Νέα διάσκεψη για την Κύπρο θα συγκληθεί στη Γενεύη εντός του Ιουνίου, ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Διαβάζοντας κοινή δήλωση, έπειτα από την ολοκλήρωση της τετράωρης συνάντησης με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε ότι η συνάντηση θα καθοριστεί ύστερα από συνεννόηση με τις εγγυήτριες δυνάμεις και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που συμμετέχει στη Διάσκεψη με καθεστώς παρατηρητή.

Στην κοινή δήλωση τονίζεται ότι «το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο κοινότητες και ότι η πρόοδος σε αυτό το θέμα είναι απαραίτητο στοιχείο για την κατάληξη σε συνολική συμφωνία και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων για τη μελλοντική τους ασφάλεια».

Ο ειδικός σύμβουλος, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, προστίθεται στη δήλωση, θα έχει επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να ετοιμαστεί κοινό έγγραφο για τις συζητήσεις στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε όλα τα άλλα σημαντικά ζητήματα, αρχίζοντας από το εδαφικό, το περιουσιακό και τα θέματα της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών.

Οι ηγέτες συμφώνησαν, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας, ότι «όλες οι πτυχές του Κυπριακού αλληλοεξαρτώνται και θα τυγχάνουν διασταυρούμενης διαπραγμάτευσης και ότι τίποτα δεν θα συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα, στη βάση της συμφωνίας του Φεβρουαρίου του 2014».