Να αναλάβει πρωτοβουλία να τιμάται στη Βικτώρια η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός της Πολιτείας Ντάνιελ Άντριους, κατά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού, το θέμα της ελληνικής γλώσσας ήρθε ως φυσική προέκταση της συζήτησης που προηγήθηκε για τις προσπάθειες που έχει αναλάβει ο πολιτειακός πρωθυπουργός στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν ομογενείς, αλλά και Αυστραλοί, για την επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Επίσης, ο κ. Άντριους ζήτησε και ενημέρωση από τον Έλληνα υφυπουργό για τα διμερή θέματα, αλλά και ζητήματα ελληνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως οι σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης και Αθήνας-Άγκυρας, το Κυπριακό, η πορεία συζητήσεων με τα Σκόπια και οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.

Ενδεικτικές του κλίματος, ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βικτώριας: «Η Μελβούρνη είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και η πρώτη ελληνική πόλη, όχι μόνο στην Αυστραλία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Έλληνες είναι εξαιρετικοί πολίτες της χώρας μας και είναι φυσιολογικό να ενδιαφέρομαι και για τα θέματα της πατρίδας τους».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία ήταν παρούσα η υπουργός Νεολαίας και Οικογένειας Τζένη Μικάκου, η οποία είναι και η μόνη γυναίκα υπουργός ελληνικής καταγωγής στην Αυστραλία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα να πάει τον Νοέμβριο στην Ελλάδα, ενώ η ομογενής υπουργός προανήγγειλε ότι θα βρίσκεται σε λίγες εβδομάδες στην Ελλάδα, στην ετήσια διάσκεψη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.).

Χθες ο κ. Κουίκ συναντήθηκε με τον αρχηγό της πολιτειακής αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάθιου Γκάι, τον ομογενή υπουργό Μικρών Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Εμπορίου Φίλιπ Δαλιδάκη, τους ομογενείς πολιτειακούς βουλευτές του Εργατικού Κόμματος Στιβ Δημόπουλο και Νικ Στάικο, καθώς και με τον επίσκοπο Δέρβης Ιεζεκιήλ.

*Περισσότερα για τις επαφές του θα έχουμε και στο «Νέο Κόσμο» της Δευτέρας.

ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΑΔΗΣ ΠΡΟΣ ΚΟΥΙΚ: «ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ»

Την αύξηση του προσωπικού του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μελβούρνη, για την ταχεία εξυπηρέτηση της ομογένειας, ζήτησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Κέντρο.

Ο κ. Παπαστεργιάδης, υπέβαλε για λογαριασμό της παροικίας, σειρά προτάσεων στον κ. Κουίκ όπως γράφουμε αναλυτικά στη σελίδα 3.