Πρόγραμμα επιχορήγησης ύψους $1.25 δισ. στον τομέα της υγείας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Scott Morrison κατά τη σημερινή συνάντηση του Συμβουλίου Αυστραλιανών Κυβερνήσεων (COAG) στην Αδελαΐδα, σε μία κίνηση που προσδοκά να καταρρίψει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για περικοπές σε νοσομεία και σχετικές υπηρεσίες.

Εν μέσω της “μάχης γιγάντων” ενόψει των επερχόμενων εκλογών, τα υποσχόμενα κονδύλια φέρονται να ξεπερνούν κατά $486 εκ. το αντίστοιχο πρόγραμμα των Εργατικών σε βάθος τετραετίας.

“Αυτά είναι τα απτά οφέλη μιας δυνατής οικονομίας και είναι ο λόγος που είμαι τόσο αφοσιωμένος στο να διατηρήσω την οικονομία μας ισχυρή.

“Μια ισχυρή οικονομία μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τα επίπεδα ρεκόρ επενδύσεών μας σε Medicare, νοσοκομεία, νέα φάρμακα και νέες θεραπείες”, δήλωσε ο πρωθυπουργός υποσχόμενος περισσότερους γιατρούς και νοσοκόμες στις κατά τόπους πολιτείες και επικράτειες.

Το κυβερνητικό σχέδιο, ονόματι Community Health and Hospitals Program, αναμένεται να χρηματοδοτήσει μεταξύ άλλων υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου, κλινικές για χρήστες ναρκωτικών και αλκοόλ και προγράμματα χρόνιων νοσημάτων, και θα είναι ανοιχτό σε υποβολή προτάσεων από τις πολιτείες, επικράτειες, τοπικές κοινότητες και φορείς υγείας για την κατανομή πόρων.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, το πρόγραμμα Better Hospitals Fund που ανακοινώθηκε τον Μάιο, υπόσχεται οφέλη για “κάθε νοσοκομείο και ασθενή στη χώρα” με τα κονδύλια να ανέρχονται σε $764 εκ. σε βάθος τετραετίας.

Μακροπρόθεσμα ωστόσο το πρόγραμμα του αρχηγού της αντιπολίτευσης Bill Shorten, προσφέρει περισσότερα κονδύλια από το αντίστοιχο της κυβέρνησης Morrison, με επιχορηγήσεις $2.8 δισ. μεταξύ 2019 και 2025.

“Θα αναστρέψουμε τις περικοππές σε νοσοκομεία, θα προβούμε στις κατάλληλες επενδύσεις για τα σχολεία μας”, δήλωσε ο κ. Shorten την περασμένη εβδομάδα.

Το Εργατικό κόμμα έχει εξαπολύσει εδώ και καιρό επίθεση κατά της κυβέρνησης σχετικά με επιχορηγήσεις στον τομέα της υγείας σε κατά τόπους κοινότητες.

Πιο πρόσφατα, στις επαναληπτικές εκλογές της έδρας Longman στο Κουίνσλαντ τον Ιούλιο, καθοριστική για τη νίκη των Εργατικών ήταν μια καμπάνια που κατηγορούσε την κυβέρνηση για περικοπές $2.8 δισ. από το νοσοκομείο Caboolture, κατηγορία ωστόσο που η κυβέρνηση διέψευδε.

Η “διαμάχη” στον χώρο της υγείας αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο και στις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, με την αντιπολίτευση να επικαλείται πτώση στις δαπάνες για την υγεία ξεκινώντας από τον προϋπολογισμό του 2014 επί Tony Abbott, με την κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού να έχει αφαιρέσει σε βάθος δεκαετίας $80 δισ. από τα κονδύλια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις πολιτείες για νοσοκομεία και σχολεία.