Στα Ελληνικά και 16 ακόμη γλώσσες εκτός της αγγλικής, είναι πλέον διαθέσιμο το CyberParent Web App, ένα ψηφιακό εργαλείο που προωθεί την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από παιδιά και εφήβους.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα του Australian Multicultural Foundation, προκειμένου να βοηθήσει γονείς να αναγνωρίσουν εγκαίρως ανησυχητικά σημάδια στην επαφή των παιδιών τους με το ίντερνετ, να ενημερωθούν για ενδεχόμενους κινδύνους, αλλά και για τα μέρη όπου μπορούν να αποζητήσουν περαιτέρω υποστήριξη.

Η εφαρμογή ανταποκρίνεται στην κρίσιμη ανάγκη των καιρών μας για καθοδήγηση των νεότερων γενιών σε αυτό το ζήτημα.

Αρκεί μια ματιά στις στατιστικές για να αντιληφθούμε την έκταση του προβλήματος: Ένας στους πέντε ανήλικους Αυστραλούς φέρεται να έχει πέσει θύμα εκφοβισμού μέσω ίντερνετ.

Το φαινόμενο -γνωστό ευρύτερα με τον όρο cyberbullying- αναφέρεται σε πρακτικές παρενόχλησης μέσω διαδικτύου, και περιλαμβάνει από γελοιοποίηση και υβριστικά μηνύματα, μέχρι δυσφημιστικές καταγγελίες και εκβιασμό. Ανήλικοι χρήστες του διαδικτύου έχουν υπάρξει κατεξοχήν στόχοι των πρακτικών, με τις συνέπειες ενίοτε να καταλήγουν τραγικές.

Το CyberParent Web App προσφέρει πρακτικές συμβουλές και τρόπους αντιμετώπισης σχετικά με το cyberbullying, καθώς και άλλους κινδύνους που ελλοχεύουν για ανήλικους χρήστες του διαδικτύου, όπως ο ηλεκτρονικός τζόγος ή κακόβουλες προσεγγίσεις από αγνώστους.

Για τους γονείς που δεν είναι εξοικειωμένοι με τον κόσμο του διαδικτύου η εφαρμογή παρέχει επίσης βασικές πληροφορίες και ορισμούς για τα πιο συχνά ερωτώμενα στοιχεία σε ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και δημοφιλείς εφαρμογές.

Η κίνηση του Australian Multicultural Foundation να μεταφράσει το λογισμικό της εφαρμογής που ανάπτυξε σε διαφορετικές γλώσσες αποσκοπεί στο να καταστήσει δυνατή την πρόσβαση σε αυτό από μέλη διαφορετικών πολιτισμικά και γλωσσικά κοινότητων.