Melbourne: Αρκετά σύννεφα, 22 °C

Sydney: Αρκετά σύννεφα, 28 °C

Athens: Λίγα σύννεφα, 8 °C

Τι ζητάμε από την Ελλάδα

Συνέντευξη Παπαστεργιάδη στην Αθήνα και συνάντησή του με Παυλόπουλο, Τσίπρα, Μητσοτάκη

Node Tools

Rate This

5
1 vote
Your rating: None
Από παλαιότερη συνάντηση

Από παλαιότερη συνάντηση

11 July 2017

Η εκπαίδευση, η ψήφος των ομογενών και το δορυφορικό σήμα της ΕΡΤ που έχει διακοπεί από το 2012, είναι ορισμένα από τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες της Αυστραλίας. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ), Βασίλης Παπαστεργιάδης, βρίσκεται στην Ελλάδα αυτές τις μέρες και προωθεί τα εν λόγω ζητήματα με καθημερινές συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους διαφόρων πολιτισμικών φορέων.

Κατά την παρουσία του στην Αθήνα, ο κ. Παπαστεργιάδης έδωσε συνεντεύξεις σε ελλαδικά μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ άλλων, μίλησε και στην «Εφημερίδα των Συντακτών» από όπου και τα στοιχεία που ακολουθούν:

«Η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης έχει 120 χρόνια δράσης. Μπορεί να μην είναι η πολυπληθέστερη κοινότητα στην Αυστραλία, ωστόσο είναι πολύ οργανωμένη και εξαιρετικά ενεργή» όπως μας λέει ο Β. Παπαστεργιάδης, ο οποίος διατελεί πρόεδρός της από το 2008.

Κάθε χρόνο κάνει το –συνολικής διάρκειας 18 ωρών– ταξίδι στην Ελλάδα προκειμένου να προωθήσει τα ζητήματα που απασχολούν τους ομογενείς, αλλά και για να κλείσει συμφωνίες συνεργασίας τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης επαγγελματιών όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για την «Κύρωση της Συμφωνίας - Πλαίσιο Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών-Μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων, αφετέρου», όπου εισήχθη διάταξη που αφορά τη διαδικασία, τα δικαιολογητικά και άλλα ζητήματα για έκδοση επιστολής συναίνεσης της ελληνικής κυβέρνησης για την παραμονή νέων Ελλήνων υπηκόων στην Αυστραλία κατ' εφαρμογή διατάξεων μνημονίου κατανόησης σχετικά με τις θεωρήσεις εισόδου για την κινητικότητα των νέων (Work and Holiday Visa), ο κ. Παπαστεργιάδης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και με στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και με άλλους αρχηγούς κομμάτων, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βασίλης Λεβέντης, καθώς και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Συναντήσαμε τον κ. Παπαστεργιάδη στην Αθήνα και μιλήσαμε για τον απόδημο ελληνισμό της Μελβούρνης:

«Το θέμα της εκπαίδευσης τόσο των νεοφερμένων όσο και των παιδιών δεύτερης και τρίτης γενιάς μεταναστών στην Αυστραλία είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς. Θέλουμε ο κόσμος να διατηρήσει επαφή με την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό», δηλώνει στην «Εφ. Συν.» ο πρόεδρος της ΕΚΜ.

Η ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

Στη Μελβούρνη, η Ελληνική Κοινότητα λειτουργεί 10 σχολεία, με τις εγγραφές να ξεπερνούν τις 2.000 κάθε χρόνο, ενώ πρόσφατα ιδρύθηκαν τρία επιπλέον σχολεία όπου φοιτούν περίπου 500 παιδιά νεοφερμένων. Παράλληλα, η κοινότητα δίνει βάση στην περαιτέρω κατάρτιση των εκατοντάδων εκπαιδευτικών που προσφέρουν έργο σε αυτά τα σχολεία, με συνεχείς εκπαιδεύσεις σε συνεργασία και με το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας.

Ο Βασίλης Παπαστεργιάδης τονίζει ότι η λειτουργία καλοκαιρινής παιδικής κατασκήνωσης με εκπαιδευτικές δράσεις είναι μείζονος σημασίας και μας πληροφορεί ότι το έργο βρίσκεται ήδη «στα σκαριά» και πιθανόν να υλοποιηθεί αρχής γενομένης από το καλοκαίρι του ερχόμενου έτους.

Στο κενό τόσο σε ποιοτικά προγράμματα όσο και σε πρωτογενείς ειδήσεις από την Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, μιλώντας για το δορυφορικό σήμα της ΕΡΤ το οποίο εδώ και χρόνια έχει σταματήσει να εκπέμπει στην Αυστραλία.

