«Όταν φωτογραφίζεις έναν γάμο, αυτό που κάνεις στην ουσία είναι ένα ρεπορτάζ. Καλύπτεις γεγονότα. Όπως ισχύει για κάθε άλλο φωτογραφικό ρεπορτάζ έτσι και σ’ αυτό η οπτική γωνία που επιλέγεις, το φως, η αισθητική προσέγγιση στο θέμα καθορίζουν και την ποιότητά του. Η μόνη διαφορά είναι ότι όταν φωτογραφίζεις τον γάμο μεταξύ δύο ανθρώπων πρέπει να καταφέρεις να αναδείξεις στις φωτογραφίες σου, και στοιχεία της προσωπικότητάς τους, της αύρας τους» λέει ο Πάνος Κιόκιος, ένας φωτογράφος που γνώρισε, εξερεύνησε και δούλεψε για και με, την τέχνη της φωτογραφίας μέσα στο λαμπερό φως της Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια.

Η εμπειρία του με το ελληνικό φως και τοπίο, το ότι ζει πλέον στη Μελβούρνη και μπορεί να έχει άμεση επαφή με τα ζευγάρια που θέλουν το ‘ρεπορτάζ’ της ευτυχίας τους να γραφτεί στην εντυπωσιακή Σαντορίνη, την μαγευτική Κρήτη, σε κάποιο ξωκλήσι της πετρόκτιστης Μάνης ή σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας σε σινδυασμό με το ότι λόγω του ότι έχει δουλέψει για χρόνια στην Ελλάδα γνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος κατά την διοργάνωση ενός γάμου εκεί αλλά κυρίως το πως να τις ξεπερνά, ο Πάνος Κιόκιος δεν είναι απλώς ο φωτογράφος ή ο κινηματογραφιστής του γάμου σας ή του γάμου των παιδιών σας εδώ στη Μελβούρνη. Είναι, επίσης, ο ιδανικός φωτογράφος του γάμου σας ή του γάμου των παιδιών σας αν αυτός λάβει χώρας στην Ελλάδα.

«Μερικές φορές χρειάστηκε ακόμα και να προετοιμάσω ή να ελέγξω αν κάποια λεπτομέρεια του γάμου ήταν όπως το ζευγάρι την είχε ζητήσει πριν ακόμα αυτό φτάσει στο νησί» μας λέει, εξηγώντας βέβαια ότι δεν είναι καν ο υπεύθυνος διοργάνωσης ενός γάμου αλλά μπορεί να βοηθήσει με πολλούς τρόπους – και το κάνει με μεγάλη ευχαρίστηση για όλους τους πελάτες του.

Ο Πάνος Κιόκιος

Ο Πάνος είναι η ψυχή του φωτογραφείου Panorama Imagery and Films που άνοιξε τις πόρτες του πριν από λίγο καιρό στην περιοχή West Melbourne. Όπως ισχύει και για πολλούς άλλους συμπατριώτες μας που μετανάστευσαν πρόσφατα από την Ελλάδα στην Αυστραλία, έτσι και στην περίπτωση του Πάνου που άφησε το φωτογραφείο του στην Πάτρα για να εγκατασταθεί στην Μελβούρνη, ο βασικός λόγος που τον οδήγησε σ’ αυτήν την απόφαση ήταν η οικονομική κρίση.

«Στην αρχή ελπίζεις ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν αλλά καθώς τα χρόνια περνούσαν αυτό που διαπίστωνα ήταν ότι η αβεβαιότητα αυξανόταν, η αγορά κατέρρεε και η κατάσταση δυσκόλευε» λέει στην αγγλική έκδοση του «Νέου Κόσμου» εξηγώντας πώς κατέληξε στην απόφαση να αφήσει στην Ελλάδα την οικογένειά του και να ξεκινήσει μία καινούρια ζωή στην Αυστραλία.

Μέχρι στιγμής, έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη πολλών ζευγαριών που ετοιμάζονται να παντρευτούν στην Ελλάδα. «Αυτό που διαπίστωσα ότι κάνει τη διαφορά και υποθέτω ότι είναι αναμενόμενο, είναι ότι οι πελάτες μου μπορούν να με συναντήσουν, να με γνωρίσουν και να τους γνωρίσω πρόσωπο με πρόσωπο, να μοιραστούν μαζί μου το όραμά τους, κάποια στοιχεία του χαρακτήρα τους. Δεν είμαι κάποιος φωτογράφος με τον οποίο θα ανταλλάξουν κάποια email στην άλλη άκρη του κόσμου και θα τον γνωρίσουν την παραμονή του γάμου τους στην άλλη άκρη του κόσμου. Είμαι δίπλα τους, είμαι διαθέσιμος όταν με χρειάζονται και αυτό είναι σημαντικό» λέει ο Πάνος.

Μας πληροφορεί ότι το κόστος των εισιτηρίων του προς και από την Ελλάδα δεν επιβαρύνει ποτέ τους πελάτες του και όπως διαπιστώνουμε από τις τιμές στα πακέτα φωτογράφησης και κινηματογράφησης που προσφέρει, και τα οποία βρίσκονται στην ιστοσελίδα του φωτογραφείου του (panoramaimagery.com.au), αυτό που λέει το εννοεί. Είναι δύσκολο να γίνει πιστευτό αλλά ο Πάνος μπορεί να το καταφέρει γιατί εκτός από τους Αυστραλούς πελάτες του λόγω της επαγγελματικής του καριέρας στην Ελλάδα έχει και αρκετούς πελάτες, όχι απαραίτητα μελόνυμφους και στην Ελλάδα, οπότε η κάλυψη των εξόδων του και η προσφορά ανταγωνιστικών τιμών στα ζευγάρια από την Αυστραλία που ήδη έχουν να καλύψουν πολλά έξοδα λόγω της απόφασής τους να παντρευτούν κάτω από τον ομορφότερο ουρανό της γης, είναι μία έντιμη αλλά και έξυπνη εμπορική πρακτική.

*Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Panorama Imagery στην διεύθυνση panoramaimagery.com.au

**Ειδικές προσφορές για τους αναγνώστες του «Νέου Κόσμου».