Melbourne: Αρκετά σύννεφα, νεροποντή, 31 °C

Sydney: Καθαρός ουρανός, 31 °C

Athens: Διασκορπισμένα σύννεφα, 10 °C

Παγκόσμια διάκριση!

Περηφάνια και συγκίνηση για τη διεθνή διάκριση μαθητών από τη Λεμεσό που σάρωσαν τα Βραβεία Τέχνης Saatchi του Λονδίνου

Node Tools

Rate This

5
2 votes
Your rating: None

«Ο ενθουσιασμός των παιδιών μου όταν μας ανακοινώθηκαν τα βραβεία δεν συγκρίνεται με κανένα βραβείο στον κόσμο» δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» η καθηγήτριά τους

06 March 2016

Το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό 2016 Saatchi Gallery/Deutsche Bank Art Prize απέσπασε το έργο «Μετανάστες - Immigrants» των σαράντα μαθητών του Περιφερειακού Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσαίου της Κύπρου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας της Κύπρου, Κώστα Καδή. 

«Είμαστε πολύ περήφανοι γι' αυτήν την τιμή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός για το έργο «Immigrants», το οποίο, αρχικά, επιλέχθηκε από την Saatchi Gallery του Λονδίνου ανάμεσα σε είκοσι φιναλίστ (από μια λίστα 22.000 έργων από 54 χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Αγγλία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία) και κατόρθωσε να κερδίσει το πρώτο βραβείο στην κατηγορία 11-18 χρόνων (χρηματικό βραβείο 5.000 στερλίνες), ενώ αμέσως μετά αναδείχθηκε και ως ο Μεγάλος Νικητής του διαγωνισμού («Overall Winner») -με χρηματικό βραβείο 10.000 στερλίνες.

Όλα ξεκίνησαν από τους 40 μαθητές (ηλικίας 16-18 χρόνων), οι οποίοι, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Εικαστικών και ζωγράφου, Πόπης Νικολάου, επέλεξαν το θέμα των προσφύγων με αφορμή τον 5ο Παγκύπριο Διαγωνισµό Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, επιχειρώντας μέσα από το έργο τους να αποτυπώσουν την ευαισθησία τους και να εκφράσουν, επίσης, την συμπαράσταση τους στους πρόσφυγες ναυαγούς που καθημερινά χάνονται στην θάλασσα της Λέσβου.

«Είμαι πολύ συγκινημένη, γιατί ο κόσμος είναι τόσο ευαισθητοποιημένος για το προσφυγικό και αγκάλιασε το έργο των παιδιών μου το οποίο, ουσιαστικά, έστελνε το μήνυμα για παγκόσμια ειρήνη και τέλος της τραγωδίας που οδηγεί σε τόσους άδικους θανάτους» δήλωσε συγκινημένη η κ. Νικολάου στο «Νέο Κόσμο». 

«Η αγωνία ήταν μεγάλη και το συναίσθημα μαγικό και θέλω να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά μου που εργάστηκαν σκληρά για να πετύχουμε απόψε αυτό το αποτέλεσμα και να αποσπάσουμε και τα δύο βραβεία».

Οι νεαροί καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν απλά υλικά, όπως γυψόγαζες και πολυομεθάνη για να αποτυπώσουν -με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ρεαλισμό- τα κουρασμένα και ταλαιπωρημένα κορμιά των κυνηγημένων προσφύγων που με μοναδική πυξίδα την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, ταξιδεύουν αποκαμωμένοι πάνω σε μια βάρκα με τα χείλη ερμητικά κλειστά και τα μάτια ορθάνοιχτα, γεμάτα τρόμο και αγωνία για όσα θα συναντήσουν στην αντίπερα όχθη. 

Η ομάδα των μαθητών που εργάστηκαν πάνω στο έργο και η κ. Πόπη Νικολάου, αποφάσισαν να αφιερώσουν τη διάκριση και την πρόκρισή τους στο διαγωνισμό στους κατοίκους του Αιγαίου, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής για όσα έχουν προσφέρει στους μετανάστες-πρόσφυγες τον τελευταίο καιρό. 

Το «Immigrants» θα βρίσκεται στη Saatchi Gallery του Λονδίνου έως και την Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016, για να ρίξει φως στις ιστορίες των ανθρώπων εκείνων που ζουν με μία και μοναδική προσδοκία: να αντικρύσουν στον μακρινό ορίζοντα το περίγραμμα ενός νησιού που ως 'από μηχανής θεός' βρίσκεται εκεί για να θέσει τέλος στον εφιάλτη του πολέμου και την αγωνία του απόλυτου ξεριζωμού.

Read more from

Copyright © 2009-2018 Ethnic Publications Pty Ltd ABN 13005 255 087