Στο πλαίσιο της συνεργασίας των φιλανθρωπικών οργανώσεων Hellenic Initiative Αυστραλίας και “Μπορούμε” με έδρα την Ελλάδα, ένα πρόγραμμα εθελοντισμού ευελπιστεί να φέρει τις δύο χώρες ακόμη πιο κοντά.

Εδώ και μερικούς μήνες, Ελληνοαυστραλοί επισκέπτες της Ελλάδας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ομάδες εργασίας του ‘Μπορούμε’ στις λαϊκές αγορές, για την συγκέντρωση φρούτων και λαχανικών που διοχετεύονται σε κοινωφελείς φορείς.

Η ΜΚΟ ‘Μπορούμε’ συστήθηκε το 2013, με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού σε όλη την Ελλάδα.

Μέσα από σειρά προγραμμάτων, η οργάνωση ευελπιστεί στην ανάπτυξη ενός κοινωνικού κινήματος βασισμένου στην εθελοντική προσφορά με περιβαλλοντικά οφέλη και αξιοπρεπή στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Τον περασμένο μήνα, ο εμπνευστής του προγράμματος συμμετοχής εθελοντών από Αυστραλία, Lee Verios, βρέθηκε μαζί με τη σύζυγό του, Joanne, στην Αθήνα και στήριξαν τις δράσεις του “Μπορούμε” στις λαϊκές αγορές Νέου Ψυχικού και Χαλανδρίου.

Σχεδόν μισός τόνος τρόφιμα δόθηκαν από τους παραγωγούς, για να διανεμηθούν στη συνέχεια από κοινωφελείς φορείς.

Στις λαϊκές αγορές βρέθηκε και το εικονιζόμενο στη φωτογραφία ζεύγος, Ελένη και Γιώργος Γκιόβας. Ο κ. Γκιόβας είναι ένας από τους διευθύνοντες του Hellenic Initiative, ενώ όπως δήλωσε η σύζυγός του, έμειναν κατενθουσιασμένοι από τη γενναιοδωρία των παραγωγών.

“Με το που ξεκινήσαμε, τα καρότσια είχαν γεμίσει ήδη. Συνεχώς αδειάζαμε τα καρότσια και επιστρέφαμε για παραπάνω […] Ήμουν τόσο περήφανη που είδα αυτή τη διαδικασία επί τω έργω. Παροτρύνω τους Ελληνοαυστραλούς που επισκέπτονται την Ελλάδα να δώσουν μερικές από τις ώρες τους βοηθώντας την οργάνωση “Μπορούμε” δήλωσε η κ. Γκιόβα.

Μέσω της δράσης “Μπορούμε στη Λαϊκή” έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 36 τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών μεταξύ του φετινού Ιανουαρίου και Ιουνίου από τις 10 λαϊκές αγορές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Τα τρόφιμα συγκεντρώνονται χάρη στην ανιδιοτελή και συνεχή προσφορά των παραγωγών και επαγγελματιών των λαϊκών αγορών και τη βοήθεια των εθελοντών, ενώ σημαντική είναι η συμβολή και των κατά τόπους καταστημάτων σούπερ μάρκετ, με την παραχώρηση καροτσιών για τη συλλογή.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις δράσεις του “Μπορούμε” ή να προσφέρετε εθελοντική εργασία την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην Ελλάδα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.boroume.gr ή την σελίδα του Hellenic Initiative στο facebook www.facebook.com/hellenicinitiativeaustralia