Σήμερα όλοι μιλούν για το «ελληνοκρατούμενο» Oakleigh και, κυρίως, για τον πεζόδρομο Eaton Mall και τους γύρω δρόμους όπου τα τελευταία χρόνια έχουν «φυτρώσει» δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις, που συγκεντρώνουν χιλιάδες ομογενείς από όλη τη Μελβούρνη. Ακόμα και οι Έλληνες επισκέπτες από άλλες Πολιτείες ή το εξωτερικό δεν παραλείπουν να επισκεφθούν την ελληνική αυτή γωνιά.

Ελληνικές επιχειρήσεις υπήρχαν διάσπαρτες στο Oakleigh εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το Nikos Cakes ήταν αυτό που συνέβαλε ώστε η περιοχή αυτή να είναι σήμερα το επίκεντρο του ελληνισμού.

Δημιουργοί του ο Νίκος και η Τασία Πούπουζα. Ο Νίκος ξεκίνησε την καριέρα του ως ζαχαροπλάστης, στο Lonsdale Street, αλλά η διορατικότητα του τον οδήγησε το 1987 στο να εγκαταλείψει τη «Μικρή Αθήνα» στο κέντρο της πόλης για να ανοίξει ένα ζαχαροπλαστείο στο συνοικιακό Oakleigh.

Όλοι προέβλεπαν ότι το ταπεινό μαγαζάκι του στο Portman Street δεν θα άντεχε για πολύ. Άντεξε, όμως, αναπτύχθηκε, μεταφέρθηκε κοντά στη γωνία με το Eaton Mall και σύντομα έγινε σημείο αναφοράς για τους ομογενείς. Καθώς το Nikos Cakes κέρδιζε ολοένα και περισσότερο πελατεία (αλλά και εκτίμηση) φρόντιζε να ανακαινίζεται και να μεγαλώνει. Παράλληλα, πρόσφερε ακόμα περισσότερα στην πελατεία του.

Σιγά-σιγά το παράδειγμά του το ακολουθούσαν και άλλα μαγαζιά που άρχισαν να λειτουργούν εκεί γύρω. Το Nikos Cakes εξακολουθεί, όμως, να είναι όχι απλώς το πιο παλιό αλλά και το πιο πρωτοποριακό και σύγχρονο και να εμπλουτίζει συνεχώς την προσφορά του προς την πελατεία του.

Το επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες ομογενείς αλλά κατά καιρούς το έχουν επισκεφθεί και πολλές διασημότητες. Ανάμεσά τους και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες (Ρέμος, Πλούταρχος, Βέρτης και δεκάδες άλλοι).

Σήμερα η οικογενειακή αυτή επιχείρηση απασχολεί πάνω από 60 άτομα και αποτελεί το καμάρι των δημιουργών της.

Η σημαντική 30ή επέτειος της θα γιορταστεί αυτή την Κυριακή (από τις 12 το μεσημέρι) με ένα πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους. Παράλληλα, για τους πελάτες θα κληρωθούν και πολλά και πλούσια δώρα (ανάμεσά τους και ένα εισιτήριο για την Ελλάδα).