Η Παμμακεδονική Ομοσπονδία Αυστραλίας, ως τριτοβάθμιο θεσμικό συντονιστικό όργανο των οργανωμένων Μακεδονικών σωματείων της Αυστραλίας, καταδικάζει και καταγγέλλει, με τον πιο εμφατικό τρόπο, την ενορχηστρωμένη και βάναυση εκστρατεία κάποιων ομογενών, να σπιλώσουν το όνομα, τον χαρακτήρα, το ήθος και τις αρχές του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, κ.κ. Μακαρίου.

Μόλις ένα χρόνο μετά την άφιξή του, και η μέχρι σήμερα δωδεκάμηνη πορεία του, είναι αξιοζήλευτη, αφού στόχος του ήταν και παραμένει η ενότητα όλου του Ελληνισμού της Αυστραλίας. Ο Σεβασμιότατος έχει δείξει την στοργή και την αγνότητα που τον διακατέχει, δίχως διπλή ατζέντα, αλλά με γνώμονα την σύνεση, την αγάπη, τον αλληλοσεβασμό και το πώς θα αγκαλιάσει όλο το ποίμνιό του, δίχως οικονομικά ανταλλάγματα, με μόνο όρο τον σεβασμό των θρησκευτικών μας αρχών και κανόνων. Έχει αγκαλιάσει όλον τον Ελληνισμό. Έχει επισκεφθεί χώρους και φορείς, άνευ προηγουμένου. Έχει επιδείξει ταπεινότητα, στοργή και αγαλλίαση.

Η πρόσφατη (κακώς) καλομελετημένη εκστρατεία μιας μικρής (αριθμητικά) λαλίστατης «ομάδας», σκοπό έχει να πλήξει την ομογένεια, να την πάει πολλά χρόνια πίσω, να εμποδίσει την πρόοδο. Είναι λυπηρό η κατάντια «κάποιων» να επιμένουν στην διάσπαση, να ενοχλούνται από συλλογική γαλήνη και συνεργασία. Είναι επίσης λυπηρό να υποχρεώνεται, ολόκληρη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, να σπαταλάει τον χρόνο της σε διευκρινιστικές δηλώσεις, για να διασαφηνίζουν αβάσιμες, κακόβουλες και συνωμοτικές κατηγορίες, που, δυστυχώς, έχουν δημοσιοποιηθεί τις τελευταίες μέρες.

Ως Παμμακεδονική Ομοσπονδία Αυστραλίας, δηλώνουμε δημόσια και κατηγορηματικά, πως στεκόμαστε στο πλευρό του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, του άξιου αυτού πνευματικού μας ηγέτη. Δηλώνουμε την στήριξή μας σε όλες του τις φιλότιμες προσπάθειες της συμφιλίωσης όλης της οργανωμένης ομογένειας. Γνωστοποιούμε την προσήλωσή μας στο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο που έχει αναλάβει, και προσευχόμαστε να είναι δυνατός και υγιέστατος, ώστε να πετύχει στις άοκνες, ευαγείς, προσπάθειές του.

Εκ μέρους των Παμμακεδονικών Ενώσεων Βικτώριας, Νέας Νότιας Ουαλίας, Νότιας Αυστραλίας, Δυτικής Αυστραλίας, Κουηνσλάνδης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ
Πρόεδρος Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας

Η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας εκφράζει με τον πιο έντονο τρόπο την αμέριστη συμπαράστασή της στο πρόσωπο του άξιου ποιμενάρχη μας Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου και, κατ’ επέκταση, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

Καταδικάζουμε με τον πιο αυστηρό τρόπο τα αρνητικά και υβριστικά δημοσιεύματα που σκοπό έχουν να πλήξουν το κύρος του ιδίου και της Αρχιεπισκοπής.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου, επιθυμούμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς εκείνον, διότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του έπνευσε νέος άνεμος σε όλη την Αυστραλία.

