Την αγανάκτηση μεγάλου τμήματος της αυστραλιανής κοινωνίας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι μεταναστευτικές κοινότητες της χώρας, αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού της κόσμου, έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης Τέρνμπουλ, να προωθήσει νομοσχέδιο αλλαγών του αντιρατσιστικού νόμου, αλλαγών στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η κατάργηση τριών όρων από το επίμαχο Άρθρο 18C.

Το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης του αντιρατσιστικού νόμου συμπεριλαμβάνει και μία σειρά από αλλαγές στην διαδικασία εξέτασης καταγγελιών από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας, αλλαγές που είχε κρίνει απαραίτητες η ανεξάρτητη κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία όμως απέφυγε να τοποθετηθεί για το αν θα πρέπει να αλλάξει το Άρθρο 18C.

Εντούτοις, ο πρωθυπουργός υποκύπτοντας σε κάποια ακροδεξιά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού θεώρησε ότι το σημείο του Άρθρου που αναφέρει ότι «είναι παράνομο κάποιος να προσβάλει (offend), να βρίσει (insult) και να εξευτελίσει (humiliate) έναν συνάνθρωπό του λόγω της καταγωγής του ή της φυλετικής του ταυτότητας» πρέπει να αλλάξει και να αντικατασταθεί από το «είναι παράνομο κάποιος να παρενοχλήσει (harass) έναν συνάνθρωπό του λόγω της καταγωγής του ή της φυλετικής του ταυτότητας», προβάλλοντας ως βασικό επιχείρημα της αλλαγής την προστασία της ελευθερίας του λόγου.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά η τύχη του θα κριθεί από τη Γερουσία και, κυρίως, από τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα του ομογενή γερουσιαστή Νίκου Ξενοφώντα.

Ο ομογενής γερουσιαστής αρχικά τάχθηκε κατά των αλλαγών του Άρθρου 18C, αλλά δήλωσε ότι είναι υπέρ των υπολοίπων μεταρρυθμίσεων που προωθεί το νομοσχέδιο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει το νομοσχέδιο.

Ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση του αντιρατσιστικού νόμου, εξέφρασε την άποψη ότι οι αλλαγές των βασικών όρων του Άρθρου 18C ενδυναμώνουν την σχετική νομοθεσία και προστατεύουν τα θύματα ρατσιστικών επιθέσεων από τυχόν παρερμηνείες του νόμου από τα δικαστήρια. Την άποψη αυτή, εντούτοις, φαίνεται ότι ασπάζονται μόνο τα μέλη της κυβέρνησής του καθώς οι αντιδράσεις τόσο οργάνων μεταναστευτικών ομάδων όσο και άλλων πολιτικών παρατάξεων αλλά και ηγετικών στελεχών

οργανισμών που έχουν επιφορτιστεί με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν

FECCA: «ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΝΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ;»

«Η απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει θεμελιακούς όρους του άρθρου 18C την μέρα που έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως μέρα για την Εξάλειψη του Ρατσισμού αποδεικνύει την ανακόλουθη στάση της στο θέμα του πολυπολιτισμού» δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» ο κ. Τζο Καπούτο, ο προεδρεύων της FECCA (Federation of Ethnic Communities Council), κ. Τζο Καπούτο.

«Την Δευτέρα η κυβέρνηση εξέδωσε την ‘δήλωσή’ της για στήριξη του πολυπολιτισμού και την Τρίτη ανακοίνωσε τις αλλαγές του άρθρου 18C. Προσπαθούμε να καταλάβουμε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να προστατεύσει τους εθνοτικούς καταγωγής πολίτες της, και να εγγυηθεί την αρμονική μας συμβίωση, κάτι που ανέφερε στην ‘δήλωσή» της όταν με τις αλλαγές που προωθεί δίνει το μήνυμα ότι είναι επιτρεπτό για κάποιον να προσβάλλει, να βρίσει και να εξευτελίσει κάποιο συμπολίτη του λόγω της εθνικής του καταγωγής. Πως είναι δυνατό αυτές οι αλλαγές να ενδυναμώσουν την συνοχή της κοινωνίας μας; Ένας ηγέτης που λέει στα μέλη του κοινωνικού συνόλου ότι θα δεν θα πρέπει να νοιώθουν προσβεβλημένα αν πέσουν θύμα ρατσιστικής επίθεσης, και θα πρέπει να αποδεχθούν αυτήν την συμπεριφορά, δεν είναι ο κατάλληλος ηγέτης σε μία χώρα που ο μισός πληθυσμός της είναι μεταναστευτικής καταγωγής» ανέφερε ο κ. Καπούτο.

