«Έξυπνη κιβωτός του Νώε» με ελληνοκυπριακή σφραγίδα, «κερδίζει» τη ΝΑΣΑ

Ομάδα φοιτητών από την Κύπρο μεταξύ των πέντε φιναλίστ σε διαγωνισμό καινοτόμων εφαρμογών της ΝΑΣΑ

Αποκαλούν την ομάδα τους, αλλά και το προϊόν τους, NestFold – δηλαδή «Φωλιά που Διπλώνει». Θα μπορούσαν, βέβαια, να το αποκαλέσουν και «Φωλιά που σώζει ζωές», γιατί αυτό είναι στην ουσία το καινοτόμο καταφύγιο που σχεδίασε μία ομάδα 17 φοιτητών διαφορετικών επιστημονικών κλάδων από την Κύπρο, καταφύγιο που αυτήν την στιγμή διεκδικεί την πρώτη θέση στον διαγωνισμό Ευρεσιτεχνίας και Ανάπτυξης Καινοτόμων Ιδεών (Space Apps Challenge) της ΝΑΣΑ.

Η ομάδα NestFold, αφού αρχικά επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Κύπρο στον παγκόσμιο διαγωνισμό της NASA, διαγωνίσθηκε με 1431 ακόμα ομάδες από κάθε γωνιά του κόσμου και πλέον είναι η μοναδική ομάδα Ευρωπαϊκής χώρας που βρίσκεται στους 5 φιναλίστ στην κατηγορία της «Λαϊκής Ψηφοφορίας» και διεκδικεί με αξιώσεις την πρώτη θέση, οι νικητές της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Στον συγκεκριμένο παγκόσμιο οργανισμό νέοι επιστήμονες που σε κάποιες περιπτώσεις όπως στην περίπτωση της ομάδας NestFold ίσως να μην γνωρίζονταν πριν, δουλεύουν για 48 ώρες μαζί έτσι ώστε να υλοποιήσουν μία τους ιδέα. Στην περίπτωση της ομάδας φοιτητών που ανέπτυξε το καταφύγιο NestFold, κάποιοι από αυτούς γνωρίζονταν μεταξύ τους ενώ κάποιοι άλλοι γνωρίστηκαν μέσω φίλων και προσχώρησαν στην ομάδα λίγο πριν αρχίσει ο 48ωρος «μαραθώνιος» ανάπτυξης των καινοτόμων καταφυγίων.

«Ήταν μία μοναδική εμπειρία» λέει η Μαρία Αντωνίου, μιλώντας για την 48ωρη δημιουργική τους δουλειά.

«Δεν μαθαίνεις μόνο να εργάζεσαι με επιστήμονες διαφορετικών κλάδων, αλλά μαθαίνεις να αναγνωρίζεις τα όρια της επιστημονικής σου κατάρτισης και να μοιράζεσαι πληροφορίες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Καθ’ όλη τη διαδικασία ανάπτυξης της ιδέας, σίγουρα υπήρξαν διαφωνίες και σίγουρα εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις. Τελικά όμως μαθαίνεις να εργάζεσαι ομαδικά για το στόχο της ομάδας» αναφέρει.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΝESTFOLD KAI ΓΙΑΤΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ ΤΟΣΟ ΤΗ ΝΑΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Το NestFold είναι ένα καταφύγιο που στοχεύει στο να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί από κάποια φυσική καταστροφή, πυρκαγιά, σεισμό, κατολίσθηση, κυκλώνα ή πλημμύρες να επιβιώσουν έως ότου καταφέρουν οι διασώστες να φτάσουν σ’ αυτούς.

Τα καταφύγια αυτά μπορούν να είναι ήδη εγκατεστημένα σε περιοχές που είναι δύσβατες ή σε περιοχές που θεωρούνται λόγω της γεωγραφικής τους θέσης ευάλωτες σε φυσικές καταστροφές.