Αξίζει να αναφέρουμε κάποιες από τις πρωτοβουλίες και δραστηριότηtές του:

* Ποιμαντικές επισκέψεις σε κάθε Πολιτεία της Αυστραλίας σκορπίζοντας την αγάπη του και δείχνοντας το θερμό ενδιαφέρον του προς τον Ελληνισμό της Αυστραλίας
* Συνέδρια Νεολαίας σε όλες τις Πολιτείες της Αυστραλίας
* Πρωτοβουλία σε θέματα καταπολέμησης ναρκωτικών με τη δημιουργία συγκεκριμένου κέντρου απεξάρτησης
* Ίδρυση Βυζαντινών Χορωδιών σε κάθε Πολιτεία της Αυστραλίας,
* Ανταπόκρισή του στα προβλήματα του Κολλεγίου «Άγιος Ιωάννης» με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση
* Έγκρισή του στην απαρχή του έργου της πλήρους ανοικοδομήσεως της Ιεράς Μονής Παναγίας Άξιον Εστί Northcote ως κέντρο του Ελληνισμού της Μελβούρνης.
* Και το πιο σπουδαίο, προσφέροντας κλαδί αγάπης και ενότητας προς τις εκκλησίες που δεν ήταν μέλη της Αρχιεπισκοπής.

Εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξή μας, προς το εκλεκτό τέκνο της Κρήτης, ο οποίος από τον Ιανουάριο του 2020 ανακηρύχθηκε και επίτιμο μέλος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κατά το Συνέδριο των Κρητών της Ωκεανίας στην Αδελαΐδα.

Σύσσωμα τα Κρητικά Σωματεία της Ωκεανίας θα συνεχίσουν να συμπαραστέκονται στο έργο του άξιου Κρητικού Ιεράρχη.

Ευχόμαστε ο παντοδύναμος θεός να τον έχει πάντα καλά.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΥΡΔΑΛΑΚΗΣ
Πρόεδρος

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΑΝΤΑΡΑΚΗΣ
Γενικός Γραμματέας

Σεβασμιώτατε,

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκλογή σας στη θέση του ποιμενάρχη της Αυστραλίας, αλλά και με αφορμή τη στήριξή σας στον αγώνα μας για αναγνώριση της Γενοκτονίας, μέσω των Εκδηλώσεων Μνήμης και της επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης (1914-1924) που τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, οφείλουμε να σας απευθύνουμε ένα μεγάλο και θερμό «ευχαριστώ».

Σας διαβεβαιώνουμε ότι εμείς ως Ομοσπονδία, το δευτεροβάθμιο όργανο των Ποντιακών Συλλόγων της Αυστραλίας, έχουμε πίστη και εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας. Έχουμε πίστη και εμπιστοσύνη στον Θρησκευτικό ηγέτη μας, που από την πρώτη στιγμή που έφτασε στο ποίμνιό του, ο μόνος και μοναδικός σκοπός του είναι η προσφορά.

Είδαμε στα μάτια σας έναν άνθρωπο με όραμα. Το δείξατε εμπράκτως μέσα στον πρώτο χρόνο της θητείας σας στην Αρχιεπισκοπική σας έδρα. Δείξατε τον δρόμο της αγάπης και της ταπεινότητάς σας, προσφέροντας εσείς ο ίδιος φαγητό σε ανήμπορους και άστεγους ανθρώπους. Ενεργοποιήσατε και στηρίξατε όλα τα φιλανθρωπικά κέντρα και την Πρόνοια. Ανοίξατε την αγκαλιά σας στους νέους μας, πραγματοποιώντας συνέδρια νεολαίας.

Η συμπαράστασή σας και κατά την περίοδο της καταστρεπτικής φωτιάς που έπληξε τη χώρα, αλλά και με την πανδημία του κορονοϊού δεν σας άφησε ασυγκίνητο. Ο δρόμος ήταν μονόδρομος για εσάς και τους συνεργάτες σας και λεγόταν «Αλληλεγγύη». Δείξατε την υπευθυνότητα ενός πραγματικού θρησκευτικού ηγέτη και πόσο μεγάλη σημασία δίνεται στην υπεύθυνη στάση της Αρχιεπισκοπής στα κοινωνικά μας ζητήματα.