«Ο κόσμος το ζητά. Τα προγράμματα της ΕΡΤ κρατούσαν συντροφιά τα βράδια στους μεγαλύτερους σε ηλικία μετανάστες πρώτης γενιάς, αλλά και σε όλους εμάς που αποζητούμε να ακούμε τη γλώσσα και να μαθαίνουμε νέα από την Ελλάδα. Παρά τις κρούσεις που έχουμε κάνει κατά καιρούς για την επαναφορά του σήματος, η ΕΡΤ, δυστυχώς, δεν ανταποκρίνεται» λέει.

Η ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα συνδέεται φυσικά και με το πάγιο αίτημα των ομογενών για δικαίωμα ψήφου. «Οι περισσότεροι έχουν ελληνική υπηκοότητα και πληρώνουν φόρους στο ελληνικό κράτος. Είναι απαραίτητο να «ακούγεται η φωνή» τους» τονίζει ο Βασίλης Παπαστεργιάδης.

ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΔΡΑΣΗ

Οι δράσεις της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης είναι συνεχείς και πολύπλευρες. Μουσικά φεστιβάλ και φεστιβάλ κινηματογράφου, υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και ενήλικους αλλά και γαστρονομικά φεστιβάλ γεύσεων είναι ορισμένες μόνο από τις δράσεις που οργανώνει η ΕΚΜ.

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1897 και αποτελεί την παλαιότερη ελληνική οργάνωση στην Αυστραλία. Μάλιστα, είναι η δεύτερη αρχαιότερη ελληνική οργάνωση της διασποράς μετά την Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, στην Αίγυπτο.

Το τελευταίο μεγάλο έργο που υλοποιήθηκε από την κοινότητα είναι το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, συνολικού κόστους 22 εκατ. δολαρίων, χρήματα τα οποία συγκεντρώθηκαν κυρίως από χορηγίες μελών της Κοινότητας αλλά και με μια μικρή συμμετοχή (20% των συνολικών εξόδων) από την ομοσπονδιακή και την πολιτειακή κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Επόμενος στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου Ελληνικού Κέντρου (στο Μπουλίν) στις εγκαταστάσεις του οποίου θα λειτουργήσουν αίθουσα εκθέσεων και αρχείου, γήπεδα για αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και εγκαταστάσεις για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και για τη φροντίδα ηλικιωμένων.

Read more from

Comments

Καλοσορίζω τό ενδιαφέρον του κ. Παπαστριάδη προέδρου τής Ελληνικής κοινότητος Μελβούρνης, που συζήτησε με του πολιτικούς της Ελλάδος, για τα προβλήματα του Ελληνισμού Μελβούρνης, διερωτώμαι όμως εαν συζήτησε ειδικά για τα προβλήματα τών Ελλήνων συνταξιούχων που εγύρησαν στήν πατρίδα να περάσουν τα γερατιά τους, η εκάστοτε Ελλήνική κυβέρνηση τους φορολογεί άγρια, οταν η Αυστραλία που μας δίνη τήν σύνταξη ΔΕΝ την φορολογή. Μηλήσατε γιαυτό κ. Παπαστεργιάδη η όχι? Τό θέμα τό εθεσα στό κ. Τερενς Quick, υφυπουργό ο οποίος με έγραψε κανονικά, ουτε φωνή ουτε ακροάση, με βεβαιότητα θέλω να ενημερώσω τόν Μελβουρνιότη Ελληνισμό ότι το Ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει πέση επάνω στους αδύναμους συνταξιούχους σαν τα μαυρα κοράκια και προσπαθεί να τους αφανίση. Αυτοι λοιπόν είναι που ενδιαφέρονται για τον Ελληνισμό τής Αυστραλίας, Βεβαίως ΟΧΙ!!!!!, Θέλω να επιστρέψω στήν Αυστραλία, έγραψα στόν υπουργό τών οικονομικών κ. Τσακαλώτο να μου δώση την άδεια να πάρω τίς οικονομιες μου από την σύνταξή μου καί να φύγω, καί αυτός μ'ε έγραψε κανονικά, είμαι τρομερά αγανακτισμένως με όλα αυτά τα μαυρα κοράκια, βλέπετε με τόν έλεχο διακίνησης κεφαλαίων δέν μπορώ να πάρω τής οικονομίες μου καί να φύγω. Εάν κ. Παπαστεργιάδη εσείς η κάποιος άλλος που πιθανών να διαβάση αυτές τίς γραμμές μπορεί να βήθήση να βγάλω τά χρήματά μου στή Αυστραλία, παρακαλώ ας το κάνη. Ευχαριστώ για τήν φιλοξενία. Ανδρέας Λέκκας.

Copyright © 2009-2018 Ethnic Publications Pty Ltd ABN 13005 255 087