Μεγάλη εκστρατεία για την συγκέντρωση πόρων οι οποίοι θα συμβάλλουν σε επισκευές και επιδιορθώσεις στον ιστορικό και ναό της Αγίας Σοφίας ξεκίνησε η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Ν.Ν.Ουαλίας.

Η «Αγιά Σοφιά» χτίστηκε το 1927 και ήταν ο πρώτος ελληνορθόδοξος καθεδρικός Ναός του νοτίου ημισφαιρίου και ο δεύτερος που απέκτησε η πόλη του Σίδνεϊ μετά την Αγία Τριάδα, που είχε θεμελιωθεί το 1898. Και οι δύο ναοί έχουν χαρακτηρισθεί ως πολιτιστικά μνημεία στη Νέα Νότια Ουαλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αγία Σοφία στην πρόσοψή της μοιάζει περισσότερο με αρχαιοελληνικό ναό με τις επιβλητικές της κολώνες.

Το πέρασμα του χρόνου έχει αφήσει τα σημάδια του και η Κοινότητα Σίδνεϊ αποφάσισε να συγκροτήσει ειδική επιτροπή η οποία θα αναλάβει να συντονίσει το έργο προσέλκυσης πόρων ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επιδιορθώσεις στο κτίριο, στους εξωτερικούς χώρους, στις εικόνες, στον πολυέλαιο και πολλά άλλα αντικείμενα που θεωρούνται πια κειμήλια και αποτελούν προσφορά πρωτοπόρων μεταναστών.

Η έναρξη της ερανικής προσπάθειας έγινε την περασμένη Κυριακή στο Paddington Hall, έναν χώρο με ιστορική σημασία για την Κοινότητα καθώς εκεί για πολλές δεκαετίες από την ίδρυσή της γίνονταν οι μεγάλες εκδηλώσεις του φορέα.

Όπως εξήγησε στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Κοινότητας, Χάρης Δανάλης, το κόστος αναμένεται να ανέλθει στο μισό εκατομμύριο δολλάρια και η Κοινότητα θα καλύψει από το δικό της ταμεία περίπου τις $200.000.

Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο κ. Νίκος Μαλαξός, μέλος του Δ.Σ. ο οποίος εξήγησε ότι ήδη έχουν συγκεντρωθεί περίπου $60.000 και η Επιτροπή έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων ελπίζοντας στην ανταπόκριση της παροικίας.

Στην εκδήλωση παρέστη ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Δρ. Σταύρος Κυρίμης που συνεχάρη την Κοινότητα για το έργο της και αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία για τον παλαιό καθεδρικό ναό. Την εκδήλωση συντόνισε ο ομογενειακός παράγοντας Πωλ Νικολάου.

Παρέστησαν μέλη του ΔΣ της Κοινότητας καθώς και συμπάροικοι από την Καστελλοριζιακή πατριά, καθώς ιστορικά έχει καταγραφεί ότι οι Καστελλοριζιοί στην δεκαετία του ’20 διαφώνησαν με την προσκείμενη στους Κυθήριους «Αγία Τριάδα», και έπραξαν παν το δυνατόν, προσφέροντας χρήμα και εθελοντική εργασία για να φτιάξουν την Αγιά Σοφία.

Τα μέλη που απαρτίζουν την Επιτροπή Αποκατάστασης είναι: Νίκος Μαλαξός, Χάρης Δανάλης, Νία Καρτέρη, Γιάννης Μπαρμπούτης, Δημήτρης Μπεκρής, Νίκος Πάππας, Κώστας Βρισάκης, Tasha Vanos, Christine Lynch, Debbie Agapitos και Chris Skiladellis.