Ο προεδρεύων σύμβουλος του κορυφαίου οργάνου των εθνοτικών κοινοτήτων της χώρας επεσήμανε ότι «όλα τα δικαιώματα που έχουμε σήμερα δεν τα αποκτήσαμε χάρη στην γενναιοδωρία της εκάστοτε κυβέρνησης, αποκτήθηκαν με αγώνες» προσθέτοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις μεταναστευτικές κοινότητες της χώρας, ότι πρέπει εκ νέου να αγωνιστούν έστω και αν αυτή την φορά θα είναι για να προστατεύσουν τα κεκτημένα τους.

«Το νομοσχέδιο θα πάει στην Γερουσία η οποία και θα αποφασίσει για το αν θα γίνει νόμος της χώρας. Εμείς ως FECCA θα κάνουμε το παν να πείσουμε την ομάδα του Νίκου Ξενοφώντα αλλά και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να μην επιτρέψουν αυτήν την ‘ρατσιστική’ επίθεση κατά του πολυπολιτισμού» κατέληξε ο κ. Καπούτο.

Με την άποψη του πρωθυπουργού δεν συμφωνεί ούτε η επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βικτώριας κ. Κρίστεν Χίλτον, η οποία όπως χαρακτηριστικά είπε, λόγω του δεδικασμένου των τελευταίων 20 χρόνων από τότε δηλαδή που έχει τεθεί σε ισχύ το Άρθρο 18C, τα δικαστήρια έχουν καθορίσει την ερμηνεία των όρων του. «Τα προβλήματα θα δημιουργηθούν με την αλλαγή του άρθρου καθώς η σωστή ερμηνεία του τι καθιστά ‘παρενόχληση’ και πως αυτή ορίζεται ως ρατσιστική επίθεση, θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου από την δικαιοσύνη και ανά περίπτωση, κάτι για το οποίο θα χρειαστεί καιρός» είπε χαρακτηριστικά η κ. Χίλτον.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΟΡΤΕΝ ΣΤΟ «ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ»: «ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ 18C ΔΕΝ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΝΕΝΟΣ»

Εν τω μεταξύ στελέχη του Συνασπισμού εκτιμώντας τις συνέπειες της απόφασης της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο των μεταρρυθμίσεων του αντιρατσιστικού νόμου και την αλλαγή του άρθρου 18C, ανέφεραν χθες ότι ακόμα και αν αυτό δεν ψηφιστεί από την Γερουσία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, πλεονέκτημα που φαίνεται ότι προσπαθεί να «εξαργυρώσει» άμεσα η αντιπολίτευση της χώρας.

Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Μπιλ Σόρτεν, απευθυνόμενος στην ελληνική παροικία έσπευσε με δηλώσεις του στο «Νέο Κόσμο» να εκφράσει για μία ακόμα φορά την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο.

Εκφράζοντας αρχικά την ευγνωμοσύνη του στις χιλιάδες Ελλήνων μεταναστών που ζουν στην Αυστραλία για έξι δεκαετίες τώρα, για την προσφορά τους στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ο κ. Σόρτεν είπε ότι αντιλαμβάνεται γιατί η πλειοψηφία του κοινωνικού συνόλου θεωρεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδυναμώσει τον αντιρατσιστικό νόμο, εντελώς άσχετη και επικίνδυνη.

«Οι αλλαγές αυτές δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, νέες ευκαιρίες ειδίκευσης, δεν επαναφέρουν τα τεχνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που έκλεισε η κυβέρνηση του Συνασπισμού, δεν βοηθούν τους δασκάλους μας ή τα σχολεία μας. Ούτε θα μειώσουν το κόστος της επίσκεψής μας στο γιατρό, ούτε θα βοηθήσουν στο κυκλοφοριακό μας πρόβλημα, ούτε τις γειτονιές μας καλύτερες. Το μόνο που θα επιτύχουν είναι να δώσουν το δικαίωμα σε όποιον θέλει να βρίσει, εξευτελίσει ή προσβάλλει τους συμπολίτες μας, να το κάνει πιο εύκολα» ανέφερε ο κ. Σόρτεν, προσθέτοντας ότι αν τελικά το νομοσχέδιο ψηφιστεί η συχνότητα ρατσιστικών επιθέσεων θα αυξηθεί.