Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 – 6,5 βαθμών σημειώθηκε στα Δωδεκάνησα στις 1:31 ξημερώματα Παρασκευής, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Ρόδο και στη Κω.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ και το πρακτορείο Reuters, από τη σεισμική δόνηση βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον δύο άνθρωποι όταν η οροφή ενός μπαρ κατέρρευσε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το νοσοκομείο της Κω, υπάρχουν πάνω από 100 τραυματίες.

Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται.

Στην προσπάθεια για μεταφορά τραυματιών στη Ρόδο θα συνδράμει ελικόπτερο Super Puma και ελικόπτερο Σινούκ. Στο νησί αναμένεται επίσης δύναμη από την 1η ΕΜΑΚ με 15 άτομα και δύο σκύλους καθώς και κλιμάκιο μηχανικών.

Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους.

Από το σεισμό προκλήθηκαν πολύ σοβαρές ζημίες σε κτίρια. Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας.

Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται σήμερα πια να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης.

Ακόμη, το λιμάνι έχει υποστεί σημαντικές ζημιές που δεν επέτρεψαν νωρίτερα, στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros, να δέσει. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός που μαζί με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη βρίσκονται ήδη στην περιοχή ανέφερε πως αυτή τη στιγμή το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι καθώς μέχρι να ελεγχθεί, καθίσταται προσωρινά ανενεργό.

Πρόσθεσε επίσης, ότι κάποιοι επιβάτες, φορτηγά και δίκυκλα, που επιβιβάστηκαν στη Νίσυρο και στην Κάλυμνο από τη μη προσέγγιση πλοίου στο νησί θα μεταφερθούν με πλοίο ανοιχτού τύπου στην Κώ στο Μαστηχάρι και στην Καρδάμαινα.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι το αεροδρόμιο της Κω θα λειτουργήσει κανονικά, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Επίσης κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, θα μεταβέι μέσα στις επόμενες ώρες στο νησί.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο κ. Λέκκας, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 ρίχτερ με επίκεντρο 15 χλμ ανατολικά της Κώ, κοντά στις τουρκικές ακτές.

Είχε εστιακό βάθος 8 χλμ και φορά ανατολικά-δυτικά. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και για την ώρα δεν μπορούν να γίνουν άλλες εκτιμήσεις.

 

Της αρχικής δόνησης ακολούθησε ένα μπαράζ αρκετών ισχυρών σεισμών, με τον μεγαλύτερο να είναι 5,5 βαθμών και το επίκεντρό του 42 χιλιόμετρα βορείως της Κω.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία σεισμών EMSC προειδοποίησε για μικρό τσουνάμι, ωστόσο σύμφωνα με τοπικά μέσα, από τον σεισμό προκλήθηκε παλίρροια και άμπωτη, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του λιμανιού να πλημμυρίσει.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην Μαρμαρίδα και στις γειτονικές περιοχές της Αλικαρνασσού και της Κνίδου, αμφότερες στην περιοχή της Μούγλας και επίσης σημαντικά τουριστικά θέρετρα της περιοχής Μούγλας.

Η κυβερνήτης της περιφέρειας Μούγλας, Εσενγκιούλ Τσιβελέκ, είπε ότι έχουν αναφερθεί προς το παρόν μικροί τραυματισμοί.

Ο δήμαρχος της Μούγλας είπε ότι υπήρξαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε διάφορες περιοχές, ενώ ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού Μεχμέτ Κοτσαντόν είπε ότι είχαν αναφερθεί μικρές ρωγμές σε μερικά παλιά κτίρια.

Το αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε δηλώσει αρχικά ότι ο σεισμός ήταν 6,9 βαθμών, το οποίο διόρθωσε αργότερα σε 6,7 βαθμούς. Η υπηρεσία καταστροφών και διαχείρισης επειγόντων περιστατικών της Τουρκίας, ωστόσο, δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν ισχύος 6,3 βαθμών.