Πάρτε την αυστραλιανή υπηκοότητα με την πρώτη ευκαιρία γιατί μπορεί να το μετανιώσετε!

Γυναίκα που έζησε τα 48 από τα 50 χρόνια της ζωής της στην Αυστραλία απειλείται με απέλαση λόγω του ποινικού της μητρώου

Η μόνη πατρίδα που γνώρισε και θυμάται η Μαριάν Κάρικ είναι η Αυστραλία. Μπορεί να γεννήθηκε στην πάλαι πότε Γιουγκοσλαβία πριν από 50 χρόνια, αλλά όταν ήταν δύο χρόνων αυτή και η οικογένειά της μετανάστευσαν στην Αυστραλία και από τότε μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν επισκέφθηκε ποτέ την χώρα στην οποία γεννήθηκε, αλλά ούτε καν ταξίδεψε εκτός Αυστραλίας. Παρ’ όλα αυτά, η Κάρικ σήμερα απειλείται με απέλαση. Και βρίσκεται σε αυτή τη θέση, αφενός, επειδή δεν είναι Αυστραλή υπήκοος, αφού ποτέ της, έστω και αν είχε το δικαίωμα δεν πήρε την αυστραλιανή υπηκοότητα και, αφετέρου, επειδή λόγω των ποινικών αδικημάτων που διέπραξε η Αυστραλία έχει το δικαίωμα να την απελάσει. Έστω και αν η Κάρικ έζησε όλη τη ζωή της στην Αυστραλία, έστω και αν από τα πρώτα της εφηβικά χρόνια έως σήμερα έχει εκτίσει πάνω από μία δεκαετία στη φυλακή για αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, οι Αρχές δεν αποφάσισαν να την απελάσουν στο παρελθόν, γιατί έως το 2014 η σχετική νομοθεσία δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο.

Η Κάρικ που βρίσκεται στο κέντρο κράτησης Villawood στο Σίδνεϊ, έλαβε τα σχετικά έγγραφα απέλασής της πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Σ’ αυτά αναφερόταν ότι το Υπουργείο την διώχνει από την Αυστραλία, γιατί σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το άρθρο 501 του Μεταναστευτικού Νόμου σήμερα, η απέλαση όσων έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα και εκτίσει ποινή φυλάκισης άνω των 12 μηνών, είναι υποχρεωτική.

Η 50χρονη έλαβε πριν από τέσσερα χρόνια «πρόσκληση» από το Υπουργείο να κάνει αίτηση για να πάρει την υπηκοότητα, αλλά θεώρησε ότι από τη στιγμή που θα κατέθετε τα χαρτιά της στα οποία θα συμπεριλαμβανόταν και το ποινικό της μητρώο, η αίτησή της θα απορριπτόταν.

Ο δικηγόρος της Κάρικ, Τζέισον Ντόνελι, προσπαθεί να ανατρέψει τώρα την απόφαση των αξιωματούχων του Υπουργείου, ζητώντας από τον υπουργό να επέμβει και να δώσει στην Κάρικ το δικαίωμα να μείνει στην Αυστραλία καθώς η απέλασή της στην χώρα που γεννήθηκε, θα έχει τραγικές συνέπειες για την την σωματική και ψυχική της υγεία. Η Κάρικ αν επιστρέψει στον τόπο γέννησης της θα είναι άγνωστη μεταξύ αγνώστων, έχει μπει σε πρόγραμμα απεξάρτησης μέσω υποκατάστατων ουσιών για να βγει από τον φαύλο κύκλο των ναρκωτικών και δεν γνωρίζει αν μπορεί να το συνεχίσει χώρα που γεννήθηκε και η μόνη γλώσσα που γνωρίζει είναι η αγγλική.

Η περίπτωση της 50χρονη Κάρικ δεν είναι η μοναδική. Και άλλοι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας που δεν φρόντισαν να πάρουν την αυστραλιανή υπηκοότητα άμεσα, δηλαδή αμέσως μόλις απέκτησαν το δικαίωμα να την διεκδικήσουν, βρέθηκαν μετά τις αλλαγές στην σχετική νομοθεσία το 2014, στην ίδια θέση με της Κάρικ.

Οι περιπτώσεις αυτές εγείρουν ένα άλλο πιο σημαντικό θέμα που παρατηρείται και στους κόλπους της ελληνικής παροικίας. Το ότι αρκετοί συμπάροικοι για τον ένα ή τον άλλο λόγο καθυστερούν ή αρνιούνται να πάρουν την αυστραλιανή υπηκοότητα, γεγονός που δεν αποκλείει το να βρεθούν και αυτοί στη θέση της Κάρικ.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΞΕΠΕΡΝΙΟΥΝΤΑΙ, Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΕΛΑΣΗΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ

Οι περιπτώσεις πρώην συμπαροίκων που μετανάστευσαν στην Αυστραλία την δεκαετία του ’60 και για λόγους «πατριωτικούς» επέλεξαν να μην πάρουν την αυστραλιανή υπηκοότητα και το μετάνιωσαν τα τελευταία χρόνια όταν επιχείρησαν να επιστρέψουν στην Αυστραλία και διαπίστωσαν ότι θα έπρεπε εκ νέου να πάρουν βίζα μόνιμης διαμονής, είναι αρκετές.

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι ομογενείς που μένουν μόνιμα στην Αυστραλία και θεωρούν ότι από την στιγμή που είναι μόνιμοι κάτοικοι δεν χρειάζεται να πάρουν την υπηκοότητα, η διαμονή τους είναι εξασφαλισμένη και το αμελούν. Πολλοί θεωρούν ότι έτσι δείχνουν την αγάπη τους στην Ελλάδα. Θεωρούν ότι «προδίδουν» την χώρα της καταγωγής τους με το να ασπαστούν τα ιδεώδη μίας άλλης χώρας.

