Η οικονομία της Αυστραλίας αναπτύχθηκε κατά 0,6% κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν, ενισχύοντας τις ανησυχίες των οικονομολόγων για μια ανομοιογενή ανάπτυξη καθώς την ίδια στιγμή που επιχειρήσεις παρουσιάζουν ισχυρά κέρδη και οι επενδύσεις σημείωσαν αλματώδη άνοδο, οι καταναλωτές -κυρίως λόγω του υψηλού κόστους ζωής, αλλά και της συρρίκνωσης των μισθών- κρατούν κλειστά τα πορτοφόλια τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο ρυθμός ανάπτυξης σε ετήσια βάση θα κυμανθεί στο 2,8%, 0,2 μονάδες λιγότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Οι πωλήσεις λιανικής παρέμειναν αδύναμες καθώς η αύξηση που σημειώθηκε ήταν μόλις 0,1%, και αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για το μέλλον της αυστραλιανής οικονομίας, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αντιστοιχούν στο 60% της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αυστραλιανής Στατιστικής Υπηρεσίας (ABS), οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 7,5% σε σχέση με το ανάλογο ποσοστό πέρσι, ενώ οι η αύξηση των επενδύσεων σημειώθηκε σε 17 από τους 20 κλάδους.

Ο Θησαυροφύλακας της χώρας, Scott Morrison, αναφερόμενος στους πρόσφατους οικονομικούς δείκτες, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της οικονομίας της χώρας, εκθειάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης για την παροχή φοροαπαλλαγών σε επιχειρήσεις, ενώ θεώρησε πολύ λογικό το γεγονός ότι η οικονομική ανάπτυξη αφορά σχεδόν αποκλειστικά τις επιχειρήσεις της χώρας.

Απέδωσε την ανομοιογενή ανάπτυξη κυρίως στην αύξηση του κόστους ζωής, ενώ απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός ότι η οριακή αύξηση των μισθών συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση του καταναλωτικού δείκτη.

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο δείκτης ανάπτυξης της χώρας το επόμενο έτος θα μειωθεί, γεγονός που θα αναγκάσει την Αποθεματική Τράπεζα να διατηρήσει το επίσημο επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 1,5% έως το 2019.