Ήμασταν σίγουροι ότι ο ερχομός σας στην Αυστραλία θα ήταν η αφετηρία μιας άριστης συνεργασίας σε πολλαπλά επίπεδα και δεν μας διαψεύσατε. Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά περισσότερα, αλλά γνωρίζουμε την ταπεινότητα που σας διακρίνει και το μόνο που θα συμπληρώσουμε και θα σας διαβεβαιώσουμε για άλλη μια φορά, είναι η αμέριστη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας και η συμπαράστασή μας.

Ευχόμαστε και πάλι ολόψυχα από καρδιάς
Υείαν κ’ ευλοίαν

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ
Πρόεδρος

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ
Γραμματέας

*Την παραπάνω επιστολή συνυπογράφουν οι παρακάτω Σύλλογοι-Οργανισμοί.
Pontic Foundation of Australia and New Zealand «Panagia Soumela»
Pan-Pontian United of the Virgin Soumela
Pontian Brotherhood of South Australia
Canberra Pontian Club
The Pontian Educational and Cultural Association «Akrites Tou Pontou»
Pontian Benevolent Brotherhood of New South Wales «Pontoxeniteas»
Greek Pontian Society of Wollongong

Ως Σύλλογος Ελληνοαυστραλών Εκπαιδευτικών, με έδρα το Σίδνεϊ, δηλώνουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στον Ποιμενάρχη και Αρχιεπίσκοπό μας κ.κ. Μακάριο, που δέχεται μια λυσσαλέα και εντελώς άδικη επίθεση.

Από την πρώτη στιγμή της άφιξης του Σεβασμιωτάτου στην Αυστραλία, το πνεύμα πατρικής αγάπης, ενότητας και πνευματικής καθοδήγησης έχει ανοίξει νέες προοπτικές για την Ελληνική Παιδεία στους Αντίποδες. Τόσο με το θεάρεστο επιμορφωτικό έργο της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής διαμέσου της Θεολογικής Σχολής «Απόστολος Ανδρέας», του δικτύου ημερησίων σχολείων και των απογευματινών και κατηχητικών σχολείων των Ενοριών όσο και μέσω των κρατικών και ανεξάρτητων σχολείων, τα οποία προσφέρουν προγράμματα μελέτης της Ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού.

Οι κινήσεις και οι ανακοινώσεις του Σεβασμιωτάτου τους τελευταίους δώδεκα μήνες, που άνοιξε την Ιερά μας Αρχιεπισκοπή στους Αυτόχθονες και τους άλλους λαούς της πολυπολιτισμικής Αυστραλίας, δημιούργησαν συνθήκες διαλόγου και συνεργασίας με όλα τα μέλη της κοινωνίας στην οποία ζούμε.

Ως εκπαιδευτικοί, θεωρούμε ότι με το παράδειγμά του, ο Σεβασμιώτατος ενσωματώνει την Ορθοδοξία στην αυστραλιανή κοινωνία στην οποία ζούμε όλοι μας και δείχνει ξεκάθαρα το μέλλον της Ομογένειας. Η επόμενη γενιά δεν θα ζήσει στην ελληνική επικράτεια. Θα ζήσει και θα αναπτυχθεί στον πολυγλωσσικό και πολυπολιτισμικό αυστραλιανό χώρο.

Αυτοί οι οποίοι πολεμούν την ελληνόφωνη και Ορθόδοξη Παιδεία –και, κατά συνέπεια, την ταυτότητά μας– στους κόλπους της Ομογένειας είναι γενίτσαροι οι οποίοι έχουμε όλοι μας την υποχρέωση να τους ξεριζώσουμε.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
(Σίδνεϊ)