Ο 15χρονος μαθητής της τρίτης γυμνασίου Ζαφείρης Παντελιός, έκανε την οικογένειά του και ολόκληρη την ομογένεια της Αυστραλίας περήφανους όταν πριν λίγες ημέρες στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ημέρας Πολυπολιτισμού» που διοργάνωσε το κολέγιο στο οποίο φοιτά, άρχισε να χορεύει στην αυλή του σχολείου του, Nazareth College, στους ρυθμούς ενός ζεϊμπέκικου που ακουγόταν να ερμηνεύει από τα ηχεία, η δημοφιλής Ελληνίδα τραγουδίστρια Νατάσσα Θεοδωρίδου.

«Λατρεύω την ελληνική μουσική και αισθάνομαι μεγάλη ευχαρίστηση όταν χορεύω ελληνικούς χορούς» λέει στον «Νέο Κόσμο» ο νεαρός μαθητής, που έλκει την καταγωγή του από τη Ρόδο και την Πελοπόννησο και μαθαίνει από μικρή ηλικία ελληνικούς χορούς.

«Χορεύω από 6 χρόνων υπό την καθοδήγηση του πατέρα μου που είναι πολύ καλός χορευτής. Θυμάμαι μικροί, μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό μου στον κήπο του σπιτιού μας, μας έδειχνε χορευτικά βήματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας» λέει ο Ζαφείρης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια φοιτά και στο ελληνικό σχολείο Port Adelaide όπου μαθαίνει την ελληνική γλώσσα και ελληνικούς παραδοσιακούς και λαϊκούς χορούς.

Ο νεαρός ομογενής παραδέχεται ότι αν και δεν μιλάει άπταιστα ελληνικά, κατορθώνει να απομνημονεύει τους στίχους ελληνικών τραγουδιών που του αρέσουν, με μεγάλη ευκολία.

«Δεν είμαι μόνο εγώ αλλά και πολλά παιδιά στο σχολείο μας και ειδικά στη τάξη μας είναι ελληνικής καταγωγής και όλοι αγαπάμε πολύ την Ελλάδα και σεβόμαστε την κουλτούρα μας. Βέβαια, οφείλω να ομολογήσω ότι έχουμε μεγάλη αδυναμία στα λαϊκά τραγούδια όπως αυτό της Νατάσσας Θεοδωρίδου με τίτλο «Δεν θέλω τέτοιους φίλους», το οποίο χορέψαμε την περασμένη εβδομάδα».

Το Κολέγιο Nazareth είναι καθολικό, όμως κάθε χρόνο έχει καθιερώσει και διοργανώνει την Ημέρα Πολυπολιτισμού όπου οι 1200 περίπου μαθητές καλούνται να συμμετέχουν και να επιδείξουν με διάφορους τρόπους στοιχεία της κουλτούρας από την οποία προέρχονται.

Παρ’ ότι ο νεαρός Ζαφείρης ήταν εκείνος που άρχισε να χορεύει πρώτος το ζεϊμπέκικο, μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, πολλοί από τους συμμαθητές του άρχισαν να μαζεύονται γύρω του χτυπώντας αρχικά παλαμάκια στον συμμαθητή τους ενώ αμέσως μετά πολλά από τα παιδιά, ξεκινούν και εκείνα με τη σειρά τους να επιδεικνύουν τις χορευτικές τους ικανότητες στην αυλή του σχολείου τους.

«Δεν είμαι μόνο εγώ, όλοι οι Έλληνες μαθητές και μαθήτριες στο σχολείο μας είμαστε πολύ περήφανοι που είμαστε Έλληνες και δεν χάνουμε ευκαιρία να το δείχνουμε όπως μπορούμε γι’ αυτό και στο βίντεο φαίνονται πολλοί συμμαθητές και συμμαθήτριες μας να χορεύουν και να τραγουδούν. Μάλιστα, εκτός από το ζεϊμπέκικο χορέψαμε και τον γνωστό και αγαπημένο σε όλους μας «Ζορμπά», στον οποίον μάλιστα μας συνόδεψαν και πολλοί συμμαθητές μας που δεν είναι καν Έλληνες» λέει ο Ζαφείρης.