«Καταλαβαίνω το σκεπτικό τους αλλά διαφωνώ» λέει στο Νέο Κόσμο η ομογενής δικηγόρος και σύμβουλος μετανάστευσης Πένυ Δημοπούλου, από το δικηγορικό γραφείο Meticus της Μελβούρνης έχοντας δει πολλές τέτοιες περιπτώσεις συμπαροίκων μέσα από την δουλειά της.

«Η περίπτωση της Κάρικ ίσως είναι ακραία αλλά κανένας μας δεν γνωρίζει τι μπορεί να αλλάξει στην σχετική νομοθεσία στο μέλλον» επισημαίνει όταν την ρωτάμε γιατί ένας κάτοχος της βίζας μόνιμης διαμονής θα πρέπει να πάρει την αυστραλιανή υπηκοότητα άμεσα, προσθέτοντας ότι «ο αυστραλός πολίτης χαίρει περισσότερης προστασίας και δικαιωμάτων από την αυστραλιανή πολιτεία, από ό,τι κάποιος που μένει εδώ με βίζα μόνιμης διαμονής. Είναι απλό. Κανένας δεν μπορεί να σε απελάσει αν είσαι Αυστραλός υπήκοος».

«Το επιχείρημα που προβάλω σε όσους επικαλούνται ‘πατριωτικούς λόγους’ είναι ότι από την στιγμή που οι ομογενείς δεν αλλάζουν την υπηκοότητά τους από ελληνική σε αυστραλιανή και μπορούν να έχουν και τις δύο υπηκοότητες, δεν υπάρχει λόγος να μην επωφεληθούν της αυστραλιανής υπηκοότητας».

Τα χρόνια μόνιμης διαμονής που πρέπει κάποιος να συμπληρώσει στην Αυστραλία πριν αποκτήσει το δικαίωμα να πάρει την αυστραλιανή υπηκοότητα είναι τέσσερα και όπως λέει η κ. Δημοπούλου αν κάποιος δεν το κάνει τότε «μετά την πάροδο πέντε ετών αν δεν είσαι υπήκοος και αποφασίσεις να ταξιδέψεις στο εξωτερικό και μείνεις εκεί πάνω από ένα ορισμένο διάστημα πρέπει να πάρεις ειδική βίζα για να επιστρέψεις στην Αυστραλία έστω και αν μένεις μόνιμα εδώ, έστω και αν η οικογένειά σου μένει εδώ, έστω και αν η ζωή σου όλη είναι στην Αυστραλία. Είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και κοστίζει. Από την στιγμή που μπορείς να αποφύγεις όλες αυτές τις γραφειοκρατικές σκοτούρες, γιατί να μην πάρεις την υπηκοότητα και να πονοκεφαλιάζεις με αυτές τις λεπτομέρειες» λέει χαρακτηριστικά αναφέροντας πάμπολλες περιπτώσεις ομογενών που βρέθηκαν σ’ αυτήν την θέση.

Το τεστ που συμπεριλαμβάνεται στην όλη διαδικασία διεκδίκησης υπηκοότητας γίνεται στην αγγλική και όπως αναφέρει η κ. Δημοπούλου, σε για κάποιους Έλληνες που έχουν έρθει πρόσφατα λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας και λόγω της γλώσσας και των ορολογιών που πρέπει να μάθουν το θεωρούν απροσπέλαστο εμπόδιο.

«Το σύστημα έχει ως έχει. Ναι μπορεί κάποιοι να το βλέπουν δύσκολο κάποιοι αλλά οι δυσκολίες ξεπερνιούνται. Μία απόφαση για απέλαση όμως, δεν ανατρέπεται εύκολα» λέει.

Πολλοί ίσως σκεφτούν ότι η Κάρικ και άλλοι που βρέθηκαν στην θέση της στο παρελθόν βρέθηκαν εκεί λόγω των αδικημάτων που διέπραξαν και στην περίπτωση της Κάρικ σίγουρα ισχύει αλλά…

«Δεν είναι μόνο η εγκληματική δράση που μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση μίας βίζας ακόμα και αν πρόκειται για βίζα μόνιμης διαμονής. Η γενική παρατήρηση που έχω να κάνω είναι ότι ο σχετικός νόμος είναι περίπλοκος και μία βίζα μπορεί να ακυρωθεί για πολλούς και εκ πρώτης όψεως ασήμαντους λόγους. Αν όμως κάποιος φτάσει εκεί, πρέπει να ζητήσει ειδική μεταχείριση από τον υπουργό. Υπάρχουν περιπτώσεις που όντως ο υπουργός ανακάλεσε την απόφαση του υπουργείου αλλά είναι ελάχιστες και η όλη διαδικασία δεν είναι εύκολη» τονίζει η κ. Δημοπούλου και καταλήγει…

«Όποιος έχει τέσσερα χρόνια μόνιμης διαμονής στην Αυστραλία και με ένα χρόνο υπό το καθεστώς της βίζας Permanent Residency, πρέπει να κάνει αίτηση για αυστραλιανή υπηκοότητα. Χαίρει της προστασίας της αυστραλιανής πολιτείας όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Και ας μην ξεχνάμε αφενός ότι η νομοθεσία αλλάζει συνεχώς και αφετέρου τι έγινε τον τελευταίο καιρό στις ΗΠΑ με το διάταγμα Τραμπ για κάποιους μετανάστες. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον».