Στον «κάλαθο των αχρήστων» έστειλε η Γερουσία την Τετάρτη το βράδυ το νομοσχέδιο που προωθούσε αλλαγές των κριτηρίων πολιτογράφησης, νομοσχέδιο που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων και έντονη ανησυχία στους κόλπους των μεταναστευτικών κοινοτήτων της χώρας.

Το επίμαχο νομοσχέδιο προέβλεπε τη συμπλήρωση τουλάχιστον τεσσάρων χρόνων με βίζα μόνιμης διαμονής στη χώρα (από ένα που είναι σήμερα) πριν κάποιος μετανάστης κατοχυρώσει το δικαίωμα διεκδίκησης της αυστραλιανής υπηκοότητας και την εισαγωγή στη διαδικασία πολιτογράφησης ενός τεστ αγγλικής γλώσσας, εφάμιλλου με αυτό που δίνουν σήμερα οι ξένοι φοιτητές για να εισαχθούν στα πανεπιστήμια της χώρας.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, η κυβέρνηση είχε διορία έως την Τετάρτη προκειμένου να θέσει το νομοσχέδιο υπό συζήτηση και, στη συνέχεια, σε ψηφοφορία στη Γερουσία, κάτι που δεν κατάφερε, έχοντας ως συνέπεια την απόσυρσή του από την Άνω Βουλή. 

O υπουργός Μετανάστευσης, Peter Dutton, σε συνέντευξή του, την Πέμπτη, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει κάποιες τροποποιήσεις και έως τον Ιούλιο του 2018 θα το επαναφέρει στη Βουλή. Δεν έδωσε, όμως, περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιες ακριβώς θα είναι αυτές οι τροποποιήσεις. 

Πάντως, λίγο πριν η γραμματεία της Γερουσίας ανακοινώσει ότι το νομοσχέδιο αποσύρεται, η κυβέρνηση προσπάθησε να κερδίσει τη στήριξη των γερουσιαστών του κόμματος του Νίκου Ξενοφώντα, που είχαν ανακοινώσει ότι δεν επρόκειτο να το στηρίξουν, αλλάζοντας το τεστ αγγλικής γλώσσας, αλλά και πάλι δεν κατάφερε να τους μεταπείσει. 

Κατά του νομοσχεδίου είχαν ταχθεί το Εργατικό Κόμμα, οι Πράσινοι και το κόμμα του γερουσιαστή Νίκου Ξενοφώντα. 

Ο σκιώδης υπουργός Πολιτογράφησης, Τony Bourke, σε συνέντευξή του στον «Νέο Κόσμο» την περασμένη εβδομάδα, ξεκαθάρισε ότι το Εργατικό Κόμμα, ακόμα και αν η κυβέρνηση τροποποιήσει το νομοσχέδιο, αν δεν αποσύρει τελείως το τεστ αγγλικής γλώσσας και την αύξηση του χρονικού διαστήματος υποχρεωτικής διαμονής, δεν πρόκειται να εξετάσει την πιθανότητα στήριξής του.

Ο «Νέος Κόσμος» επικοινώνησε με το υπουργείο Μετανάστευσης με την ερώτηση αν σκοπεύει να αρχίσει τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων πολιτογράφησης που υποβλήθηκαν από τις 20 Απριλίου και μετά.

Το υπουργείο επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εξετάζει τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί με βάση τα κριτήρια χορήγησης υπηκοότητας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.