Με δοξολογίες, καταθέσεις στεφάνων, αλλά και σχολικές εκδηλώσεις (αλλά και με περιορισμένη συμμετοχή κοινού) ο Ελληνισμός της Αυστραλίας τίμησε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940 σε όλες τις πόλεις.

Στη Μελβούρνη η εθνική επέτειος τιμήθηκε από το Ελληνικό Παράρτημα RSL με δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Ευσταθίου, καταθέσεις στεφάνων στο Ελληνο-Αυστραλιανό Μνημείο και στο Shrine και δεξίωση.

Στο Σίδνεϊ η εκδήλωση έγινε στο Anzac Memorial.

Στο Μπρίσμπαν οι ομογενείς τίμησαν την εθνική μας επέτειο την Κυριακή, 22 Οκτωβρίου, με εκδήλωση στην Κοινότητα-Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Mount Gravatt.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση έγινε στη Θεσσαλονίκη, με την οποία κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Φέτος, στις εκδηλώσεις συμμετείχε και το Πολεμικό Ναυτικό, λόγω της παρουσίας του θωρακισμένου καταδρομικού «Γεώργιος Αβέρωφ» στο λιμάνι της πόλης.

Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της παρέλασης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, τόνισε ότι «το πιο ισχυρό και το πιο ακριβό οπλικό σύστημα της πατρίδας μας είναι οι άνθρωποι της, οι άνθρωποι των Ενόπλων Δυνάμεων».

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΟΧΙ» ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΕΤΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ
«Το πάνδημο όχι που αντέταξαν οι Έλληνες στον ιταμό εισβολέα την 28η Οκτωβρίου 1940 συνιστά, για πάντα και ιδίως στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς μας, την προμετωπίδα του φρονήματος του λαού και του έθνους μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Είναι το διαχρονικό όχι σε καθέναν που επιβουλεύεται τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία. Ένα όχι που μετατρέπεται, αυτομάτως, στο επίσης διαχρονικό ναι στην ειρήνη, στην δημοκρατία, στην δικαιοσύνη και στα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου. Ιδίως δε σ’ εκείνα που εμπεδώνουν τις αρχές και τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης. Χρόνια πολλά» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε με την εντυπωσιακή επίδειξη ακριβείας με πολεμικό αεροσκάφος F-16 που έκανε ο επισμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος, από την ομάδα αεροπορικών επιδείξεων ΖΕΥΣ. Μέσα από το αεροσκάφος ο πιλότος ευχήθηκε «Χρόνια πολλά Ελλάδα» και είπε ότι «οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες».

Aπευθυνόμενος στον πιλότο του μαχητικού αεροσκάφους, που με τους εντυπωσιακούς του ελιγμούς πάνω από τον χώρο της παρέλασης, καθήλωσε τους θεσσαλονικείς, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Κύριε επισμηναγέ, τα φτερά σας, τα φτερά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στέλνουν παντού το μήνυμα του ανθρωπισμού και της ειρήνης. Στέλνουν όμως σε κάθε ιταμό εισβολέα και το διαχρονικό μήνυμα των προγόνων μας: «Μολών λαβέ». Το έθνος μας είναι υπερήφανο για σας. Και η Παναγία, η υπέρμαχος στρατηγός, να σας συνοδεύει στις πτήσεις σας».