Η επιστολή του ομογενή Γιάννη Αλεξίου, στάθηκε αφορμή να ασχοληθούμε -εκ νέου- με το θέμα της πληρωμής συντάξεων από ελληνικά ταμεία σε ομογενείς της Αυστραλίας.

Οι λόγοι που κάποιοι -όπως είχα αναφέρει και στο παρελθόν-, έχουν λάβει τη σχετική ειδοποίηση για έγκριση πληρωμής -στην οποία, μάλιστα, αναφέρεται και το ποσόν της σύνταξης που δικαιούνται και περιμένουν από τρία έως και πέντε χρόνια έως ότου λάβουν αυτήν τη σύνταξη-, είναι πολλοί και διαφορετικοί ανά περίπτωση.

Η υπόθεση της καθυστέρησης της καταβολής της σύνταξης του κ. Αλεξίου από τη Μελβούρνη, η οποία αναφέρεται σε επιστολή που μας έστειλε ο ίδιος και δημοσιεύθηκε στο «Νέο Κόσμο» το περασμένο Σάββατο, είναι μεν ειδική, αλλά αφορά και άλλους ομογενείς, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και έχουν επικοινωνήσει μαζί μας κατά καιρούς. Μπορεί, μάλιστα, να εξηγεί και τις πολύχρονες καθυστερήσεις ή διακοπές πληρωμής της ελληνικής σύνταξης για κάποιους άλλους ομογενείς στην Αυστραλία που έχουν να λάβουν ή ελάμβαναν σύνταξη από τον ΟΓΑ.

Ο σύνταξη του κ. Αλεξίου πληρωνόταν από τον ΟΓΑ, σε μηνιαία βάση, στον αυστραλιανό του λογαριασμό. Στις αρχές Μαΐου 2016, έλαβε επιστολή από τον ΟΓΑ που του ζητούσε να υποβάλει εκ νέου το «Πιστοποιητικό Ζώντος», κάτι που όλοι οι ομογενείς που παίρνουν σύνταξη από την Ελλάδα πρέπει να υποβάλλουν στο Ταμείο που τους πληρώνει. Το πιστοποιητικό αυτό υποβάλλεται κάθε χρόνο, αν ο συνταξιούχος παίρνει σύνταξη ΙΚΑ και κάθε δύο χρόνια, αν παίρνει σύνταξη από τον ΟΓΑ. Μάλιστα, στην περίπτωση του ΟΓΑ πρέπει να υποβληθεί τουλάχιστον τέσσερις μήνες πριν την λήξη της ισχύος του προηγούμενου σχετικού πιστοποιητικού.

Ο κ. Αλεξίου έκανε ό,τι του ζητήθηκε, αλλά μετά από μερικούς μήνες διαπίστωσε ότι η σύνταξή του δεν έμπαινε στον τραπεζικό του λογαριασμό για κάμποσους μήνες. Στην προσπάθειά του να εξακριβώσει γιατί δεν λαμβάνει πλέον την σύνταξή του, εξουσιοδότησε δικό του άνθρωπο στην Ελλάδα, ο οποίος πήγε στα κεντρικά γραφεία του ΟΓΑ για να δει τι συμβαίνει. Εκείνο που διαπίστωσε -κάτι που επιβεβαιώνει και σχετικό ενυπόγραφο έγγραφο που του δόθηκε από τον ΟΓΑ-, είναι ότι η σύνταξή του πληρώνεται κανονικά από τον ΟΓΑ.

Και αφού ο ΟΓΑ του είπε ότι η σύνταξή του συνεχίζει να πληρώνεται κανονικά, είναι εύλογο να απορεί ο άνθρωπος, πού πάνε αυτά τα χρήματα που του στέλνει ο ΟΓΑ και να βάζει πολλά στο μυαλό του…

Στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε τον κ. Αλεξίου, αλλά και άλλους ομογενείς που βρίσκονται στην ίδια θέση, μιλήσαμε με τον ομογενή δικηγόρο Γιάννη Τριπιδάκη, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από τον οποιονδήποτε άλλο την όλη διαδικασία διεκδίκησης σύνταξης από την Ελλάδα, ενώ λόγω της πείρας του βρίσκεται στην καλύτερη θέση να σχολιάσει την περίπτωση του κ. Αλεξίου, μιας και είναι αυτός που βοηθά πολλούς συμπαροίκους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα να τα λύσουν.

Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΧΕΙ “ΚΟΛΛΗΣΕΙ” ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Ο κ. Τριπιδάκης δεν θέλησε να σχολιάσει ειδικά την περίπτωση του κ. Αλεξίου καθώς δεν γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες, αλλά κάνοντας μία γενική εκτίμηση, είπε ότι από την στιγμή που ο ΟΓΑ του έδωσε ανάλυση των πληρωμών της σύνταξής του, που δείχνει ότι αυτή πληρώνεται κανονικά, το πιθανότερο είναι αυτή να έχει «κολλήσει» στην ελληνική τράπεζα με την οποία συνεργάζεται ο ΟΓΑ, η οποία είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

«Κατά τις διατάξεις της σχετικής σύμβασης Αυστραλίας–Ελλάδας και παρ’ ότι κάθε υπόθεση είναι συγκεκριμένη και διαφορετική και, ενδεχομένως, απαιτούνται και διαφορετικά έγγραφα, υπάρχουν, πέραν των υποβληθέντων με την αρχική αίτηση, ορισμένα επιπρόσθετα έγγραφα που πρέπει να υποβάλλουν όσοι διεκδικούν σύνταξη από το ΙΚΑ και το ΟΓΑ.

Συνήθως τα επιπρόσθετα απαιτούμενα έγγραφα για όσους συμπαροίκους έχουν να λαμβάνουν σύνταξη από το ΙΚΑ είναι: 1. Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) από την Ελλάδα. 2. Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) από την Ελλάδα. 3. Στοιχεία αυστραλιανού (ή ελληνικού) τραπεζικού λογαριασμού. 4. Δήλωση στοιχείων αυστραλιανού (ή ελληνικού) τραπεζικού λογαριασμού και 5. «Πιστοποιητικό Ζώντος», δηλαδή δήλωση του συνταξιούχου ότι ευρίσκεται στη ζωή, θεωρημένη από το Centrelink ή τον ιερό ναό της Αρχιεπισκοπής ή το Προξενείο» ανέφερε ο κ. Τριπιδάκης.

Και ενώ τα ίδια περίπου δικαιολογητικά χρειάζονται και όταν κάποιος διεκδικεί σύνταξη από τον ΟΓΑ, υπάρχει μία σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο Ταμείων που έχει να κάνει με τη «μεταφορά» των χρημάτων στην Αυστραλία.

«Το ΙΚΑ εμβάζει απευθείας τα χρήματα στον αυστραλιανό (ή τον ελληνικό) λογαριασμό του δικαιούχου, δηλαδή δεν φαίνεται κάποια μεσολαβούσα ελληνική τράπεζα.

Για όσους, όμως, λαμβάνουν σύνταξη από τον ΟΓΑ, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Ο συνταξιούχος πρέπει να υποβάλλει όλα τα έγγραφα που προανέφερα για το ΙΚΑ, αλλά επειδή το Ταμείο αυτό καταβάλλει τα χρήματα στην μεσολαβούσα Τράπεζα Πειραιώς, απαιτείται και συμπλήρωση ειδικής «Εντολής Εξουσιοδότησης» προς την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του εξουσιοδοτούντος στο Προξενείο. Ίδια θεώρηση, δηλαδή από το Προξενείο, όπως απαιτείται και για το «Πιστοποιητικό Ζώντος».

Μάλιστα, ο κ. Τριπιδάκης είπε ότι αν υπάρχουν καθυστερήσεις ή ματαιώσεις καταβολής, είτε των αναδρομικών είτε της μηνιαίας σύνταξης, για κάποιον που παίρνει σύνταξη από τον ΟΓΑ, θα πρέπει να αναζητήσει την αιτία αυτών όχι μόνο στον ΟΓΑ αλλά και στην μεσολαβούσα Τράπεζα Πειραιώς.

«Έχω παρατηρήσει ότι ορισμένες φορές, είτε τα απαιτούμενα έγγραφα δεν έχουν υποβληθεί καθόλου είτε στα υποβληθέντα υπάρχουν ελλείψεις και ατέλειες από τους συνταξιούχους, με αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται τα χρήματα που δικαιούνται ή, ενώ έχει ξεκινήσει η καταβολή, αυτή να διακόπτεται. Η διακοπή αυτή σημαίνει ότι κάποιο έγγραφο δεν έχει υποβληθεί καθόλου ή αυτό που έχει υποβληθεί είναι ατελές».

Κανένας μας δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα αν η σύνταξη του κ. Αλεξίου είναι «εγκλωβισμένη» στην Τράπεζα αλλά αυτό είναι το πιθανότερο και είναι, επίσης, καλό αν άλλοι συμπάροικοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα να εξετάσουν αυτό το ενδεχόμενο, επικοινωνώντας με την Τράπεζα Πειραιώς στο τηλέφωνο 001130 210 3288000.

Τέλος, θα πρέπει να πούμε ότι η συμβουλή ειδικευμένου δικηγόρου είναι πολύ καλύτερη από τη δική μας γιατί έτσι μπορεί να αποφευχθούν -ελπίζουμε-, λάθη ή ελλείψεις στα έγγραφα που ζητούν τα ελληνικά ταμεία και συνεπώς να ελαχιστοποιηθούν καθυστερήσεις ή και ματαιώσεις στην καταβολή της σύνταξής σας.