Την αρχή για την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας, έκανε πριν λίγες ημέρες ο περιβαλλοντολόγος, ειδικός σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βιώσιμης ανάπτυξης και διεθνών επιχειρηματικών συνεργασιών, κ. Σπύρος Κουβέλης, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Αδελαΐδα.

«Προσκλήθηκα να συμμετάσχω ως μέντορας στο πλαίσιο ενός προγράμματος διαρκείας εννέα μηνών, το οποίο χρηματοδοτεί η εταιρία Green Industries SA και διευθύνει η εταιρεία Innovyz Pty Ltd, σε μια προσπάθεια στήριξης και προώθησης νέας επιχειρηματικότητας» λέει στον «Νέο Κόσμο» ο κ. Κουβέλης, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Περιβάλλοντος και υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κουβέλης επισκέφθηκε την Αδελαΐδα πριν από δύο εβδομάδες συνοδευόμενος από την συνεργάτιδα και σύζυγό του κ. Χριστίνα Δεληγιάννη-Κουβέλη, μετά από επίσημη πρόσκληση του γενικού διευθυντή της εταιρίας Innovyz Pty Ltd, Ιωάννη Ντάγκα.

«Ουσιαστικά, κάναμε μια σειρά συναντήσεων με τους υπεύθυνους εταιριών που σήμερα βρίσκονται σε νηπιακή κατάσταση και αυτό που κληθήκαμε να εξετάσουμε είναι κατά πόσο αυτά που προσφέρουν θα μπορούσαν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παγκόσμιων και ευρωπαϊκών αγορών, ούτως ώστε να αναπτύξουν τη δραστηριότητα και την τεχνολογία τους προς την κατεύθυνση εκείνη που θα τους επιτρέψει να έχουν μια σοβαρή ανάπτυξη» εξηγεί ο κ. Κουβέλης, ο οποίος υπήρξε και διευθυντής του προγράμματος του Παγκοσμίου Ταμείου για την Φύση.

«Το πρόγραμμα της Innovyz ήταν εξαιρετικό γιατί οι ιδέες που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν άκρως παραγωγικές και αφορούσαν απτές κατασκευές και λειτουργίες που σε βάθος χρόνου μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά την καθημερινότητα του συνόλου. Μάθαμε κι εμείς πράγματα, αποκομίσαμε γνώσεις και οφείλω να ομολογήσω πως η χημεία με την ομάδα ήταν πάρα πολύ καλή και οι συναντήσεις πήγαν εξαιρετικά καλά.

«Διαπιστώσαμε πως υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και αμοιβαία οφέλη για την Αυστραλία και την Ελλάδα, οπότε κάνοντας μια αποτίμηση της σύντομης επίσκεψης μας μπορώ να πω με βεβαιότητα πως πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία και ελπίζω να βοηθήσαμε κι εμείς με τις κατευθυντήριες γραμμές και συμβουλές που δώσαμε, τις δέκα start-up εταιρίες που λειτουργούν επί της παρούσης από την καθοδήγηση και την υποστήριξη της εταιρίας Innovyz.

«Ταυτόχρονα επειδή για μας είναι σημαντικό να αναπτύξουμε συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστραλία, οι συζητήσεις που κάναμε είχαν ως έναν βαθμό και έναν γνώμονα που αφορά το πώς θα μπορούσε να είναι κάθε μια εταιρία ενδιαφέρουσα ώστε να τραβήξει την προσοχή και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας μέσω της ανάπτυξης της και στην δική μας περιοχή, δηλαδή στην Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Innovyz, Ιωάννη Ντάγκα, αντικειμενικός στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος που χρηματοδοτεί η εταιρία Green Industries, είναι να επιτευχθεί επαφή με καινοτόμες εταιρίες που έχουν μια ενδιαφέρουσα ιδέα και χρειάζονται βοήθεια να την υλοποιήσουν και μετέπειτα να την εμπορευματοποιήσουν.

«Ήταν τιμή μας να έχουμε την ομάδα του κ. Κουβέλη εδώ και ειδικά τον ίδιο που κατανοεί όχι μόνο θέματα καινοτομίας και ανάπτυξης αλλά και ζητήματα που αφορούν την κυκλική οικονομία» λέει στον «Νέο Κόσμο» ο κ. Ντάγκας.

«Πρόκειται για έναν συνδυασμό γνώσεων και ικανοτήτων, δύο στοιχεία που είναι αντικειμενικά δύσκολο να βρει κανείς συγκεντρωμένα σε έναν μέντορα, και θεωρώ πως η εμπειρία και συμβολή του κ. Κουβέλη ήταν αυτό που χρειάζονταν οι εταιρίες αυτές για να περάσουν στο επόμενο στάδιο».

