Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του με τίτλο “Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία”, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξηγεί στον Guardian ότι μόλις γεννήθηκε η κόρη του Ξένια, η οποία ζει στην Αυστραλία, ένιωσε αμέσως “ένα τεράστιο βάρος ευθύνης”. Όπως υπογραμμίζει η αίσθηση της “απόλυτα τυφλής αγάπης και του να επικεντρώνεσαι σε έναν άνθρωπο” δεν άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τον κόσμο.

Όπως αναφέρει, ο ερχομός της Ξένιας, η οποία γεννήθηκε στην Αυστραλία το 2004, ήταν το αποτέλεσμα ενός γάμου υπό διάλυση. “Δεν ήταν καλή ιδέα”, παραδέχεται, αναφορικά με το γεγονός ότι έκαναν ένα παιδί με την πρώην σύζυγό του ενώ όλα έδειχναν ότι οδεύουν στο χωρισμό. “Ωστόσο όλα πήγαν εξαιρετικά” υπογραμμίζει.

“Δεκατρία χρόνια μετά όλα είναι φανταστικά” τονίζει. Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν έτσι στην αρχή. Η δημιουργία ενός δεσμού με την Ξένια ενώ μόλις είχε χωρίσει με την μητέρα της, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Η καρδιά του βρισκόταν στην Αυστραλία, ενώ το μυαλό του στην Ελλάδα. “Μία μεγάλη τραγωδία” αναφέρει στον Guardian ο πρώην υπουργός.

Με την πρώην σύζυγό του Μαργαρίτα, γνωρίστηκαν όσο εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ. Με την Ελληνοαυστραλή ιστορικό ερωτεύθηκαν, παντρεύτηκαν και μετακόμισαν στην Αθήνα. “Χωρίσαμε στην Ελλάδα, προσπαθήσαμε να τα μπαλώσουμε, ξαναχωρίσαμε, προσπαθήσαμε και πάλι να τα μπαλώσουμε. Στο τέλος, μόλις αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε χωριστούς δρόμους… έγινε η σύλληψη της Ξένιας”.

Η Μαργαρίτα επέστρεψε στην Αυστραλία χωρίς να γνωρίζει ακόμη ότι είναι έγκυος. Το έμαθε εκεί και τον ενημέρωσε τηλεφωνικά. Ο Βαρουφάκης επέστρεψε στην Αυστραλία για τη γέννηση της κόρης του και έπεισε την Μαργαρίτα να επιστρέψει στην Ελλάδα σε μία τελευταία προσπάθεια για το πώς μπορούν θα μπορούσε να διορθωθεί η κατάσταση ανάμεσά τους.

Αυτό διήρκησε ένα χρόνο. “Κάτι που ήταν φανταστικό. Άλλαζα πάνες για έναν χρόνο. Και φοβόμουν ότι κάθε μέρα θα ήταν η τελευταία με τον παιδί μου”. Η Μαργαρίτα, όμως, επέστρεψε στην Αυστραλία, κάτι που πάντα είχε σκοπό να κάνει, αφού η σχέση τους τελικά δεν λειτουργούσε. “Ήταν ένας εφιάλτης. Μου έλειπε αφόρητα η κόρη μου” αναφέρει ο πρώην υπουργός.

Πώς προσπάθησε να καλύψει το κενό; Μέσω… Skype. “Είχα μια οθόνη δίπλα στο κρεβάτι της και κάθε βράδυ της διάβαζα παραμύθι. Κι έτσι την έπαιρνε ο ύπνος μέσω Skype”. Την ώρα που η κόρη του έκλεινε τα μάτια της για να κοιμηθεί στην Αυστραλία, ξεκίναγε η μέρα του Βαρουφάκη στην Αθήνα.

‘Εκτοτε, πολλά άλλαξαν στη ζωή του. Ξαναπαντρεύτηκε, άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, προσπάθησε και απέτυχε -όπως αναφέρει ο συντάκτης του Guardian- να πείσει τους Γερμανούς να σταματήσουν να ασκούν ασφυκτική λιτότητα στην Ελλάδα και έγραψε ένα βιβλίο αφιερωμένο στην Ξένια με τίτλο “Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία”.

“Κατά μία έννοια, ένας από τους λόγους που έγραψα το βιβλίο ήταν γιατί μου επέτρεπε τις ώρες που φανταζόμουν ότι της μιλώ για την οικονομία, να νιώθω ότι βρίσκομαι δίπλα της” αποκαλύπτει. Στο βιβλίο του, ωστόσο, εξηγεί την ιστορία του καπιταλισμού.

Ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζει “φανταστική” τη ζωή του σήμερα. Με την Ξένια πέρασε μαζί το καλοκαίρι στην Αίγινα, παρέα βεβαίως με τη νυν σύζυγό του Δάφνη, τα δύο της παιδιά και των 93 ετών πατέρα του. Τα Χριστούγεννα θα έρθει στο Σίδνεϊ να επισκεφθεί την Ξένια.

“Είναι τυπική Αυστραλέζα. Αλλά και Ελληνίδα. Είναι πολύ προσγειωμένο παιδί. Και της αρέσουν τα βιβλία, διαβάζει πολύ. Νομίζω είναι ένα ευτυχισμένο παιδί” καταλήγει ο πρώην υπουργός.