Έκτακτη δημόσια ακρόαση στο κοινοβούλιο για τα υλικά επένδυσης των κτιρίων επιδιώκει το Εργατικό Κόμμα, σε μία προσπάθεια πρόληψης πυρκαγιών αντίστοιχων με την τραγωδία στο Λονδίνο.

Η κίνηση αποτελεί πρωτοβουλία του γερουσιαστή, Chris Ketter, προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Αναφορών, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2015 μία έρευνα για τα μη συμμορφούμενα προϊόντα στις οικοδομές, με το σχετικό πόρισμα να αναμένεται να κατατεθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο. Αιτιολογώντας την έκκληση για επείγουσα ακρόαση, ο γερουσιαστής τόνισε ότι η Βουλή πρέπει να ακούσει από τους ειδικούς (εκπροσώπους της Πυροσβεστικής, του Συμβουλίου Αυστραλιανού Κανονισμού Δόμησης κ.ο.κ.) τι είδους μέτρα πρέπει αν ληφθούν ώστε να αποφευχθεί μία αντίστοιχη τραγωδία στην Αυστραλία, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση Turnbull να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, σε ό,τι αφορά τον Εθνικό Κανονισμό Δόμησης. “Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ποια μέτρα πρόληψης υπάρχουν ώστε να μην χρησιμοποιούνται ανάρμοστα υλικά στα κτήρια που χτίζονται στην Αυστραλία” δήλωσε ο γερουσιαστής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αντίστοιχα ζητήματα ασφαλείας με αυτά του κτιρίου στο Λονδίνο, αντιμετώπιζε και το κτίριο Lacrosse, στα Docklands όπου είχε ξεσπάσει πυρκαϊά τον Νοέμβριο 2014. Τα δύο κτίρια είχαν τα ίδια πάνελ αλουμινίου στην επένδυσή τους, τα οποία επιτάχυναν την ένταση και την επέκταση της φωτιάς. Σχολιάζοντας σχετικά, την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής της Βικτώριας, Peter Rau, τόνισε ότι δεν θα επέτρεπε στα παιδιά του να κατοικήσουν στο κτίριο, το οποίο συνεχίζει να αποτελεί κίνδυνο πυρκαγιάς.