Η Lee Blake ζούσε με χρέη τρεις δεκαετίες όταν αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι της και να βρεθεί στο δρόμο. Η 81χρονη γυναίκα διηγήθηκε την ιστορία της σε ρεπορτάζ του ABC και εξήγησε ότι καθώς δεν ήταν σε θέση να αντέξει οικονομικά την ενοικίαση σπιτιού, πέρασε τα τελευταία χρόνια ζώντας σε ένα εγκαταλελειμμένο λεωφορείο στις βόρειες παραλίες του Σίδνεϊ. “Δεν μπορούσα να πληρώνω 300 δολάρια την εβδομάδα για νοίκι, όταν η σύνταξή μου είναι μόλις $280” ανέφερε. “Έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα σε στέγη και τροφή και διάλεξα την τροφή. Είπα θα ζω στο δρόμο αλλά τουλάχιστον θα τρώω. Όταν είσαι άστεγος, δεν είσαι ποτέ άνετα, δεν είσαι ποτέ πραγματικά χαρούμενος, δεν είσαι ποτέ ασφαλής, αλλά αυτή είναι η ζωή. Μεγάλωσα σε πολύ μεγάλη οικογένεια, αλλά σταδιακά όλοι εξαφανίστηκαν, είτε φεύγοντας από τη ζωή είτε χάνοντας την επαφή μας”.

Με μια νέα του έκθεση, ο οργανισμός Mission Australia κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 22.000 άτομα ηλικίας, ηλίκίας άνω των 55 ετών, απευθύνθηκαν σε υπηρεσίες αστέγων το διάστημα 2015-2016. Πρόκειται για ανησυχητική αύξηση 15% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η επικεφαλής του οργανισμού, Catherine Yeomans, θεωρεί ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης του ζητήματος, θα δούμε οι αριθμοί αυτοί να ανεβαίνουν. “Χρειαζόμαστε ευκαιρίες προσιτής στέγης και υποστήριξη για τα άτομα που υποφέρουν από προβλήματα υγείας” ανέφερε.

Η Lee Blake κατάφερε να εξασφαλίσει ένα μικρό διαμέρισμα μέσω κοινωνικών υπηρεσιών πριν λίγους μήνες, όταν ανέλαβε την υπόθεσή της η Lisa Belleri από τη Mission Αustralia. “Ήταν μια πολύ βροχερή εβδομάδα και το λεωφορείο που λειτουργούσε ως κατάλυμα για τη Lee άρχισε να παρουσιάζει διαρροή. Όταν τηλεφώνησε σε εμάς και ζήτησε βοήθεια κοιμόταν πια σε βρεγμένο στρώμα” ανέφερε. “Πίεσα πολύ τις κοινωνικές υπηρεσίες για να της βρούμε κατάλυμα”. Η βοήθεια από τον οργανισμό στην 81χρονη γυναίκα, που βρέθηκε από το δρόμο σε συνθήκες σπιτιού ξανά, ήταν ανεκτίμητη.

Η Mission Australia εκτός από το να βοηθά ανθρώπους, όπως η Lee, να ζουν ανεξάρτητα, διαθέτει και εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων. Τα υποστηριζόμενα καταλύματα του οργανισμού, παρέχουν στέγη σε ανθρώπους που, αλλιώς, θα βρίσκονταν στο δρόμο. Ο οργανισμός υπογραμμίζει ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που καθιστούν τους ηλικιωμένους ευάλωτους, ειδικά τις γυναίκες. “Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες στη ζωή τους και δεν καταφέρνουν να φροντίσουν για τα γεράματά τους. Κάποιοι μπορεί να βρεθούν χωρίς δουλειά ή να είναι σε δεινή θέση ως θύματα ενδοοικογενειακής βίας” ανέφερε η Catherine Yeomans. “Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, καθώς συνήθως έχουν περάσει όλη τους τη ζωή φροντίζοντας την οικογένεια και έχουν μείνει πίσω επαγγελματικά. Πολλές φορές φτάνουν στα 50 ή στα 60 τους και, αφενός, δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, αφετέρου, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για σύνταξη. Πρέπει με κάποιο να εξασφαλίσουμε ότι οι ηλικιωμένοι μας θα γερνούν με αξιοπρέπεια και σεβασμό”.