Σε ταξί που τα ταξίμετρα θα είναι «διακοσμητικό» στοιχείο και σήμα κατατεθέν άλλων εποχών, θα μεταβληθούν σε λίγο καιρό τα ταξί της Μελβούρνης καθώς μία από τις βασικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση της Βικτώριας και συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τον καθορισμό των κομίστρων, επιτρέπει στους οδηγούς να καθορίζουν μόνοι τους τα κόμιστρα και στους επιβάτες να κάνουν παζάρια ώστε να εξασφαλίσουν το φθηνότερο δυνατό κόμιστρο.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή της Βικτώριας, δίνει το δικαίωμα στους οδηγούς ταξί να δίνουν τιμή για τη διαδρομή που τους ζητά κάποιος πελάτης μόνο εάν τους σταματούν στο δρόμο ενώ όσοι πελάτες χρησιμοποιούν εφαρμογές για να κάνουν κράτηση θα πληροφορούνται παράλληλα και για το πόσο περίπου θα τους στοιχίσει να φτάσουν στον προορισμό τους.

Η απελευθέρωση καθορισμού των κομίστρων από το παραδοσιακό ταξίμετρο σημαίνει ότι αυτά θα καθορίζονται ανάλογα με τη ζήτηση που θα υπάρχει κάτι που ήδη ισχύει και για τα κόμιστρα που χρεώνει η εταιρία Uber.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το νομοσχέδιο προωθεί τον ανταγωνισμό, γεγονός που θα ωφελήσει όχι μόνο τους επιβάτες, αλλά και τους οδηγούς ταξί που θα ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις με αυτούς των ναυλωμένων ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων ή των αυτοκινήτων της Uber.

Όπως η νέα νομοθεσία που προωθεί η κυβέρνηση, έτσι και η υποχρεωτική εισφορά του $1 που θα πληρώνουν όλοι οι επιβάτες, θα αρχίσουν να ισχύουν από του χρόνου.