Κατά την διάρκεια της πενθήμερης παραμονής τους στην Αυστραλία, το ζευγάρι είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μια σειρά συναντήσεων με ανώτερα στελέχη του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και οι τρείς ιδρυτές της εταιρίας Innovyz Pty Ltd, (Stuart Douglas, Φίλιππος Βαφειάδης, Brett Jackson), ο σύμβουλος του πολιτειακού υπουργού Περιβάλλοντος, Shobaz Kandola, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Green Industries SA, Vaughan Levitzke, καθώς και ο ομογενής πολιτειακός θησαυροφύλακας Τομ Κουτσαντώνης.

«Τα στελέχη με τα οποία κάναμε τις αρχικές επαφές μας έδειξαν ότι αντιλαμβάνονται τη συνολική ανάγκη να προχωρήσει το θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης, ένα θέμα το οποίο εμείς ήδη «τρέχουμε» σε συνεργασία με το Cambridge στην Ελλάδα» λέει ο κ. Κουβέλης.

«Όσον αφορά τον πολιτειακό θησαυροφύλακα, αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το πόσο ανοικτός ήταν να ακούσει τις προτάσεις μας και η προθυμία που έδειξε να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης περαιτέρω συνεργασίας».

Επιπρόσθετα, οι δυο πλευρές συζήτησαν το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί ένας διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αυστραλία και οργανισμούς με τους οποίους η ομάδα του κ. Κουβέλη έχει ήδη συνεργασία σε θέματα που αφορούν την βιώσιμη ανάπτυξη και την εφαρμογή κανόνων που ήδη ισχύουν στα Ηνωμένα Έθνη. Μάλιστα, αυτό που φαίνεται πως έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στον πρώην υπουργό και ειδικό σε θέματα περιβάλλοντος αφορά το γεγονός ότι η Νότια Αυστραλία βασίζει πλέον ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομικής της ανάπτυξης ακριβώς σε αυτές στις «πράσινες τεχνολογίες».

«Θεωρώ ότι εφόσον είχα την τύχη να δουλέψω πάνω στο αντικείμενο αυτό, θα μπορούσα να βοηθήσω να αναπτυχθεί μια πιο στενή σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες κάτι που συνεπάγεται νέες θέσεις εργασίας και εδώ αλλά και στην πατρίδα μας».

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, στην Ελλάδα υπάρχουν εταιρίες που παράγουν εξαιρετικού επιπέδου καινοτομία και νέες ιδέες επιχειρηματικότητας σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και «πράσινης οικονομίας», αλλά δεν λαμβάνουν την στήριξη που απαιτείται.

«Η Ελλάδα είναι προχωρημένη στο μέτρο που επιβάλλεται να ακολουθεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία είναι εκ προοιμίου αναπτυγμένη. Ο τρόπος που εφαρμόζεται όμως αυτή η λειτουργία στην Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, γιατί η εφαρμογή μέχρι τώρα αφορά περισσότερο στα περιοριστικά μέτρα της νομοθεσίας παρά στο να χρησιμοποιηθεί αυτή σαν μια ευκαιρία επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, κάτι που φαίνεται να έχει αναπτύξει σε μεγαλύτερο βαθμό η Νότια Αυστραλία και γι’ αυτό μας ενδιαφέρει.

«Από την άλλη, το να αναπτυχθεί μια σχέση μεταξύ της Νότιας Αυστραλίας και μιας χώρας της Ευρώπης όπως είναι η Ελλάδα, μπορεί να συνδυάσει τις καλύτερες δυνατότητες από τους δύο αυτούς κόσμους: την ευρωπαϊκή περιβαλλοντολογική νομοθεσία που είναι ήδη πολύ αναπτυγμένη αλλά και την δυνατή επιχειρηματικότητα της Αυστραλίας.

«Άρα, το να γίνουν όσα σκεφτόμαστε με βάση την Ελλάδα θα είναι για όλους το ιδανικό αφενός επειδή κάτι τέτοιο θα έχει μεγάλο όφελος για την επιχειρηματικότητα της χώρας και αφετέρου θα ενισχύσει το ποσοστό δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και ειδικά στις νεαρές ηλικίες».

Το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Νότιας Αυστραλίας φαίνεται να «αγκαλιάζει» και η αυστραλιανή πλευρά.

