναι ο ρόλος του τραπεζικού τομέα στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον;

Ο τραπεζικός τομέας δεν διαφέρει από τους άλλους, αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις με κάθε άλλη επιχείρηση και μία από αυτές αφορά την καινοτομία. Ο κόσμος κινείται πολύ ταχύτερα από ό,τι συνέβαινε πριν από 20 χρόνια κι αυτό έχει επηρεάσει και τον τραπεζικό κόσμο. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κάνουν τις τραπεζικές τους συναλλαγές στο κατάστημα, αλλά ψηφιακά. Αυτό θα επηρεάσει τις μεγαλύτερες αλλαγές που θα δούμε στο μέλλον, ειδικά σε ό,τι αφορά τα καταστήματά μας και πώς θα είναι στον δρόμο. Θα είναι τα ίδια; Θα είναι μικρότερα; Θα μεταμορφωθούν σε κέντρα ψηφιακής δραστηριότητας; 

Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει μία απάντηση. Θα ήταν πολύ αφελές εκ μέρους μου να υποθέσω ότι θα υπάρχει ένα μοντέλο που θα ταιριάζει στα πάντα. Κάθε αγορά είναι διαφορετική και σε κάθε περίπτωση αυτό θα επηρεαστεί από τις συνολικές ανάγκες του πληθυσμού. Ανάλογα με το προάστιο και την τοποθεσία, θα υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες, βάσει των δημογραφικών στοιχείων. 

Πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι της κοινωνικής επένδυσης στην επιχειρηματική στρατηγική της Delphi Bank;

Η κοινωνική επένδυση και η κοινωνική συνείδηση είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του κόσμου μας. Από τραπεζικής σκοπιάς, τολμώ να πω, εκ μέρους της Delphi Bank, ότι είμαστε ένας από τους κατεξοχήν παροικιακούς οργανισμούς που επενδύουν στην παροικία. Είμαι πολύ περήφανος για όλες τις χορηγίες μας στο πλαίσιο της παροικίας. Είμαι περήφανος που η Delphi Bank είναι χορηγός της Ελληνικής Κοινότητας τόσο της Μελβούρνης όσο και της Νέας Νότιας Ουαλίας, αλλά και πολλών ποδοσφαρικών ομάδων, καθώς και επί μέρους συλλόγων Ελλήνων από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Είμαι περήφανος για ότι έχουμε κάνει που θεωρούμε ότι προσθέτει αξία στην παροικία, από την στήριξή μας στο Ελληνικό Μουσείο μέχρι την συμμετοχή μας σε οργανισμούς όπως η Πρόνοια, η Αγάπη και η Φροντίδα. Είναι γνωστό ότι η ελληνική παροικία έχει μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων και οφείλουμε σεβασμό στην πρώτη γενιά που ήρθε στην Αυστραλία και μας χάρισε τις αρχές που μας επιτρέπουν σήμερα να είμαστε μία από τις πιο ισχυρές εθνοτικές κοινότητες στην χώρα. Αυτό ήταν άλλωστε πάντοτε ένα από τα πιο ισχυρά χαρακτηριστικά της παροικίας: ο σεβασμός προς τους ηλικιωμένους, στους οποίους στρεφόμαστε για καθοδήγηση και συμβουλές. 

Υπάρχουν άλλα χαρακτηριστικά που θεωρείτε ότι είναι τυπικά της ελληνικής παροικίας;

Αυτό που μας συνδέει όλους είναι η οικογένεια, οι κοινωνικοί δεσμοί και η επιχειρηματικότητα. Βάζω πρώτη την οικογένεια, γιατί έχω δει πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις και βλέπουμε τον δεσμό μεταξύ τους, αλλά και το πώς οι οικογένειες συμμετέχουν, όλες μαζί μέσα στην ευρύτερη παροικία. Οι Έλληνες έχουν έντονο το αίσθημα της αφοσίωσης και πρέπει να παραδεχτώ ότι και η δική μας επιχείρηση ξεκίνησε από το μηδέν και έγινε πολύ δυνατή, χάρη στην υποστήριξη και την αφοσίωση του πυρήνα των πελατών που είχαμε από την αρχή. Έχω την πολυτέλεια να είμαι εδώ από την πρώτη μέρα και να απολαμβάνω ο ίδιος την υποστήριξη των πιστών μας πελατών, όπως κάνουν πολλοί συνάδελφοί μου. Αυτή ήταν μία εκπληκτική εμπειρία για μένα. 

Πώς βλέπετε το όνομα της Delphi να αναπτύσσεται στο προσεχές μέλλον;

Για μένα, η Delphi Bank, θα πρέπει να είναι ένας 'παίκτης' που θα έχει διακριτό ρόλο στην ελληνική παροικία, προσφέροντας εξατομικευμένες υπηρεσίας. Θα ήθελα να πιστεύω ότι, όταν κάποιος, από οποιαδήποτε γενιά, μέσα στην ελληνική αγορά σκέφτεται τραπεζικές συνεργασίες, να έχει κατά νου την Delphi Bank και να μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε αυτήν την συζήτηση, να καταλάβουμε τις ανάγκες τους και να δούμε αν μπορούμε να τις καλύψουμε.

Read more from

Copyright © 2009-2018 Ethnic Publications Pty Ltd ABN 13005 255 087