Η ομάδα NestFold

Η έξυπνη “κιβωτός του Νώε”

Τα NestFold διπλώνουν σαν ένα είδος φυσαρμόνικας εξ ου και η λέξη «Fold» στο όνομά τους και το γεγονός ότι είναι πτυσσόμενα σημαίνει ότι μπορούν να μεταφέρονται πολλά από αυτά σε μια πτήση. Προσφέρουν καταφύγιο με τροφή και νερό για 6 περίπου μέρες, σε 18 ανθρώπους ενώ είναι και εξοπλισμένα με υποδομές για να φιλοξενήσουν για το ίδιο χρονικό διάστημα δύο τραυματίες. Η λειτουργικότητά τους όμως δεν σταματά μόνο εκεί.

Τα NestFold «συνοδεύονται» και από μία εφαρμογή που μπορεί να έχει στο κινητό του ο οποιοσδήποτε. Η εφαρμογή αυτή βοηθά τα θύματα φυσικών καταστροφών που έχουν εγκλωβιστεί όχι μόνο να εντοπίσουν το πλησιέστερο καταφύγιο αλλά και να ενημερωθούν για το που και πότε αναμένεται να καταφθάσει ένα από τα καταφύγια από αέρος ή ακόμα και να ζητήσει καταφύγιο ώστε να σωθεί.

Έχουν σχεδιαστεί με προηγμένα υλικά να αντέχουν σε αντίξοες συνθήκες όπως είναι αυτές που αναπτύσσονται στο περιβάλλον όταν εκδηλώνονται πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί και κατολισθήσεις

Οι 17 Κύπριοι φοιτητές δεν αρκέστηκαν όμως στο να σχεδιάσουν μία νέα «κιβωτό του Νώε» καθώς το κάθε καταφύγιο λειτουργεί παράλληλα και ως σταθμός συλλογής δεδομένων της περιοχής, δεδομένα που στην συνέχεια έχει την δυνατότητα να στείλει στα κέντρα διαχείρισης φυσικών καταστροφών.

Τα δεδομένα αυτά που στέλνουν καταγράφουν την ποσότητα οξυγόνου, ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και την θερμοκρασία εντός και εκτός καταφυγίου, την ταχύτητα και κατεύθυνση ανέμου, την ταχύτητα του καταφυγίου αν αυτό παρασύρεται από νερό, και πολλά άλλα.

Τώρα τα δεδομένα που θα στέλνονται από όλα τα καταφύγια μίας περιοχής που έχει πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή σε συνδυασμό με την ακριβή θέση τους στον χάρτη, αλλά και με πληροφορίες που θα διατίθενται από δορυφόρους της NASA, όπως είναι οι θερμικές εικόνες, μπορούν να δώσουν μια πλήρη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή όμως όλα αυτά τα στοιχεία δεν βοηθούν τους αρμόδιους μόνο στο να οργανώσουν την καλύτερη δυνατή επιχείρηση διάσωσης όσων βρίσκονται εντός των καταφυγίων αλλά και να προβλέψουν και να προλάβουν καταστάσεις που πολύ πιθανόν να έπονται για να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Το αν τελικά τα καινοτόμα καταφύγια κερδίσουν το πρώτο βραβείο του παγκοσμίου αυτού διαγωνισμού παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής, εκείνο που σίγουρα είναι γνωστό όμως είναι το γεγονός ότι «κέρδισαν» τη ΝΑΣΑ και το επιστημονικό της προσωπικό.

H καινοτόμα ιδέα των 17 φοιτητών από την Κύπρο ανοίγει νέους ορίζοντες για τις υπηρεσίες διαχείρισης φυσικών καταστροφών σε κάθε γωνιά του κόσμου, υπηρεσίες που λόγω της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της θα χρειαστούν όπως όλα δείχνουν πολύ σύντομα παρόμοια καταφύγια.

Με την Αυστραλία να είναι μία από τις χώρες που αντιμετωπίζουν ακραία καιρικά φαινόμενα πολύ συχνά, ποιός ξέρει αν το προϊόν της επιστημονικής συνεργασίας της ομάδας NestFold.