«Η Αυστραλία είναι πολύ προχωρημένη και βρίσκεται πολύ κοντά στην ποιότητα και την νομοθεσία που απαιτεί η Ευρώπη για να ανοίξει τις αγορές της» λέει ο κ. Ντάγκας.

«Οι εταιρίες με τις οποίες δουλεύουμε μπορεί να έχουν την έδρα τους στη Νότια Αυστραλία αλλά οι καινοτομίες προέρχονται από διάφορες πολιτείες της χώρας και δεν υπάρχουν τοπικοί περιορισμοί. Στόχος μας είναι να ανακαλύπτουμε διαρκώς καινοτόμες εταιρίες σε ολόκληρο τον πλανήτη γι’ αυτό και το επόμενο πρόγραμμα που θα κάνουμε πάνω στην κυκλική οικονομία (circular economy) θα περιλαμβάνει την Ευρώπη, την Ασία και τις Η.Π.Α.», συνεχίζει ο κ. Ντάγκας, ο οποίος υποστηρίζει πως η στροφή της Νότιας Αυστραλίας προς θέματα που αφορούν την βιώσιμη ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, τις καινοτόμες τεχνολογίες και τις διεθνείς επιχειρηματικές συνεργασίες, είναι απόρροια της δραματικής μείωσης των τοπικών βιομηχανιών παραγωγής τα τελευταία χρόνια.

«Για τον λόγο αυτό, στόχος μας είναι να αναπτύξουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα την σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες και να μπούμε στο επιχειρηματικό ανταγωνιστικό περιβάλλον αντίστοιχων ευρωπαϊκών αγορών, έτσι ώστε να ξεκινήσουν συνεργασίες με εταιρίες στην Ευρώπη και να ενώσουμε ολόκληρο τον πλανήτη ξεκινώντας από την Αυστραλία και την Ελλάδα.

«Αν μέσα σε όλα αυτά μπορέσουμε να έχουμε μια βάση στην Ευρώπη, πόσο μάλλον στην γενέτειρα, αυτό θα είναι μεγάλη επιτυχία και για τις δύο πλευρές» καταλήγει ο κ. Ντάγκας.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η αυξημένη επιχειρηματικότητα συνεπάγεται τη δημιουργία θέσεων εργασίας για Έλληνες πολίτες εντός και εκτός εξωτερικού με έδρα πάντα την Ελλάδα.

«Για ολόκληρη την Αυστραλία, υπάρχει το τεράστιο πλεονέκτημα της γεωγραφικής θέσης γιατί ενώ είναι μακριά από την Ευρώπη και την Αμερική, είναι η πιο κοντινή χώρα στην Κίνα και η Κίνα είναι τόσο μεγάλη αγορά που αντικειμενικά αδυνατεί να παράγει τα πάντα, συνεπώς, η επιχειρηματική δραστηριότητα της Αυστραλίας πολύ εύκολα θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και να απορροφηθεί γοργά και αβίαστα στην παραγωγική βιομηχανία της Κίνας».

Ο κ. Κουβέλης με την συνεργάτιδα και σύζυγό του, Χριστίνα Δεληγιάννη-Κουβέλη, εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο να επισκεφθούν και πάλι την Νότια Αυστραλία σε λίγες εβδομάδες για να συμμετέχουν στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στην Αδελαΐδα με κεντρικό θέμα την «κυκλική οικονομία».

«Ευχή μας είναι να επιστρέψουμε γιατί μας έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η Πολιτεία και έχουμε ανακαλύψει μια πανέμορφη περιοχή του κόσμου με πολύ καλές υποδομές που δεν είχαμε επισκεφθεί στο παρελθόν» λέει η κ. Δεληγιάννη-Κουβέλη.

«Στόχος της επόμενης επίσκεψης μας θα είναι να εντρυφήσουμε στα ζητήματα και τις προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι και να διερευνήσουμε περαιτέρω τον τομέα ανάπτυξης των «πράσινων βιομηχανιών», ο οποίος στην Νότια Αυστραλία είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των δύο πλευρών, οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να παραδειγματιστούν από την Αυστραλία, αλλά το όφελος είναι αμοιβαίο αφού και η Αυστραλία θα κατορθώσει επιτέλους να μπει δυναμικά στις ευρωπαϊκές αγορές.

«Αντικειμενικός μας στόχος είναι να συνδέσουμε τις δύο χώρες και να γίνει η Ελλάδα ένας πόλος ανάπτυξης και η γέφυρα που θα ενώσει την Αυστραλία με την υπόλοιπη Ευρώπη» καταλήγει ο κ. Κουβέλης.