Οι αλλαγές στο νόμο χορήγησης της αυστραλιανής υπηκοότητας, είναι «άδικες και ρατσιστικές και εξυπηρετούν αποκλειστικά πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης», σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συμβουλίων Μεταναστευτικών Κοινοτήτων (Federation of Ethnic Communities Council – FECCA), που ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την προώθηση αλλαγών στα κριτήρια για την χορήγηση αυστραλιανής υπηκοότητας, εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις αλλαγές που προτείνει.

«Δεν βοηθούν στην ομαλή ενσωμάτωση των μεταναστών στην αυστραλιανή κοινωνία και θα δημιουργήσουν δύο τάξεις κατοίκων, αυτών που γνωρίζουν την αγγλική και μπορούν να πάρουν την υπηκοότητα και αυτών που λόγω της έλλειψης καλής γνώσης της γλώσσας θα μένουν στην χώρα ως μόνιμοι κάτοικοι ανίκανοι να συμμετάσχουν ουσιαστικά στα κοινά» δήλωσε στο Νέο Κόσμο η ομογενής πολιτικός του Εργατικού Κόμματος Μαρία Βαμβακινού.

«Το τεστ αγγλικής γλώσσας που θέλει η κυβέρνηση να θεσπίσει για τους μετανάστες που διεκδικούν την αυστραλιανή υπηκοότητα σήμερα, είναι παρόμοιο με αυτό στο οποίο υποβάλλονταν οι μετανάστες την εποχή της πολιτικής της ‘Λευκής Αυστραλίας’, τότε που η χώρα προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τους αποκλείσει» έγραφε χθες σε άρθρο της η ομογενής ακαδημαϊκός, καθηγήτρια του εκπαιδευτικού τμήματος του Πανεπιστημίου Καμπέρας, Μίστυ Αντωνίου.

Η κυβέρνηση αναμενόταν χθες να καταθέσει στη βουλή το νομοσχέδιο που συμπεριλαμβάνει τις αλλαγές των κριτηρίων για την χορήγηση της αυστραλιανής υπηκοότητας. Εκτός από την αύξηση των ετών με βίζα μόνιμης εγκατάστασης από το ένα στα τέσσερα, πριν κάποιος μετανάστης έχει το δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση για να πάρει την υπηκοότητα, η κυβέρνηση θα εισάγει στην όλη διαδικασία και ένα τεστ γλώσσας επιπέδου IELTS 6, τεστ που, όπως αναφέρει η καθηγήτρια κ. Αντωνίου, είναι τόσο δύσκολο όσο το τεστ αγγλικής γλώσσας που δίνουν όσοι διεκδικούν την εισαγωγή τους σε κάποιο αγγλικό πανεπιστήμιο.

«Μπορεί πολλοί μετανάστες να μην μιλούν άπταιστα αγγλικά, αυτό όμως δεν τους σταματά από το να προσφέρουν στην αυστραλιανή κοινωνία, να εργάζονται και να δημιουργούν» δήλωσε ο προεδρεύων σύμβουλος της FECCA, Joe Caputo, προσθέτοντας με ιδιαίτερα έντονο τρόπο ότι δεν υπάρχουν κάποια στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτές οι αλλαγές είναι απαραίτητες και όλα δείχνουν ότι τα κίνητρα είναι πολιτικά.

Οι Πράσινοι, όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών του κόμματος τα τελευταία 24ωρα, δεν πρόκειται να στηρίξουν το νομοσχέδιο.

Ο Νέος Κόσμος μιλώντας στην βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Μαρία Βαμβακινού, προσπάθησε να διερευνήσει τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα της, στάση που θα παίξει ρόλο κλειδί στο αν τελικά το νομοσχέδιο θα περάσει.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα να αποφανθούμε αν θα στηρίξουμε ή όχι το νομοσχέδιο. Όπως δήλωσε και ο Tony Bourke (υπεύθυνος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής του Εργατικού Κόμματος), δεν το έχουμε ακόμα δει και θα χρειαστεί να το μελετήσουμε. Εκείνο, όμως, που θέλω να τονίσω, είναι το παράλογο αυτών των αλλαγών. Πώς δηλαδή βοηθά στην αποτελεσματική ενσωμάτωση των μεταναστών στην αυστραλιανή κοινωνία ο αποκλεισμός τους από την υπηκοότητα που, στην ουσία, σημαίνει ότι τους στερείς το δικαίωμα ψήφου, το δικαίωμα εργασίας στον δημόσιο τομέα αλλά και σε κάποιες άλλες θέσεις εργασίας που η υπηκοότητα θεωρείται πλέον απαραίτητο κριτήριο;»

Η κ. Βαμβακινού, αναφερόμενη σε δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι τα νέα τεστ που θα εισαχθούν στη διαδικασία χορήγησης υπηκοότητας, βοηθούν στο να εμφυσήσουν στους νέους πολίτες τον πατριωτισμό είπε ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο χωρίς να τον καθορίζει και ότι είναι ανεξήγητο το πώς η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας βοηθά στο να καλλιεργηθούν πατριωτικά αισθήματα στους νέους μετανάστες.

Εν τω μεταξύ και η καθηγήτρια κ. Αντωνίου, σε άρθρο της, ανέφερε ότι η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο τεστ στερεί το δικαίωμα της υπηκοότητας από μεγάλο αριθμό μεταναστών που εργάζονται σκληρά και προσφέρουν σημαντικά στην κοινωνία της χώρας μας για χρόνια τώρα.

«Για να μάθει κάποιος μία γλώσσα στο επίπεδο που θέλει η κυβέρνηση, οι ‘υποψήφιοι’ υπήκοοι χρειάζονται χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας μέσα από το κρατικό τεστ αλφαβητισμού NAPLAN, το 15,3% των μαθητών που φοιτούν στην Γ’ Γυμνασίου δεν θα περνούσε το τεστ γλώσσας που θέλει να θεσπίσει η κυβέρνηση για να πάρει κάποιος την υπηκοότητα. Πώς είναι δυνατόν μία γυναίκα 40 χρόνων, που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της σε ένα προσφυγικό στρατόπεδο και δεν έχει λάβει καλά-καλά τη βασική εκπαίδευση και δεν μπορεί να γράψει και να διαβάσει ούτε στη μητρική της γλώσσα, που προσπαθεί να μεγαλώσει τα παιδιά της και εργάζεται όσες ώρες της επιτρέπουν οι υπόλοιπες υποχρεώσεις της, να μάθει τόσο καλά αγγλικά ώστε να περάσει το τεστ αυτό;» διερωτάται η ειδική σε θέματα εκπαίδευσης προσφύγων πανεπιστημιακός.

Το θέμα των αλλαγών, όπως είναι αναμενόμενο, απασχολεί και πολλούς ομογενείς νέους μετανάστες που ήρθαν στην Αυστραλία τα τελευταία χρόνια και όπως και πολλοί άλλοι μετανάστες μπορεί να έχουν κάποια γνώση της αγγλικής αλλά όχι του επιπέδου που απαιτεί η κυβέρνηση.

Το εύρος των αλλαγών που σχεδιάζονται και η τελική μορφή των εξετάσεων, δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, αλλά όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, με πρόσχημα την απειλή της τρομοκρατίας και σημαία τον «πατριωτισμό», να τις προωθήσει.