Παρουσία πλήθους κόσμου έγινε τη Δευτέρα η κηδεία του ομογενή Ηλία Μαυρογιώργη, ο οποίος έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο και άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, στην Αδελαΐδα, την περασμένη Πέμπτη.

Ο Ηλίας Μαυρογιώργης υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Εργατικού Συλλόγου “Πλάτων” Αδελαΐδας καθώς και ιστορικό στέλεχος και πιστό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας επί δεκαετίες, ενώ υπηρέτησε και στο Διοικητικό Συμβούλιου της Πανικαριακής Αδελφότητας, επίσης για δεκαετίες.

Η κηδεία του 70χρονου ομογενή παράγοντα, έλαβε χώρα στην πρώτη εκκλησία που ίδρυσε η Κοινότητα Αδελαΐδας στο κέντρο της πόλης. Μετά το πέρας της νεκρώσιμης ακολουθίας, τον λόγο πήρε η κόρη του, Μαρία Τσουκάλα, η οποία έκανε μια σύντομη αναδρομή στη ζωή και το έργο του πατέρα της στην Ελλάδα και την Αυστραλία.

Αμέσως μετά μίλησαν ο πρόεδρος της ΕΟΚΝΑ, Βασίλειος Γκόνης, καθώς και ο πρόεδρος της Πανικαριακής Αδελφότητας, Κωνσταντίνος Γρόνθος.

Και οι δύο άντρες επαίνεσαν τον Ηλία Μαυρογιώργη για την πολύτιμη και πολύχρονη προσφορά του στην Κοινότητα και την Αδελφότητα αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 15 χρόνια με πρωτοβουλία του Μαυρογιώργη και των υπόλοιπων μελών της Πανικαριακής Αδελφότητας είχε καθιερωθεί κάθε Κυριακή του Πάσχα το γνωστό σε όλους στην Αδελαΐδα «οικογενειακό τραπέζι του Πάσχα» το οποίο λάμβανε χώρα στην αίθουσα του συλλόγου της Πανικαριακής Αδελφότητας όπου τα μέλη του Δ.Σ. μαζί με τις οικογένειές τους καλωσόριζαν τους συμπαροίκους για να γιορτάσουν μαζί τους τις άγιες μέρες του Πάσχα και να δώσουν έτσι λίγη χαρά σε εκείνους που ενδεχομένως να μην είχαν την οικογένεια και τους συγγενείς κοντά τους.

«Στο αγαπημένο μας νησί, την Ικαρία, είναι έθιμο σε πολλά από τα χωριά να τρώνε όλοι οι συγχωριανοί μαζί με τον παπά, τον χωροφύλακα και τον δάσκαλο. Για μας είναι σημαντικό να γίνουμε και πάλι μια μεγάλη, αγαπημένη παρέα και να γιορτάσουμε όλοι χαρούμενοι, φέρνοντας με τον τρόπο αυτό ένα συγκινητικό έθιμο από το νησί μας εδώ στη ξενιτιά και μπορώ να πω πως φέτος μπορώ να πω ότι η συμμετοχή των συμπαροίκων ξεπέρασε τα 160 άτομα κάτι που μας έδωσε ιδιαίτερη χαρά γιατί βλέπουμε τον κόσμο να αγκαλιάζει το έθιμο και να το αποζητά κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερο» είχε πει τον περασμένο Απρίλιο στο Νέο Κόσμο ο Ηλίας Μαυρογιώργης, ο οποίος μέχρι το τέλος της ζωής του διατελούσε χρέη ταμία της Πανικαριακής Αδελφότητας Νότιας Αυστραλίας.

«Για μας ο Ηλίας ήταν η προσωποποίηση της δικαιοσύνης, της τιμής, της χαράς, της δημιουργίας και της σκληρής δουλειάς» είπαν πολλοί από τους φίλους του αείμνηστου, ο οποίος μέχρι και την εβδομάδα πριν τον θάνατο του παρέμενε ενεργός στα δρώμενα της παροικίας της Αδελαΐδας.

Ως ένδειξη σεβασμού προς τη μνήμη του, η Διοίκηση της Κοινότητας αποφάσισε με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγες ημέρες να αναβάλλει όλες τις εκδηλώσεις της για το υπόλοιπο του μήνα Ιουνίου.