Μια κάμερα που είναι σε θέση να αναγνωρίζει και να φωτογραφίζει τους οδηγούς που χρησιμοποιούν παράνομα τα κινητά τους τηλέφωνα την ώρα της οδήγησης, δοκιμάστηκε στη Βικτώρια. Η πρωτοποριακή σε παγκόσμιο επίπεδο τεχνολογία έχει ήδη παρουσιαστεί στην VicRoads, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αστυνομία της Βικτώριας.

Σε δοκιμαστικό διάρκειας μόλις πέντε ωρών, η κάμερα εντόπισε περισσότερους από 270 ενόχους σε μία μόνο λωρίδα της Eastern Freeway, ενώ άλλη έρευνα που έγινε σε τρεις λωρίδες της CityLink, διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 1.000 οδηγοί χρησιμοποίησαν παράνομα το κινητό τους τηλέφωνο σε ένα διάστημα εννέα ωρών, κάτι που ισοδυναμεί σε χρήση κινητού κάθε 30 δευτερόλεπτα! Η κάμερα έπιασε τους οδηγούς να γράφουν γραπτά μηνύματα χρησιμοποιώντας και τα δύο τους χέρια, άλλες φορές με περισσότερες από μία συσκευές στα πόδια τους, ακόμα και να ασχολούνται με συσκευές που υπήρχαν στη θέση του συνοδηγού. Αρκετοί απαθανατίστηκαν χρησιμοποιώντας iPad. Οι αρχές δήλωσαν ότι εδώ και καιρό ψάχνουν τρόπους βελτίωσης της οδικής ασφάλειας αλλά δεν υπάρχουν προς το παρόν πλάνα για την εισαγωγή και τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Ο διευθυντής της One Task Alex McCredie, της εταιρείας με έδρα το Σίδνεϊ που βρίσκεται πίσω από αυτό το νέο σύστημα, δήλωσε στην Herald Sun: «Αυτά τα αποτελέσματα, τα χειρότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Αυστραλία, αποδεικνύουν ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Δεν είναι καθόλου αποτελεσματικά». Το σύστημα της One Task μπορεί να είναι φορητό ή σταθερό και συνδυάζει προηγμένες κάμερες με εξειδικευμένο λογισμικό που αναλύει εικόνες για ανίχνευση της παράνομης χρήσης τηλεφώνου. Κάθε εικόνα εξετάζεται πολλές φορές για να είναι εγγυημένη η ακρίβεια του συστήματος.

Η δοκιμή στην Eastern Freeway τον Αύγουστο διαπίστωσε ότι το 7.1% των εξερχόμενων οδηγών στον αυτοκινητόδρομο Chandler παραβίασε το νόμο, καθώς πάνω από τα δύο τρίτα χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνό τους. Η δοκιμή του συστήματος στη CityLink τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι το 4,7% των εξερχόμενων οδηγών στην οδό Albion χρησιμοποιούσε κινητό. Ο κ. McCredie, ο οποίος έχει δεχτεί ενδιαφέρον από τις αρχές της Δυτικής Αυστραλίας και από το εξωτερικό, δήλωσε ότι η τεχνολογία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε δρόμους υψηλής ταχύτητας όπου είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι παραβάτες. Το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έκδοση χρηματικών ποινών αλλά και για την παροχή πληροφοριών για αποδοτικότερες εκπαιδευτικές εκστρατείες. «Οι άνθρωποι αλλάζουν τη συμπεριφορά τους όταν φοβούνται ότι μπορεί να τους πιάσουν» δήλωσε. «Εάν πιστεύουν ότι δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τους πιάσει κάποιος, δεν έχει σημασία πόσο μεγάλο είναι το πρόστιμο. Ο φόβος του αλκοτέστ μαζί με τη δημόσια εκπαίδευση έχει αλλάξει τη συμπεριφορά σε σχέση με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και πρέπει να εφαρμόσουμε την ίδια μεθοδολογία για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου προβλήματος. Ο αριθμός των ατόμων που πιάνουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» ανέφερε και δήλωσε ότι η One Task ενδιαφέρεται να συνεργαστεί περαιτέρω με την κυβέρνηση της Βικτώριας.

H Robyn Seymour, διευθύντρια οδικής χρήσης και πρόσβασης οχημάτων της VicRoads, ανέφερε ότι η VicRoads είναι πάντα σε αναζήτηση νέων τεχνολογιών που θα συμβάλουν στην μείωση των ατυχημάτων στους δρόμους. Τόνισε ωστόσο ότι πριν υιοθετηθεί κάποιο καινούργιο σύστημα, απαιτείται διεξοδική ανάλυση των δυνατοτήτων, των περιορισμών του αλλά και των απαιτούμενων νομοθετικών αλλαγών. Από την πλευρά της αστυνομίας της Βικτώριας ο επίτροπος Doug Fryer τόνισε ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. «Στο παρελθόν βλέπαμε τους οδηγούς να βάζουν το τηλέφωνο στο αυτί τους, τώρα τους βλέπουμε να το έχουν στα πόδια και να το κοιτάζουν την ώρα που οδηγούν, παίρνοντας το βλέμμα τους από δρόμο. Πρόκειται για ό,τι πιο επικίνδυνο και εγκληματικό έχουμε δει ποτέ», ανέφερε. Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της η Herald Sun αποκάλυψε ότι η αστυνομία έχει αυξήσει τις περιπολίες με μοτοσικλέτες και συμβατικά αυτοκίνητα για να εντοπίσει τους παραβάτες που χρησιμοποιούν το κινητό τους την ώρα που οδηγούν.