Melbourne: Καθαρός ουρανός, 18 °C

Sydney: Καθαρός ουρανός, 18 °C

Athens: Λίγα σύννεφα, 16 °C

Mία ελιά για την ειρήνη και τη θυσία

Η Βουλή της Βικτώριας τιμά τους δεσμούς ανδρείας που δημιουργήθηκαν μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας κατά τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με μνημείο και φύτεμα ελιάς στον περίβολο της Βουλής

Node Tools

Rate This

0
No votes yet
Your rating: None
Από αριστερά, οι κ.κ. Ντάνιελ Άντριους, αντισμήναρχος Χρίστος Αναστασιάδης και η

Από αριστερά, οι κ.κ. Ντάνιελ Άντριους, αντισμήναρχος Χρίστος Αναστασιάδης και η πρόξενος Χριστίνα Σημαντηράκη κατά τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας που συνοδεύει την ελιά που φυτεύτηκε στον περίβολο της Βουλής. Φώτο: Κώστας Ντεβές

28 May 2017

«Θυσίασαν τα νιάτα τους για να εξυψώσουν το μνημείο της ανδρείας που είναι αθάνατο». Αυτή η φράση, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, φράση που γράφτηκε για πρώτη φορά από τον πολεμικό ανταποκριτή κατά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και ιστορικό Charles Bean, βρίσκεται από χθες χαραγμένη σε τιμητική πλάκα που εγκαταστάθηκε στον περίβολο της Πολιτειακής Βουλής της Βικτώριας δίπλα σε μία ελιά που φύτεψε ο πρωθυπουργός της Πολιτείας Ντάνιελ Άντριους. Το νέο μνημείο τιμά τους πολύχρονους δεσμούς ανδρείας μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας που δημιουργήθηκαν κατά τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους. Τη φράση που χαράχθηκε σε αυτό, ο Charles Bean την εμπνεύστηκε από μία αρχαία επιγραφή που είδε στην Αθήνα και την επέλεξε για να κοσμήσει το μνημείο ο γνωστός φιλέλληνας ιστορικός Jim Claven. 

Η πρωτοβουλία για την εγκατάσταση του συγκεκριμένου μνημείου στον περίβολο της Βουλής της Βικτώριας ανήκει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Φίλων της Ελλάδας της Βουλής της Βικτώριας, το Συμβούλιο Διοργάνωσης Επετειακών Εκδηλώσεων για την Μάχη της Κρήτης και την Επιτροπή Μνήμης Λήμνου Καλλίπολης.

Ο κ. Γκάι ενώ δέχεται αναμνηστικό δώρο από τον αντισμήναρχο Αναστασιάδη. Φώτο: Κώστας Ντεβές

Εκτός από τον πρωθυπουργό Ντάνιελ Άντριους, που έκανε και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου εκ μέρους της Πολιτείας της Βικτώριας, στην εκδήλωση παρέστησαν και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης της Βικτώριας κ. Μάθιου Γκάι, οι υπουργοί της πολιτειακής κυβέρνησης Τζένη Μικάκου και Φίλιππος Δαλιδάκης, o βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Στιβ Δημόπουλος καθώς και οι βουλευτές του Φιλελεύθερου Κόμματος στην Άνω Βουλή, Μπρους Άτκινσον και Μάρεϊ Τόμπσον.

Την ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησαν εκτός από την γενική πρόξενο της Ελλάδας στην Μελβούρνη κ. Χριστίνα Σημαντηράκη, και ο αντιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αντισμήναρχος Χρίστος Αναστασιάδης, οι οποίοι αυτές τις μέρες βρίσκονται στην Μελβούρνη ενόψει για να παραστούν στις εκδηλώσεις για την 76η επέτειο από τη μάχη της Κρήτης. 

Εκ μέρους της ομογένειας, στην τελετή αποκαλυπτηρίων παρέστησαν ο Αντώνης Τσουρδαλάκης, γραμματέας του Συμβουλίου Διοργάνωσης των Επετειακών Εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης, ο Λι Ταρλάμης, πρόεδρος της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου Καλλίπολης και άλλοι ηγέτες ομογενειακών φορέων καθώς και απόγονοι Αυστραλών στρατιωτών που πολέμησαν στην Ελλάδα . 

«Το μνημείο αυτό θα συμβολίζει την βαθιά σχέση φιλίας και αλληλεγγύης που χτίστηκε μεταξύ των δύο λαών κατά τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, προσθέτοντας ότι θα μείνει παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές για να θυμίζει την σχέση αυτή.

Φώτο: Κώστας Ντεβές

Η κ. Σημαντηράκη κατά τον χαιρετισμό της, εκτός των άλλων, αναφέρθηκε και στον συμβολισμό του φυτέματος μίας ελιάς, ενώ αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία του μνημείου όχι μόνο για την Πολιτεία της Βικτώριας και την ομογένεια, αλλά και για τους απογόνους όλων όσοι πολέμησαν στην Ελλάδα.

Read more from

Comments

The Battle of Greece Battle of Crete Commemoration Council was present and we were part of several events to honour and commemorate those who served back then. But where is the rest of HELLAS in such ceremonies? Such commemorations? Where are the Epirotes other than me???

Copyright © 2009-2017 Ethnic Publications Pty Ltd ABN 13005 255 087