Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βαρκελώνης, όπου το απόγευμα της Πέμπτης ένα λευκό βαν έπεσε πάνω στο πλήθος.

Οι καταλανικές αρχές προχώρησαν σε δύο συλλήψεις, ενώ η τοπική εφημερίδα La Vanguardia μετέδωσε ότι ένας εκ των δραστών έπεσε νεκρός περίπου τρεις ώρες μετά το περιστατικό, από αστυνομικά πυρά.

Το λευκό όχημα ανέβηκε σε πεζόδρομο στην Πλάθα Καταλούνια με ταχύτητα. Ο οδηγός, ο οποίος φέρεται να είχε ύψος περίπου 1,70 και να φορούσε πουκάμισο με μπλε και λευκές ρίγες, διέφυγε πεζός και καταζητείται. Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου βρέθηκε ένα ισπανικό διαβατήριο.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν αργά το βράδυ τον αριθμό των 13 νεκρών, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για 80 τραυματίες, 15 εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Μεταξύ των τραυματιών συγκαταλέγονται δύο Αυστραλοί και μια Ελληνίδα σύμφωνα με ανακοινώσει των Υπ. Εξωτερικών των δύο χωρών.

Πληροφορίες των ισπανικών μέσων θέλουν την αστυνομία να έχει εντοπίσει ένα δεύτερο φορτηγάκι που συνδέεται με το συμβάν, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ο οδηγός εισήλθε σε άλλο όχημα, πιθανόν συνεργού του, αφού εγκατέλειψε το λευκό βαν. Αργά το βράδυ, η αστυνομία διέψευσε πληροφορίες τοπικών μέσων, σύμφωνα με τις οποίες, δύο ένοπλοι εισέβαλαν και «ταμπουρώθηκαν» σε εστιατόριο της πόλης, λίγο μετά το περιστατικό.