Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου «Και όμως η ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί» είναι ο τίτλος άρθρου στην γερμανική εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου, το οποίο αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την παλιά διαμάχη Αθήνας και Σκοπίων για την ονομασία.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι προφανώς πρόθυμη να επιλύσει τη διαμάχη που υποβόσκει εδώ και πάνω από 20 χρόνια με την Ελλάδα, σημειώνει η TAZ.

«Στον πυρήνα της διαμάχης βρίσκεται το αν η λεγόμενη ‘Μακεδονία’ θα πρέπει να συνεχίσει να αποκαλείται έτσι. Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο, η Αθήνα έχει μπλοκάρει κάθε προσπάθεια της ΠΓΔΜ να γίνει μέλος της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα φοβόταν ότι μια χώρα με το όνομα ‘Mακεδονία’ θα ήγειρε εδαφικές αξιώσεις για την ελληνική Μακεδονία στη βόρεια Ελλάδα» σημειώνει η εφημερίδα.

Αυτές τις μέρες νέες επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρει η TAZ, επικαλούμενη και το δημοσίευμα των Financial Times που πρώτο ανακίνησε το ζήτημα.

Στις Βρυξέλλες o ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, κάνει μια νέα προσπάθεια για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ενώ χθες (Τετάρτη) επρόκειτο να συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία «βλέπει λόγους για να είναι αισιόδοξη», αφού στο μεταξύ η κυβέρνηση Γκρουέφσκι έχει χάσει την εξουσία.

«Μένει πλέον να δούμε ποιο θα είναι το όνομα της χώρας αυτής με τα 2,1 εκατομμύρια κατοίκους. Το γερμανικό υπ. Εξωτερικών κάνει λόγο για Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ χρησιμοποιούν το ακρωνύμιο FYROM. Kαι τα δύο περιέχουν τον όρο ‘Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία’».

Κι άλλες επιλογές είναι ανοιχτές, όπως «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», αναφέρει η TAZ σημειώνοντας όμως ότι «εκπρόσωποι από την Ελλάδα προειδοποιούν για τον κίνδυνο υπερβολικής βιασύνης».

Από την πλευρά του ο υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την TAZ, εμφανίζεται αισιόδοξος για πιθανή συμφωνία εντός των επόμενων δώδεκα μηνών.

«ΠΟΤΕ, ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ;»

Στην ίδια εφημερίδα διαβάζουμε σχόλιο σχετικά με το ίδιο θέμα. Μετά από δύο και πλέον δεκαετίες «τα σημεία των καιρών φαίνονται και πάλι ευνοϊκά για μια επίλυση μιας παράλογης διαμάχης», που μαίνεται μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων ήδη από την εποχή της διάλυσης της π. Γιουγκοσλαβίας.

Το σχόλιο υπενθυμίζει ευσύνοπτα το ιστορικό της διαμάχης, τους φόβους της Αθήνας για εδαφικές αξιώσεις εκ μέρους των Σκοπίων αλλά και την στάση εκατό και πλέον άλλων χωρών που δεν συμμερίζονταν τους ελληνικούς φόβους και αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία».

Όπως επισημαίνεται στο σχόλιο «Θαρραλέοι πολιτικοί έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να επιλύσουν το ζήτημα», ωστόσο η προσπάθεια συμβιβασμού του 1992 με επικεφαλής τον τότε ευρωπαίο διαμεσολαβητή Πινέιρο απέτυχε «την τελευταία στιγμή», εξαιτίας της αποδυνάμωσης στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρει το σχόλιο «τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί: Όχι πια η κυβέρνηση της Αθήνας αλλά το καθεστώς Γκρουέφσκι στα Σκόπια απέρριπτε κάθε συμβιβασμό. Σήμερα πια φυσάει νέος αέρας. Η ευκαιρία είναι εδώ.»

Και οι δύο χώρες γνωρίζουν μάλλον ότι εξαρτώνται η μια από την άλλη και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να περιμένουν άλλα 25 χρόνια για μια λύση, σημειώνει το σχόλιο.

ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ: ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

Έτοιμος να διαπραγματευθεί εποικοδομητικά με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μίας λύσης στο ονοματολογικό εμφανίζεται ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στη συνέντευξη που παραχώρησε μιλώντας στο «Βήμα» ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα χθες και της συνάντησής του με τον Νίκο Κοτζιά εκτιμά ότι η παραμονή της χώρας του εκτός ευρωατλαντικών θεσμών συνέβαλε στην κρίση δημοκρατίας που βίωσαν τα Σκόπια και την οποία σκοπεύει να υπερβεί η νέα μεταρρυθμιστική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ.

«Η διαμάχη για την ονομασία κρατάει πολλά χρόνια. Αν και επί της ουσίας διμερής, οι επιπτώσεις της μη επίλυσης μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα» σημειώνει ο κ. Ντιμιτρόφ. Και προσθέτει: «Η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” έμεινε επί μεγάλο διάστημα στο κενό, παραμένοντας στην αίθουσα αναμονής με τις πόρτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κλειδωμένες εξαιτίας του πολιτικού αποκλεισμού που είχε επιβληθεί, σε αντίθεση με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Αυτό, με τη σειρά του, άνοιξε τον δρόμο για μία κρίση δημοκρατίας στη χώρα».

Ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών πήγε στην Αθήνα μετά από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε τη Δευτέρα για συνομιλίες με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Ο κ. Ζάεφ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, την ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, αλλά και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ. Μαζί με τους κ.κ. Ζάεφ και Ντιμιτρόφ ταξίδεψε και η νέα υπουργός Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Ο κ. Ντιμιτρόφ, ένας από τους καλύτερους γνώστες του ζητήματος της ονομασίας καθώς διετέλεσε στο παρελθόν διαπραγματευτής και μάλιστα στην κρίσιμη περίοδο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, δεν παραλείπει να σημειώσει ότι «πρέπει να παραδεχθούμε ότι έχουμε και εμείς το δικό μας μερίδιο στα λάθη».

Ωστόσο, οι δύο χώρες πρέπει να κοιτάξουν μπροστά και να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη σεβόμενα τις ευαισθησίες της άλλης πλευράς.

«Για την Ελληνική Δημοκρατία, το ερώτημα είναι: τι είδους γείτονα θέλετε να έχετε; Για τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, το ερώτημα είναι: τι είδους γείτονας θέλουμε να είμαστε;» τονίζει χαρακτηριστικά. Σημειώνει δε ότι «όσο συντομότερα προσκληθεί η χώρα μας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, τόσο καλύτερες θα είναι οι προοπτικές της Ελλάδος να έχει αυτό το κράτος ως γείτονα. Είμαι όμως αισιόδοξος ότι ίσως λάβουμε σύντομα και ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, έπειτα από τόσες θετικές συστάσεις που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Είναι σαφές ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει σοβαρή ικανοποίηση για τη νέα σκοπιανή κυβέρνηση. Από συνομιλίες με κοινοτικούς αξιωματούχους τις προηγούμενες ημέρες, είναι σαφές ότι υπάρχει η επιθυμία να προχωρήσει η πΓΔΜ σταθερά στην ευρωατλαντική της πορεία και οι δηλώσεις Ζάεφ κατά την επίσκεψή του στην έδρα της ΕΕ εντάσσονται απόλυτα σε αυτό το σκεπτικό.

Ωστόσο, ουδείς θέλει να βιαστεί. Κοινοτικές πηγές σημείωναν ότι η κυβέρνηση Ζάεφ χρειάζεται χρόνο να σταθεροποιήσει την εξουσία της και ενδεχομένως να κάνει απολογισμό του έργου της στις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον προσεχή Οκτώβριο στην πΓΔΜ. Σε σχέση δε με την Ελλάδα και το ζήτημα της ονομασίας, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι το πρώτο βασικό μέλημα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.