Το πρώτο ελληνικό πολεμικό μουσείο της Αυστραλίας με έδρα την Αδελαΐδα, πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του μέσα στο 2018 σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που έγινε εκ στόματος του πρόσφατα εκλεγμένου προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Αποστράτων Νότιας Αυστραλίας, Χρήστου Τσορακλίδη, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 25 Απριλίου.

«Έχουν συμπληρωθεί 70 χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου μας (Απρίλιος 1947) και επιθυμία μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ελληνικό πολεμικό μουσείο όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να εκθέσουμε πολεμικά αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν από τον ελληνικό στρατό κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων, τιμώντας με τον τρόπο αυτό τους αγώνες των προγόνων μας» λέει σε στον «Νέο Κόσμο» ο 61χρονος ιερέας Χρήστος Τσορακλίδης, ο οποίος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην Ανωτέρα Ιερατική Σχολή της συμπρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τον πατέρα Χρήστο, ο οποίος μετανάστευσε στην Αυστραλία σε ηλικία 28 ετών, το μουσείο θα περιλαμβάνει αντικείμενα στρατιωτικού υλικού, συλλογή μοντέλων αεροπλάνων που χρησιμοποιεί η Ελληνική Αεροπορία καθώς και μια μικρή συλλογή αντιγράφων αεροπλάνων που χρησιμοποίησαν οι Έλληνες κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (πχ. P 55 Mustang), όπλα της εποχής εκείνης καθώς και ιστορικές φωτογραφίες από τη δράση του ελληνικού στρατού σε διάφορους πολέμους.

Ταυτόχρονα τα εκθέματα θα συνοδεύονται από ανάλογο ηλεκτρονικό υλικό που θα παρουσιάζει -υπό μορφή ταινιών μικρού μήκους- μάχες του ελληνικού στρατού όπως τις έχουν συμπεριλάβει σε έργα τους σημαντικοί ιστορικοί και πολεμικοί αναλυτές του παρελθόντος.

«Οι αγώνες του έθνους μας για την ελευθερία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας μας και χρέος μας είναι εμείς που την γνωρίζουμε να την μεταλαμπαδεύσουμε και στα παιδιά και τα εγγόνια μας που γεννήθηκαν εδώ και δεν ξέρουν τι σημαίνει να πηγαίνεις στο στρατό και να πολεμάς για το υπέρτατο αγαθό, την ελευθερία.

«Για εμάς που είχαμε την τύχη να γεννηθούμε στην Ελλάδα και να μάθουμε τι σημαίνει πόλεμος και στρατός καθώς και την έννοια της γενναιότητας, της ανδρείας, της υπευθυνότητας, του θάρρους και της υπακοής, όλα αυτά ίσως είναι δεδομένα αλλά για τα νέα παιδιά που μεγαλώνουν στην Αυστραλία χωρίς να γνωρίζουν την ιστορία του ελληνικού έθνους τίποτα δεν είναι αυτονόητο και μάλιστα καθίσταται και αδύνατον να αντιληφθούν οι νέοι μας την ιστορία που μας δένει με την Ελλάδα ως μετανάστες αλλά και τoν αδιαμφισβήτητο συνδετικό κρίκο που ενώνει τις δύο χώρες που ονομάζουν πατρίδες: την Ελλάδα και την Αυστραλία.

«Στόχος μας είναι η ιστορία του έθνους να κινήσει το ενδιαφέρον των παιδιών μας και ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως μια νέα φλόγα που θα ξυπνήσει και πάλι το πάθος της παλαιότερης γενιάς Ελλήνων να θυμηθούν το παρελθόν και να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και εντονότερη παρουσία στην παρέλαση που διοργανώνει η Αυστραλία κάθε χρόνο».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελλήνων Απόστρατων σκοπεύει μέσα στο 2018 να ξεκινήσει επαφές με τους υπεύθυνους του ελληνικού Υπουργείου Αμύνης για να προμηθευτεί υλικό καθώς και δείγματα βασικών ελληνικών στρατιωτικών στολών που θα στολίσουν το νέο μουσείο.

«Σκεφτόμαστε να εκθέσουμε τέσσερα ομοιώματα στρατιωτών ενδεδυμένα με δύο στολές αντίγραφα του ελληνικού στρατού ξηράς, μια στολή του πολεμικού ναυτικού και μια στολή της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, τα οποία θα εκθέσουμε στον χώρο και θα εμπλουτίσουμε με τοιχογραφίες που θα παρουσιάζουν τους στρατιώτες αυτούς στο φυσικό τους περιβάλλον δράσης, όπως ακριβώς συνέβαινε όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση.

«Είναι σίγουρα ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο είμαστε αισιόδοξοι πως θα φέρουμε σε πέρας με την βοήθεια των συμπαροίκων και της πολιτειακής κυβέρνησης», καταλήγει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αποστράτων Ν.Αυστραλίας, Χρήστος Τσορακλίδης.