«Έχουμε πολλούς Έλληνες και Ιταλούς στο σχολείο καθώς και Ιάπωνες αλλά η ομάδα των Ελλήνων είναι μακράν η πιο δυνατή από άποψη διατήρησης των παραδόσεων και της αγάπης για την καταγωγή τους » εξηγεί ο Ζαφείρης ο οποίος μαζί με τον καλό του φίλο Θανάση Σέννη, θεωρούνται από τους καλύτερους Έλληνες χορευτές του σχολείου.

«Τα Ελληνάκια ξεχωρίζουν πάντα σε ό,τι κι αν κάνουν και μας αρέσει αυτό. Ο Θανάσης για παράδειγμα, είναι ο καλύτερος χορευτής από όλους μας αλλά όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για την μουσική» λέει ο Ζαφείρης, ο οποίος παίζει κιθάρα και ήδη έχει ξεκινήσει μαθήματα μπουζουκιού στη σχολή του Κώστα Δαλαγιώργου, ενώ είναι ένα από τα παιδιά που κάθε χρόνο χορεύουν παραδοσιακούς χορούς στο φεστιβάλ που διοργανώνει η Κοινότητα Port Adelaide στην περιοχή του Semaphore.

Το βίντεο που δείχνει τους νεαρούς μαθητές και μαθήτριες να χορεύουν έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο Ζαφείρης παραδέχεται ότι τα πειράγματα κάποιων συμμαθητών τους δεν είναι πάντα καλοπροαίρετα.

«Κάποιοι συμμαθητές μας, μη ελληνικής καταγωγής, μας λένε ότι αυτοί θα ντρέπονταν στη θέση μας να βλέπει τόσος κόσμος να χορεύουμε στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά εμάς καθόλου δε μας νοιάζει γιατί εμείς έχουμε την κουλτούρα μας, τις παραδόσεις μας και την μουσική μας και σε τελική ανάλυση μας αρέσει που είμαστε Έλληνες».

Η μητέρα του νεαρού μαθητή Σοφία μαζί με τον σύζυγό της Γρηγόρη φροντίζουν ώστε ο Ζαφείρης και ο μεγάλος του αδελφός Γιάννης να μην χάσουν την επαφή με την Ελλάδα.

«Προσπαθούμε μέσα από το ελληνικό σχολείο και τους ελληνικούς χορούς αλλά και ένα ταξίδι μας στην Ελλάδα πριν πέντε χρόνια να ενισχύουμε την αγάπη των παιδιών για την πατρίδα μας χωρίς όμως να τα πιέζουμε», λέει η μητέρα του Ζαφείρη, Σοφία, η οποία μάλιστα σχεδιάζει ήδη το δεύτερο ταξίδι της οικογένειας στην Ελλάδα το ερχόμενο καλοκαίρι.

«Πήγα για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν πέντε χρόνια και την λάτρεψα. Ήταν για μένα οι καλύτερες έξι εβδομάδες της ζωής μου, να ξυπνάω και να ακούω ελληνικά, να χορεύω στους ρυθμούς της ελληνικής μουσικής, να δοκιμάζω την παραδοσιακή κουζίνα και να γνωρίζω ακόμα περισσότερους Έλληνες στην πατρίδα μας, αλλά κυρίως να καταλαβαίνω τι είναι επιτέλους το φιλότιμο για το οποίο μιλούν όλοι εδώ και τόσα χρόνια» λέει ο Ζαφείρης.

«Για μένα η Ελλάδα είναι το καλύτερο μέρος του κόσμου. Ο δικός μου παράδεισος και ειλικρινά δεν βλέπω την ώρα να πάμε ξανά του χρόνου όλοι μαζί σαν οικογένεια».